Metsäala kuormittaa naisia

Juuri käynnistyneeseen tutkimukseen etsitään haastateltaviksi kymmentä metsäalalla työskentelevää naista.

Luonnonvarakeskuksen ja Helsingin yliopiston yhteistutkimukseen etsitään haastateltaviksi metsäalalla toimihenkilöinä työskenteleviä naisia, jotka ovat halukkaita kertomaan omasta työarjestaan. (Kuvaaja: Sami Karppinen)
Luonnonvarakeskuksen ja Helsingin yliopiston yhteistutkimukseen etsitään haastateltaviksi metsäalalla toimihenkilöinä työskenteleviä naisia, jotka ovat halukkaita kertomaan omasta työarjestaan. (Kuvaaja: Sami Karppinen)

Miten metsäalalla työskentelevien naisten työhyvinvointia voidaan parantaa? Tähän kysymykseen etsitään vastausta Luonnonvarakeskuksen (Luke) ja Helsingin yliopiston juuri käynnistyneessä yhteistutkimuksessa.

”Etsimme haastateltaviksi metsäalalla toimihenkilöinä työskenteleviä naisia, jotka ovat halukkaita kertomaan omasta työarjestaan, tuomaan esiin pulmakohtia ja pohtimaan sitä, miten omaa jaksamistaan ja selviytymistään voisi parantaa”, sanoo Luken tutkija Marja Kallioniemi.

Nyt käynnistynyt tutkimus on jatkoa Luken vuonna 2020 julkaisemalle Työhyvinvointi puuhuoltoketjussa -tutkimukselle. Tutkimuksen yhteydessä tehdyssä kyselyssä selvisi, että puuhuoltoketjussa työskentelevät ja varsinkin naiset kokevat työnsä kuormittavaksi.

Kyselyyn vastanneet naiset kokivat miehiä selvästi useammin, että työt ruuhkautuvat ja työmäärä on jaksamiseen nähden liian suuri. Lisäksi naiset olivat stressaantuneempia ja kokivat palautuvansa työn aiheuttamasta kuormituksesta miehiä huonommin.

”Oli kaikille yllätys, että naiset kokevat näin paljon kuormitusta. Edelleen on avoinna, miksi naiset vastasivat kyselyyn näin kielteisesti”, Kallioniemi sanoo.

Tukea ja palautetta

Kyselytutkimuksen mukaan naiset kaipasivat työssään enemmän tukea esihenkilöiltä ja muulta työyhteisöltä. Työn johtamiseen, organisointiin ja ohjeistukseen kaivattiin selkeyttä ja työmäärään kohtuullisuutta. Naiset kokivat myös, että töiden pitäisi jakautua tasaisemmin ja työntekijöiden elämäntilanne huomioida paremmin.

”Voisiko olla, että maa- ja metsätalouden perinteiset roolit ja työnjako näkyvät työelämässä edelleen?” pohtii Helsingin yliopiston vanhempi yliopistonlehtori Hanna-Riitta Kymäläinen.

Kallioniemi arvioi, että naisten kuormittumisen taustalla voi olla myös se, että heille kasautuu työelämän ulkopuolella miehiä enemmän hoivavastuuta.

”Jos sen lisäksi tuntuu, että vastuu ja työmäärä eivät jakaudu tasaisesti työpaikalla, niin kyllähän se tuntuu epäreilulta.”

Haastattelut käyntiin

Nyt käynnistyneeseen tutkimukseen Kallioniemi ja Kymäläinen etsivät haastateltaviksi kymmentä metsäalalla toimihenkilönä työskentelevää naista. Toiveissa on, että haastateltavat olisivat mahdollisimman monenlaisia.

”Emme ole rajanneet ammattinimikkeitä mitenkään, mutta yksi kiinnostava rajapinta on metsätoimihenkilön ja metsänomistajan välillä”, Kymäläinen sanoo.

Hänen mukaansa haastateltavaksi sopivat myös ne, jotka eivät koe työtään kuormittavaksi. Heiltä toivotaan vinkkejä erityisesti siihen, mitkä asiat ovat edesauttaneet työhyvinvointia.

Haastattelut on tarkoitus tehdä kesän ja syksyn aikana. Ne voidaan tehdä joko kasvotusten tai videoyhteydellä. Haastattelut tallennetaan, mutta tutkimusaineistoa käytetään niin, että haastateltavia ei voi tunnistaa.

Tutkimuksesta kiinnostuneet voivat olla yhteydessä tutkijoihin joko lähettämällä sähköpostia osoitteeseen marja.kallioniemi@luke.fitai hanna-riitta.kymalainen@helsinki.fitai lähettämällä Signal-mobiilisovelluksella viestin numeroon 0400-424410.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito