Näin teet kaupat korona-aikana

Puukauppasopimuksia allekirjoitetaan nyt sähköisesti, mutta puunostajan kanssa pääsee tarvittaessa myös metsäkäynnille.

taimilaatikoita
Metsänomistajien ei tarvitse olla huolissaan myöskään pian alkavan istutuskauden toimintatavoista: taimilaatikoiden noudossa ei lähikontaktia tarvita. (Kuvaaja: Valtteri Skyttä)

Puukauppojen yhteydessä ei nyt juoda kahveja pirtinpöydän ääressä, mutta metsäala on viestinyt, että työt metsissä jatkuvat koronaviruksesta huolimatta. Päijät-Hämeen metsänhoitoyhdistyksen johtajan Jari Yli-Talosen mukaan hakkuita suunnitteleva metsänomistaja ja metsäammattilainen voivat yhä tavata metsässä, mutta paikalle mennään omin autoin.

”Tilakäynnillä pidetään vähintään viiden metrin etäisyys”, Yli-Talonen sanoo.

Tapaamismahdollisuus siis on, mutta päävälineinä puukaupan teossa ovat puhelin ja sähköiset kanavat.

Työmaakäyntejä vältettävä

Stora Enson osto- ja asiakkuusjohtaja Sami Honkasen mukaan yhtiön asiantuntijat ja puunostajat tapaavat metsänomistajia tällä hetkellä kasvokkain vain erikoistapauksissa. Esimerkiksi metsätuhoa voidaan käydä katsomassa paikan päällä metsässä, mutta turvaväli pitäen.

Muutoin asiointi hoidetaan puhelimitse ja sähköisten välineiden kautta. Puukauppatarjouksen saa sähköpostiin, ja sopimuksen voi solmia sähköisellä allekirjoituksella.

”Edelleen hyödynnetään myös perinteistä postia, jos on rajoitteita käyttää sähköisiä välineitä”, Honkanen kertoo.

Hänen mukaansa metsänomistaja saa yhä normaalin tapaan ilmoituksen hakkuutöiden aloituksesta.

”Työmaakäyntejä tulee välttää. Metsäkonekuskeihin voi olla yhteydessä puhelimitse.”

Istutuskauden järjestelyitä jo mietitty

Koronaviruksen aiheuttamien taloudellisten vaikutusten vuoksi vielä on epävarmaa, miten hakkuu- ja puunostomäärät kehittyvät alkukesästä.

”Tilanne on harvinaisen epäselvä. Toisaalta nyt ei ole varmaa tietoa, että jotain negatiivista tapahtuisi. Tällä tietoa kesällä tullaan tekemään korjuita ja käymään puukauppaa jotakuinkin normaaliin tapaan”, sanoo Stora Enson metsäjohtaja Janne Partanen.

Partasen mukaan Stora Ensoa kiinnostavat kesän puukaupoissa edelleen erityisesti kesäkorjuukelpoiset harvennushakkuukohteet. Hän suosittelee lämpimästi myös metsänhoitotöitä.

”Olen itsekin käynyt etätyöpäivän jälkeen sahaamassa taimikossa tankillisen tai kaksi”, Partanen kertoo.

Päijät-Hämeen Yli-Talosen mukaan metsänomistajien ei tarvitse olla huolissaan myöskään pian alkavan istutuskauden toimintatavoista.
”Metsänomistajat voivat hakea taimia välivarastoistamme tai sitten taimet toimitetaan maastoon. Siinäkään ei isoja kokoontumisia tai fyysistä kontaktia tarvita.”

Julkaistu kokonaisuudessaan Metsälehti Makasiinissa 3/2020.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa