Metsätyyppi | Milloin kuusikauppa käy kuumimmillaan?

Muotoon leikattu kotimainen kuusi on edelleen halutuin joulukuusi, tietää Joulupuuseuran perustaja Ville Pirttilä.

  (Kuvaaja: Seppo Samuli)
(Kuvaaja: Seppo Samuli)

1. Miten joulupuunviljely sai Suomessa alkunsa?

Metsänjalostussäätiö oli kasvattanut 1960-luvulla serbiankuusen taimia, mutta ne eivät menneet kaupaksi. Säätiön toiminnanjohtaja Lauri Kärki oli nähnyt Amerikassa joulukuusiviljelmiä. Taimet keksittiin istuttaa Lopelle Osuuspankin ostamien pientilojen pelloille, josta ensimmäiset myytiin joulukuusina vuonna 1973.

Alkuun kauppa oli takkuista, sillä joulukuuseksi oli perinteisesti hankittu latvakuusi. Hakkuiden koneellistuttua latvakuusien saatavuus vaikeutui ja torimyyjät alkoivat kysellä serbiankuusia. 1970- ja 1980-luvulla joulukuusikauppa oli jo vilkasta.

2. Miten kotimainen kuusi syrjäytti serbiankuusen?

Aluksi oli monenlaista mielipidettä siitä, mikä puu on se oikea joulupuu. Lopulta teimme Metsänjalostussäätiöllä kokeen ja vertailimme kymmentä puulajia eri puolella Suomea. Kotimainen kuusi pärjäsi siinä parhaiten.

Edelleen jotkut haluavat joulukuuseksi serbiankuusen, mutta kotimainen muotoon leikattu kuusi on nykyään suosituin.

3. Joulupuuseura täytti tänä vuonna 30 vuotta. Miten joulupuukauppa on muuttunut?

Viljelyalat ovat kasvaneet ja viljely on kehittynyt ammattimaisemmaksi. Lisäksi yhä harvempi hakee joulukuusen omasta metsästään, mikä on lisännyt viljeltyjen kuusten kysyntää. Vilkkaimmillaan kuusikauppa käy jouluaattoa edeltävänä viikonloppuna.

4. Millainen on joulukuusten viljelyn tulevaisuus?

Joulukuusien kysyntä saattaa hieman vähentyä, mutta uskon joulukuusen säilyvän osana jouluperinnettä. Joulukuusten osto suoraan viljelmältä lisääntynee. Myös leikkohavujen tuotanto on kasvamaan päin.

VILLE PIRTTILÄ

KUKA: Joulupuuseuran perustaja ja kunniapuheenjohtaja

MITÄ: Ollut mukana Metsänjalostussäätiöllä kehittämässä joulukuusten kasvatusta Suomessa.

MIKSI: Työ joulukuusten parissa innosti perustamaan oman joulupuuviljelmän vuonna 1986. Sieltä on tänäkin vuonna lähtenyt kuusia myyntiin.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat