Metsän tuoksut juhannussaunaan

Keskikesällä voi saunoa tavallista juhlavammin kasvien ja yrttien kera. Johanna Teräväinen opastaa saunakimpun saloihin.

Johanna Teräväinen kokosi saunakimpun ainekset omasta metsästä ja pihamaalta. (Kuvaaja: Petteri Kivimäki)
Johanna Teräväinen kokosi saunakimpun ainekset omasta metsästä ja pihamaalta. (Kuvaaja: Petteri Kivimäki)

Monen juhannussaunaan kuuluu erottamattomana osana koivuvasta tai -vihta. Saunaan vietävän oksakokoelman nimityksestä kyllä kiistellään itä- ja länsisuomalaisten kesken, mutta harvalle tulee mieleen kyseenalaistaa koivun roolia.

”Vastan voi ihan hyvin valmistaa vaikka pihlajasta”, sanoo Johanna Teräväinen. ”Perinteisesti niin on tehtykin.”

Myös paju, kataja tai kuusi sopivat saunaan. Oksia voi tuoda lauteille tuomaan tuoksua ja tunnelmaa. Niin Teräväinen tekee itse: nappaa rantasaunalle mennessä kuusen oksan tai kaksi.

Kesäyön unelmointia

Nyt tekeillä on kuitenkin yhtä oksaa harkitumpi keskikesään sopiva tuoksumaailma.

Pihlajien ja pajujen seuraksi pääsee mustaherukkaa, mesiangervoa ja yksi syreenin oksa. Tämän saunakimpun Teräväinen on nimennyt Kesäyön unelmoinniksi. Tuoksut, joita tästä kimpusta löylyssä irtoaa, ovat avaavia ja vahvistavia. Niiden on tarkoitus tuoda saunojalle rentoutta ja rauhaa.

”Paju tuo lämpimässä löylyssä saunaan sateen tuoksua, pihlaja taas karvasmantelin. Mesiangervo on kesäyön kuningatar. Tämän kimpun kanssa voi unelmoida ja suunnitella uutta”, Teräväinen sanoo.

Saunassa eniten käytetyn koivun vaikutus on puhdistava ja virkistävä.

Erilaisia yhdistelmiä eri tilainteisiin on paljon. Teräväinen kasvattaa myös yrttejä ja kukkia, joita käyttää kimpuissa. Luonnonvaraiset kasvit ja oksat tulevat omasta metsästä.

Muutto metsän reunaan

Korona-aika sai Teräväisen muuttamaan pysyvästi perheen vapaa-ajan asuntona toimineeseen lapsuudenkotiin Uuraisille. Oma metsä on tärkeä, koska siellä myös edesmenneet suvun jäsenet tuntuvat läheisiltä.

”Kevään aikana retkeilimme metsässä joka päivä. Metsässä maailman murheet tuntuivat kaukaisilta”, Teräväinen kertoo.

Kasvien ja yrttien avulla metsän rauhoittavan vaikutuksen voi tuoda saunaan.

Teräväinen järjestää tänä kesänä ensimmäistä kertaa saunakimpun valmistuskurssin yhdessä paikallisen puutarhurin kanssa. Myös Metsälehden verkkosivulla julkaistavaan blogiin on juhannuksen alla tulossa lisää vinkkejä saunakimppuihin ja niiden käyttöön.

Julkaistu kokonaisuudessaan Metsälehdessä 12/2020.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Harrastukset Harrastukset