Keppimitan kuolema

Kuormainvaakamittaus on syrjäyttänyt nopeasti hankintapuiden tienvarsimittauksen.

Puunostaja, metsänomistaja ja puinen mittakeppi pinon kimpussa olivat vielä vuosituhannen vaihteessa tyypillinen näky keväisellä varastopaikalla. Vuonna 2000 joka toinen hankintapuukuutio mitattiin tienvarressa.

Tänä päivänä puiden mittaaminen tienvarressa on loppunut lähes kokonaan. Metsätehon tilastojen mukaan vuonna 2020 vain kuusi prosenttia hankintapuista mitattiin tienvarressa.

”Kyllä keppimittaus on kuolevaa kansanperinnettä. Nykyisin uusille metsäasiantuntijoille ei taideta antaa mittakeppiä ollenkaan”, vahvistaa kokenut metsäasiantuntija Petri Manninen Metsä Groupin Viitasaaren hankintapiiriltä.

Kuormainvaaka nousussa

2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä tienvarsimittauksen korvaajaksi oli nousemassa tehdasmittaus. Enimmillään hankintapuista mitattiin tehdasmitalla peräti 80 prosenttia vuonna 2006.

Vuonna 2009 tilastoihin ilmestyi uusi menetelmä, kuormainvaakamittaus. Se on syönyt nopeasti niin tehdasmittauksen kuin tienvarsimittauksen osuutta. Vuonna 2020 jo 40 prosenttia hankintapuista mitattiin kuormainvaa´alla.

”Kuormainvaakamittauksessa puutavara-auton kourassa oleva vaaka punnitsee kuitupuut samalla kun ne lastataan auton kyytiin. Kilot muutetaan kuutioiksi virallisten tuoretiheystaulukoiden muuntokertoimien avulla”, Manninen kertoo.

Puun tuoretiheys vaihtelee vuodenajan ja sijainnin mukaan. Esimerkiksi Etelä-Suomessa kuutio mäntykuitupuuta painaa tammikuussa 955 kiloa, mutta toukokuussa vain 872 kiloa.

Monien etujen menetelmä

Kuormainvaakamittaus tarjoaa hankintakuitupuun mittaukseen monia etuja. Pinomittaukseen verrattuna menetelmä on kustannustehokas ja tarkka. Samaan kuormaan voidaan lastata useiden mittauserien puita ilman, että niitä on tarpeen erotella kuormassa.

”Metsänomistajan suuntaan myös maksuliikenne nopeutuu, koska puumäärä on selvillä heti, kun kuorma on tehty.”

Kommentit (1)

  1. Kyllä vielä joskus keppimenetelmääkin tarvitaan. Mittasin viimeksi viime vuonna e-puukasan etukäteen (kemeraa varten) pinomitalla. Yksyhteen meni myöhemmin tehdyn vaakamittauksen kanssa lopputulos.
    Tarkistusmittauksena menee muulloinkin pinomitta ; voihan olla että vaa-assa on vaikka punnukset tai kertoimet sotkussa.

Puukauppa Puukauppa

Kuvat