Ensimmäiset tukit sahattu Raumalla

Metsä Fibren Rauman saha on valmistumassa aikataulussaan. Ensimmäiset koeajot tehtiin toukokuussa. Varsinaisen tuotannon on määrä alkaa alkusyksyllä.

Metsä Fibren Rauman sahan sahausnopeus on kolminkertainen keskivertoon verrattuna. Kuva sahan rimoittamosta. (Kuvaaja: Elmeri Elo)

Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibren kahden vuoden rutistus on päättymässä. Raumanmeren rantaan louhitulle 20 hehtaarin tontille rakennettava suursaha on melkein valmis, sahatavaran kuivaamon viimeistely tosin jatkuu syksyyn.

Sahaan on liitetty monenlaisia superlatiiveja. Se on kiistatta Suomen suurin ja lukeutuu maailman suurimpiin yksilinjaisiin sahalaitoksiin. Se on myös Suomen kaikkien aikojen suurin sahainvestointi, noin 200 miljoonaa euroa.

”Kustannusten nousu ei sanottavasti ole kohottanut rakentamisen hintaa, koska tärkeimpien laitetoimittajien kanssa tehtiin sopimukset jo reilut kaksi vuotta sitten”, sanoo Metsä Fibren Rauman sahaprojektin johtaja Harri Haapaniemi.

Suuruutta tärkeämpää on, että saha on maailman modernein.

”Tämä on edelläkävijä, joka linjaa suuntaa maailman sahateollisuudelle. Suomalaiset laitevalmistajat pääsevät näyttämään osaamistaan”, Haapaniemi sanoo.

Sahan ytimessä on Veiston sahalinja, joka nielee tukkeja jopa 250 metrin minuuttinopeudella. Se tarkoittaa suunnilleen 40:tä tukkia minuutissa. Sahausno­peus on kolminkertainen keskivertoon verrattuna.

Tukit kahden sahauspisteen läpi

Huima tuotos perustuu huipputeknologiaan. Kaikki tukit menevät yksien terien läpi. Tuk­kien syötössä on kaksi linjaa omine kuorimakoneineen. Myös sahatavaran jälkikäsittelyssä on kaksilinjainen tuorekäsittely.

Uutta on tukkien esi- eli dx-sahaus. Siinä tukkeihin tehdään päältä ja alta alustavat, muutaman sentin syvyiset sahaukset sahatavarakappaleiden saumakohtiin, mikä mahdollistaa suuren nopeuden lopullisessa sahauksessa. Tukit siis kiitävät kahden sahauspisteen lävitse.

Esisahausta lukuun ottamatta Raumalla käyttöön otettavaa teknologiaa on käytössä muuallakin. Erityiseksi Rauman sahan tekee se, että uutta teknologiaa käytetään prosessin kaikissa vaiheissa.

Huippulaatua ennätysnopeudella

Haapaniemi on innossaan uudesta teknologista. Hän kehuu sahan tekoälyä ja konenäköä.

Kaikkia materiaalivirtoja seurataan lukuisilla kameroilla. Häi­riön sattuessa järjestelmä tunnistaa ongelman, esimerkiksi poikittain kääntyneen laudan, ja ohjaa robotin korjaamaan häiriön.

”Iso muutos on, että kaikki sahan operaattorit työskentelevät valvomossa, mikä tarkoittaa entistä viihtyisämpää työympäristöä. Huipputekniikka ja uusi toimintamalli edellyttävät työntekijöiltä moni- ja syväosaamista, joten olemme valmentaneet heitä Koulutuskuntayhtymä ammattiopisto Gradian kanssa. He ovat olleet työssäoppimassa myös yhtiön muilla sahoilla.”

Kaikkiaan saha työllistää sata ihmistä. Yhdessä vuorossa työskentelee kymmenen ihmisen tiimi.

Yleensä laatu ja määrä mielletään vastakohdiksi, mutta Metsä Fibren uudella sahalla ne yhdistyvät.

”Tuotamme sahatavaraa komponetti- ja puusepänteollisuudelle. Investoinnit on tehty tätä tavoitetta tukemaan. Esimerkiksi erikoiskuivauskapasiteettia on runsaasti, joten voimme tuottaa niin sanotusti puusepän kuivaa tavara.”

Haapaniemi viittaa laadun tekijänä myös maailman laadukkaimpaan raaka-aineeseen, suomalaiseen mäntytukkiin.

Huipputeknologia on ulotettu myös tukkien lajitteluun. Tukit kuvataan kolmiulotteisesti ja niiden sisältö läpivalaistaan röntgenkameroilla.

”Jo lajittelussa määritellään mitä tukista sahataan”, Haapaniemi selvittää.

Fossiiliton ja varastoton saha

Saha valmistuu Metsä Fibren sellutehtaan naapuriin. Energiaa yli oman tarpeensa tuottava sellutehdas syöttää sahalla tarvittavan sähkön ja lämpöenergian. Sahan hake siirtyy kuljettimilla sellutehtaan raaka-aineeksi.

Haapaniemi mainostaa sellutehtaan ja sahan kokonaisuutta, joka mahdollistaa tulevaisuudessa. täysin fossiilittoman tuotannon. Molemmat laitokset toimivat sellutehtaan energialla. Jopa puutavara-autot puretaan sähkötoimisin purkulaittein.

Sahalle ei rakenneta lainkaan varastoja, mitä pidetään rohkeana, ulkopuolisten mielestä jopa riskaabelina harppauksena. Kuivattu sahatavara lastataan automaattisesti autoihin, jotka kuljettavat paketit parin kilometrin päähän Rauman satamaan Europortsin varastoon. Lukemattomien sahatavaralajien toimitusten hallinta haastaa logistiikan.

Euroopan Top-3:een

  • Rauman uusi saha tuottaa täysiä käydessään 750 000 kuutiometriä sahatavaraa. Suomen mitassa se on ylivoimaisen suuri, esimerkiksi Metsä Fibren Vilppulan suursahan tuotanto on hieman yli puoli miljoonaa kuutiota.
  • Euroopassa on kaksi Raumaa suurempaa sahaa: Ilim Timberin Wismarin saha, jonka tuotanto kohoaa yli miljoonan kuutiometrin sekä Mercer Timberin Friesaun saha, jonka tuotannoksi ilmoitetaan 770 000 kuutiometriä. Sekä Ilimin että Mercerin sahat sijaitsevat Saksassa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa