Huippuhinnoilla kesää kohti

Vielä ei tiedetä, onko kyseessä kantohintojen koronapiikki vai uusiutuvien raaka-aineiden läpilyönti.

Sahatavaraa lähtee nyt suomalaissatamista kuten Mäntyluodosta maailmalle hyvään hintaan. (Kuvaaja: Raimo Rosholm )
Sahatavaraa lähtee nyt suomalaissatamista kuten Mäntyluodosta maailmalle hyvään hintaan. (Kuvaaja: Raimo Rosholm )

Kantohintojen kulku oli viime vuosikymmenellä tylsää, mutta lyhyessä ajassa on tullut kaksi kovaa nousua.

Talvella 2018/2019 noustiin jyrkästi ja tultiin yhtä jyrkästi alas, paljolti Trumpin Kiinaa vastaan lietsoman kauppasodan myötä.

Nyt on menossa yhtä jyrkkä nousu, jonka kestoa voi vain arvailla. Perusteluja löytyy sekä hintapiikille että tasokorotukselle.

Sahatavaran selässä

Suunnittelu- ja konsulttitoimisto Afryn vanhempi konsultti Antti Koskinen on seurannut sahatavaramarkkinoita parikymmentä vuotta.

”Ei tässä oikein pysy mukana, mutta kovaa on menty ylös ja nousu tuntuu vain jatkuvan.”

Sahatavaran vientihinnat tilastoituvat tullitilastoon. Tuoreimmat 200–210 euron kuutiohinnat ovat tammikuulta ja ne ovat reilusti jäljessä tämän päivän hinnoista. Hintaindeksejä laativan Fastmarkets FOEX -yhtiön seurannan mukaan hinnat ovat nousseet vuoden alusta noin 45 euroa.

”Mutta sahatavaran hintaan ei ole koskaan tullut pysyvää tasokorotusta. Aina kun on ollut hirveä piikki, niin sieltä on yleensä tultu lujaa myös alas.”

Sahatavara on liian kallista viimeistään silloin, kun sen hinta alkaa hidastaa rakentamista, hän tiivistää.

”Koronasuhdanne alkoi Yhdysvalloista ja siellä kipurajaa jo kolkutellaan tai se on ylitetty.”

Uusi normaali erilainen kuin ennen?

MTK:n kenttäpäällikkö Pauli Rintala pohtii, että tällä kertaa historia ei välttämättä toista itseään.

”On mahdollista, että kyse ei ole vain nopeasta hintapiikistä, vaan uudesta normaalista. Uusiutuvien raaka-aineiden käyttö lyö läpi joka maailmankolkalla.”

Rintala muistuttaa, että koronaelvytyspakettien rahat ovat osin vasta suunnitteilla, joten puutuotteiden nousu ei siten ole keinotekoinen, lyhytaikainen vauhtiruiske.

”Korona-ajan kotien remontointi ei johdu elvytyksestä, vaan erilaisesta rahankäytöstä.”

Eikä kyse ole vain sahatavarasta. Myös sellupohjaiset tuotteet korvaavat muovituotteita. Rintala laskee, että ensimmäisen kvartaalit tulokset ennakoivat integraateille yhteensä reilusti yli kolmen miljardin euron vuositulosta, minkä pitäisi näkyä kuitupuun hinnoissa toisella tavalla.

”Lisäksi hiilidioksidin päästöoikeuden tonnihinta on puhkaissut viidenkymmenen euron rajan, mikä antaa energiapuun hinnalle pelivaraa”, Rintala toteaa.

Amerikassa sahatavaran supersuhdanne

Yhdysvalloissa sahatavara on kallistunut käsittämättömän jyrkästi, ja hinta on kolminkertaistunut viime kesän pohjista lähelle 700 euron kuutiohintaa. Hintafutuurit eli markkinoiden näkemys tule-vista hinnoista ovat edelleen nousussa.

Suomalaiselle sahurille Yhdysvaltojen ennätyshinnat kelpaisivat, mutta Suomen sahatavaravienti Yhdysvaltoihin on vain noin 100 000 kuutiometriä. Suurimpia eurooppalaisviejiä ovat Saksa ja Ruotsi.

”Pysyvämpää jalansijaa olisi hyvä saada. Jenkkimarkkina käyttää kolmasosan maailman sahatavarasta, yli sata miljoonaa kuutiometriä,” Versowoodin toimitusjohtaja Ville Kopra sanoo.

Syyskauteen hyvissä tunnelmissa

Versowoodilta on lähtenyt yksittäisiä kontteja, ja Yhdysvallat on jotenkin hankala vientimaa monestakin syystä. Sahatavarapituudet ovat omanlaisiaan jalkamittoja ja maan tapa on käyttää ympärihöylättyä kakkosnelosta.

”Meidän höylällä päästään sataan metriin minuutissa, kun keskieurooppalaiset suurtehohöylät höyläävät yli 400 metriä.”

Versowoodilla aloitellaan syys­kvartaalin myyntejä ja tunnelma tuntuu hyvältä.

”Varastot ovat siellä poikkeuksellisen alhaiset, minkä vuoksi voi odottaa, että suhdanne ei ole ihan heti taittumassa.”

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa