Kuivuus uhkaa kuusentaimia

Ilmastonmuutos ei lopeta, mutta muuttaa kuusentaimien istuttamista. Siitä toissakesän istutuskauden lämpö ja kuivuus antoivat jo esimakua.

Eniten istutusten onnistumiseen vaikuttavat istutusaika, taimien pakkaus- ja säilytystapa sekä muokkaus. (Kuvaaja: Sami Karppinen)
Eniten istutusten onnistumiseen vaikuttavat istutusaika, taimien pakkaus- ja säilytystapa sekä muokkaus. (Kuvaaja: Sami Karppinen)

Luonnonvarakeskuksen tutkimuksessa tarkastettiin 65 viime vuoden touko-heinäkuussa istutettua kuusen uudistusalaa Etelä- ja Keski-Suomesta.

”Keskimäärin 6 prosenttia taimista kuoli ja 26 prosenttia vaurioitui ensimmäisen kasvukauden aikana. Tämä on enemmän kuin yleensä”, erikoistutkija Jaana Luoranen kertoo.

Taimien kuolinsyy oli valtaosin kuivuus.

Istutusten onnistumiseen vaikuttavat eniten istutusaika, taimien pakkaus- ja säilytystapa sekä muokkaus. Kesäkuun lopulla tuhoriski on suurin ritilätaimilla ja pienin pakkasvarastosta otetuilla, istutettaessa sulilla taimilla. Heinäkuu on kevättaimille liian myöhäistä istutusaikaa.

”Kuivuustuhoja on mahdotonta estää kokonaan, mutta täysitiheät, nopeasti kasvuun lähtevät taimikot ovat mahdollisia myös tulevaisuuden lämpenevässä ilmastossa. Laadukas muokkaus ja istutustyö vähentävät myös tukkimiehentäin tuhoja.”

Pienikin sade auttaa taimien pärjäämistä ja lyhyt taimi pärjää paremmin kuin kookas.

Riskiä vähentää:

  • Pakkasvarastoidut taimet
  • Hyvä maanmuokkaus ja riittävä istutussyvyys

Riskiä lisää:

  • Kasvunsa jo aloittaneiden taimien istuttaminen juhannuksen jälkeen
  • Pitkät, hontelot taimet

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito