Myyntihalut hukassa puukaupassa

Harvennus- ja energiapuuleimikoiden kauppa käy hyvin, mutta tukkipuuvaltaisia leimikoita tulee tarjolle vähän.

Puukauppaa käydään tällä hetkellä varsinkin harvennus- ja energiapuuleimikoista. (Kuvaaja: Sami Karppinen)
Puukauppaa käydään tällä hetkellä varsinkin harvennus- ja energiapuuleimikoista. (Kuvaaja: Sami Karppinen)

Metsänomistajat eivät ole tällä hetkellä kovin innokkaita myymään puuta, kerrotaan useammasta metsänhoitoyhdistyksestä. Varsinkin tukkipuuvaltaisista leimikoista on enemmän kysyntää kuin mitä niitä tulee tarjolle.

”Koronaviruksen aiheuttama passivoituminen näkyy myös puukaupassa. Kun metsänomistajille soittaa, lähtee moni mielellään maastokäynnille, mutta omaehtoisesti puuta ei myydä”, sanoo Lounais-Hämeen metsänhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Kari Kannisto.

Pohjois-Karjalan metsänhoitoyhdistyksen johtajan Harri Välimäen mukaan tukkipuusta maksettavat hinnat ovat tällä hetkellä sen verran alhaiset, etteivät ne innosta metsänomistajia puukaupoille. Samaa sanoo Oulun seudun metsänhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Juhani Heikkinen.

”Jos hinnat alkaisivat kuutosella, olisi tarjontaa heti enemmän”, hän arvioi.

Hinnat tuskin nousussa

Lounais-Hämeessä tukkipuusta maksettava hinta alkaa Kanniston mukaan olla sellaisella tasolla, että kauppoja syntyy. Tukkipuun hinnat ovat nousseet siellä parhaimmillaan selvästi yli 60 euroon kuutiometriltä. Pohjois-Karjalassa tukkipuun huippuhinnat ovat ylittäneet 60 euron rajan hienoisesti.

Suuriin hinnankorotuksiin metsänhoitoyhdistyksissä ei uskota.

”Mikään ei viittaa siihen, että hinnat nousisivat. Enemmänkin saattaa olla pientä laskupainetta”, Kannisto sanoo.

Hänen mukaansa moni puunostaja on alkanut hinnoitella tukkeja läpimitan mukaan.

”Ostotarjouksessa saattaa olla maininta, että latvaläpimitaltaan alle 18 senttimetrin paksuisesta tukista maksetaan vähemmän kuin latvaläpimitaltaan yli 18 senttimetrin paksuisesta.”

Kanniston mukaan tukkipuuvaltaisia leimikoita on kuitenkin tarjolla sen verran maltillisesti, että kovin paljon tukkipuun hinnat tuskin laskevat.

Energiapuulla kysyntää

Kuitupuun ja varsinkin energiapuun kaupassa kysyntä ja tarjonta kohtaavat paremmin. Kaikissa kolmessa yhdistyksessä iloitaan erityisesti energiapuun kasvaneesta kysynnästä.

”Turpeen korvaaminen energiapuulla on pistänyt koko energiapuumarkkinan uusiksi”, Kannisto sanoo.

Hänen mukaansa energiapuun hyvä kysyntä vaikuttaa myös kuitupuun hintaan. Kuitupuun hinta ei voi laskea, sillä silloin sitä aletaan myydä energiapuuksi.

Tällä hetkellä kauppaa käydään pääasiassa kesäleimikoista, talvileimikoita ei tarjolle juuri edes tule.

”Takana on niin surkea talvi, että kaikilla on talviharvennuksia korjaamatta. Lisäksi tulevaisuus on epävarma, joten toimijat eivät halua suuria ostetun puun varantoja”, Kannisto sanoo.

Mukana uusia toimijoita

Pohjois-Karjalassa puukauppaan on tänä vuonna tullut uusia toimijoita. Merkittävä osa leimikoista on Välimäen mukaan myyty sellaisille yrityksille, jotka eivät ole aiemmin ostaneet puuta.

”Mukana on esimerkiksi metsäkoneyrityksiä. Kun muuta työtä ei ole, ne ostavat ja korjaavat leimikoita ja toimittavat puut eteenpäin.”

Kaikkiaan puukauppamäärät näyttävät monen yhdistyksen alueella jäävän tänä vuonna viime vuotta alemmalle tasolle. Kannisto ei usko, että puukauppamäärät lähtevät tänä vuonna enää kasvuun, mutta Heikkinen ja Välimäki ovat toiveikkaampia.

”Teollisuus tarvitsee puuta joka päivä. Viime talvena jouduttiin hakkaamaan kesäleimikoita, joten puuvarannot ovat melko alhaalla”, Välimäki sanoo toiveikkaana.

Heikkinen ennakoi puukaupan piristyvän aiempien vuosien tapaan kesälomien jälkeen elo-syyskuussa.

Julkaistu Metsälehdessä 12/2020

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Kuvat