Kantokäsittelykauden lyhennys perutaan?

Kantokäsittelyaineiden toimittajat vakuuttavat, että ureaa ja harmaaorvakkaa riittää ja ihmettelevät asetusmuutosta.

Kantokäsittelyssä palataan normaaliaikaan mahdollisesti elokuussa, sillä ministeriö 
valmistelee kantokäsittelykautta lyhentävän asetusmuutoksen kumoamista.
Kantokäsittelyssä palataan normaaliaikaan mahdollisesti elokuussa, sillä ministeriö valmistelee kantokäsittelykautta lyhentävän asetusmuutoksen kumoamista.

Maa- ja metsätalousministeriö harkitsee ja valmistelee kantokäsittelykautta lyhentävän asetusmuutoksen kumoamista. Asetusmuutos tehtiin toukokuun alussa, koska Venäjän hyökkäyssodan seurauksena juurikäävän torjuntaan käytettävän urean tai vaihtoehtoisen harmaaorvakkaan perustuvan torjunta-aineen saatavuutta ei pystytty aukottomasti takaamaan.

Nyt kantokäsittelyaineiden saatavuus on parantunut ja asetusmuutoksen purku on todennäköinen.

”Olemme tehneet tarkentavan kyselyn toimijoille ja aineita valmistaville tahoille ja näyttää siltä, että ainetta on saatavilla. Vaikka tästä poikkeuksesta luovutaan, suurta riskiä, että siitä tulisi kynnyskysymys hakkuille, ei ole”, neuvotteleva virkamies Tatu Torniainen maa- ja metsätalousministeriöstä kertoo.

Milloin asetusmuutos kumotaan on vielä epävarmaa, sillä asia vaatii asetuksen muutokseen vaadittavat toimet. Mahdollisia ajankohtia ovat elokuun alku tai puoliväli.

Asetusmuutos luonut epävarmuutta

Kantokäsittelyaineiden toimittajat ovat odottaneet asetusmuutoksen kumoamista.

Sekä kantoureaa tuottava ja markkinoiva JL-Tuotteet Oy että harmaaorvakkavalmistetta maahantuova Uittokalusto Oy pitävät asetusmuutosta turhana, sillä kantokäsittelyaineita riittää eikä suoranaista pulaa ole ollut missään vaiheessa.

”Urean saatavuus on parantunut ja uudet toimituskanavat on onneksi löydetty ja tilanne on stabilisoitunut. Käytännössä saatavuus on viime vuoden tasolla. Toki hintataso on jonkun verran korkeampi viime vuoteen verrattuna, koska vanhat kanavat ovat nyt täysin jäissä”, selventää JL-Tuotteet Oy:n kaupallinen johtaja Jyri-Jukka Ääri.

Ääri toivoo, että loppukesästä ja syksystä palattaisiin normaaleihin kantokäsittelyaikoihin. Asetusmuutos nosti kantokäsittelyyn velvoittavaa lämpötilarajaa nollasta seitsemään asteeseen ja siten lyhensi kantokäsittelykautta.

”Asetusmuutos on luonut asiakaskunnassa epävarmuutta. Kysyntä on ollut varovaisempaa, pienempiä tilauksia, harvemmin.”

Kysyntä jopa kasvanut

Uittokalustolla tilanne on päinvastainen, ja kantokäsittelyaineiden kysyntä on paikoin jopa lisääntynyt.

”Olemme toimittaneet kantokäsittelyaineita Posiota, Ranuaa ja Savukoskea myöten. Ennen raja on ollut Kainuussa. Jopa koivukohteiden havupuun kantoja käsitellään”, Uittokaluston toimitusjohtaja Juho Ristikankare kertoo.

Ristikankareen mukaan sekä harmaaorvakkaa että ureaa kysytään ja kumpaakin on varastossa yllin kyllin. Harmaaorvakkapohjaisella kantokäsittelyaineella on tällä hetkellä hintaetu puolellaan ja sitä kysytään tavanomaista enemmän. Urean hinta on pompannut uuden maailman tilanteen seurauksena noin kaksin-kolminkertaiseksi aikaisempiin vuosiin verrattuna.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito