Vähän erilainen drinkki voitti kansainvälisen cocktail-kilpailun – mausteena koivu

Kansallispuumme tuo juomaan kuivuutta ja balanssia.

Työkaverin kesämökiltä saatu koivupölli on tärkeässä roolissa Henri Halosen kehittämässä Sauna in the woods -drinkissä. (Kuvaaja: Kimmo Brandt)

”Tässä se on”, sanoo baarimestari Henri Halonen ja nostaa pöydälle muutaman kymmenen senttimetrin mittaisen ohuen koivupöllin.

Tästä koivupöllistä sahatuilla kiekoilla Halonen maustoi yhden drinkeistä, joilla hän voitti toukokuussa järjestetyn baarimestareiden World Class Cocktail Competition -kilpailun Suomen osakilpailun.

”Halusin kunnioittaa suomalaisia perinteitä. Koivu on Suomen kansallispuu ja kun miettii Suomea, ensimmäisenä tulee mieleen koivumetsä”, Halonen kertoo.

Caramel and cranberry -niminen drinkki rakentui guatemalalaisen Zacapa-rommin ympärille. Halonen aloitti drinkin valmistamisen laittamalla rommin sekaan neljä koivupöllistä sahattua senttimetrin paksuista kiekkoa. Kaikkiaan kuusi päivää kestäneen valmistamisen aikana koivupöllit poistettiin yksitellen rommin seasta ja sekaan laitettiin karamellisiirappia, paahdettuja karpaloita ja ruskistettua voita.

Lopputuloksena oli drinkki, joka sopii Halosen mukaan hyvin esimerkiksi jälkiruuaksi.

”Koivu tuo drinkkiin kuivuutta ja balanssia”, hän kuvailee.

Marjoja ja kuusenpihkaa

Puuta Halonen ei ole aiemmin drinkeissään käyttänyt, mutta esimerkiksi koivunlehtiä, kuusenpihkaa ja erilaisia marjoja hän on kokeillut. Hänen mielestään kotimaisia raaka-aineita voisi käyttää drinkeissä nykyistä rohkeammin.

”Suomen luonnosta löytyy paljon aineksia, joilla voi korvata ulkomailta tuotavia limejä ja sitruunoita. Esimerkiksi pihlaja, puolukka ja tyrni ovat hapokkaita.”

Toukokuisen drinkkikilpailun voitto takasi Haloselle paikan syyskuun lopulla Brasiliassa järjestettävässä baarimestareiden maailmanmestaruuskilpailussa eli World Class Bartender of the Year 2023 -kilpailussa. Työkaverin kesämökiltä saatu koivupölli on tärkeässä roolissa sielläkin, sillä Halonen aikoo käyttää yhdessä drinkissä koivupöllistä valmistettua koivuvettä.

Brasiliaan suunniteltu Sauna in the woods -niminen drinkki sisältää Johnnie Walker -viskiä, koivuvettä, hunajaa, soodavettä ja jäitä. Halosen mukaan tavoitteena on, että drinkkiä juodessa tuntuu samalta kuin silloin, kun istuu saunan jälkeen vilvoittelemassa ja katselemassa järvimaisemaa.

”Haluan näyttää, miten laajasti koivua voi käyttää drinkeissä.”

Caramel and cranberry -drinkkiä ei ole tällä hetkellä saatavissa, mutta Sauna in the woods -drinkin voi tilata 15 euron hintaan helsinkiläisessä Mat Distrikt -ravintolassa, jossa Halonen työskentelee baarimestarina. Tarjolla on myös toinen Brasilian maailmanmestaruuskilpailua varten suunniteltu, suomalaisuutta kunnioittava drinkki: viskipohjainen Childhood family dinner, joka sisältää omenaa, sitruunaa, hunajaa ja kotikaljaa.

World Class Bartender ofthe Year 2023

  • Baarimestareiden maailmanmestaruuskilpailu
  • Järjestetään Brasiliassa 25.–27.9.
  • Osallistujia 57 maasta
  • Kilpailijat suunnittelevat neljä drinkkiä etukäteen ja yhden paikan päällä
  • Etukäteen suunniteltavien drinkkien perustana Johnnie Walker Black Label -viski
  • Finaaliin pääsee 12 osallistujaa

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Harrastukset Harrastukset