Tutkimus | Puu kasvaa Saharassakin

Öljy-yhtiö St1:n ja Luken metsityskoe osoitti, että metsitys onnistuu vain kastelun avulla.

Työntekijöitä St1:n ja Luken koeviljelmällä Marokossa. Luke pyrkii jatkamaan hanketta ja hakee nyt kumppaneita. (Kuvaaja: Hannu Ilvesniemi)
Työntekijöitä St1:n ja Luken koeviljelmällä Marokossa. Luke pyrkii jatkamaan hanketta ja hakee nyt kumppaneita. (Kuvaaja: Hannu Ilvesniemi)

Muutama vuosi sitten St1:n johtaja Mika Anttonen esitti idean hiilensidontametsien perustamiseksi Saharaan. Istutettavien puiden kasvuun ja elossaoloon vaikuttavien tekijöiden selvittämiseksi Marokkoon perustettiin koeviljelmä. Suunnitteilla oli myös suurempi metsityskokeilu, jonka toteuttamisen korona kuitenkin esti. Hankkeessa ovat St1:n lisäksi olleet mukana Luonnonvarakeskus (Luke) ja Marokon maatalousyliopisto.

Luken asiantuntijan Jyri Maunukselan mukaan puut ovat kasvaneet hyvin, mutta ilman keinokastelua edes paikalliset puulajit eivät menestyisi. Pohjavesi on sadan metrin syvyydessä, joten sekään ei auta.

”Alueen sademäärä on alle puolet meikäläisestä, ja haihdunta on voimakasta.”

Edellytykset puiden istuttamiseen olisivat paremmat esimerkiksi sisämaan miljoonakaupunki Marrakechin lähistöllä, jolloin jätevesiä voitaisiin puhdistaa taimien kasteluvedeksi. Vaihtoehtoisesti metsiä voitaisiin istuttaa rannikolle, jolloin kasteluvesi voitaisiin aurinkoenergiaa käyttäen puhdistaa merivedestä.

Marokon kaltaisissa kuivissa maissa puita kannattaa istuttaa lähinnä ruokakasvien suojaksi. Laajoille hiildensidontametsille on paremmat edellytykset esimerkiksi Saharan eteläreunalla.

Kolmivuotinen hanke päättyy tänä vuonna. Luke pyrkii jatkamaan hanketta, haussa on muun muassa ratkaisut kuivien alueiden hiilensidontaan. St1 ei kerro jatkosuunnitelmistaan Marokossa. Yhtiö on kartoittanut hiilensidontametsien perustamista myös muualle.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito