Kantoureaa sittenkin saatavilla tulevaisuudessa – Yara hakee uudelleensertifiointia

Kantourean käyttölupa umpeutuu tänä vuonna. Nyt Yara on hakenut aineen uudelleensertifiointia.

Kantourea nostaa  pH-arvoa, jolloin männyn tai kuusen juurikääpä ei pääse kasvamaan kannossa. (Kuva: Mikko Riikilä)
Kantourea nostaa pH-arvoa, jolloin männyn tai kuusen juurikääpä ei pääse kasvamaan kannossa. (Kuva: Mikko Riikilä)

Lannoitevalmistaja Yara hakee uudelleensertifiointia kantourealle. Kantourean käyttölupa umpeutuu tänä vuonna, ja aikaisemmin vaikutti siltä, että kukaan toimija ei olisi hakemassa Turvallisuus- ja kemikaalivirastolta uutta lupaa. Metsälehti kirjoitti asiasta kesäkuussa.

“Kantourea on tärkeä tuote metsäteollisuudelle. Kantojen käsittely on lakisääteinen toimi”, Yaran liiketoimintapäällikkö Juha Sarlund kertoo Metsälehden puhelinhaastattelussa.

Metsätuholaki määrittää, että juurikääpää on torjuttava havumetsissä tehtävissä hakkuissa juurikäävän riskialueella toukokuun alusta marraskuun loppuun. Poikkeuksena tästä ovat kotitarvehakkuut.

Kantourea on kemiallinen kantokäsittelyaine, jolla torjutaan männyn ja kuusen juurikääpää. Urean sijasta kantojen käsittelyyn voidaan käyttää myös biologista torjunta-ainetta Rotstopia, joka sisältää harmaaorvakkasienen itiöitä.

Kantoureaa ovat myyneet JL-tuote, Satakemia, Uittokalusto ja Yara. Vain Yara on urean valmistaja, muut hankkivat urearakeet kolmansilta osapuolilta ja valmistavat liuoksen Suomessa.

Sarlundin mukaan kantourean saatavuuteen Yaralta ei pitäisi tulla katkosta uudelleensertifiointiprosessin vuoksi.

“On hienoa, että saimme vihdoinkin päätöksen aiheesta. Tulemme pitämään tuotteen markkinoilla, koska sitä tarvitaan. Tätä kautta haluamme olla kantamassa osamme vastuullisesta metsänhoidosta”, Sarlund kertoo.

Kommentit (1)

  1. Eikös kanto-urean suhteen juna mennyt jo…?

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat