Metsä Fibren kirous? Pohjois-Pohjanmaan puunkorjaajat rypevät kurassa

Läpimärät metsät haastavat puunkorjaajat Pohjois-Pohjanmaalla, tuotantoa aloittavan Metsä Fibren Kemin-tehtaan puuhuollon ydinalueilla.

Pohjois-Pohjanmaalla korjuuta on jouduttu rajoittamaan kantavimmille leimikoille. Toissa viikolla Haapajärvellä näytti tältä. (Kuvaaja: Pirkko Vuohtoniemi)
Pohjois-Pohjanmaalla korjuuta on jouduttu rajoittamaan kantavimmille leimikoille. Toissa viikolla Haapajärvellä näytti tältä. (Kuvaaja: Pirkko Vuohtoniemi)

Metsä Fibrellä ei taida olla yhteistyösopimusta sään haltijoiden kanssa yhtiön käynnistäessä uusia biotuotetehtaita. Syksy 2017 oli puunkorjaajille kammottavan kurainen, kun Äänekosken biotuotetehdasta käynnistettiin. Nyt kelit ovat pohjoisessa olleet jopa vieläkin hirveämmät, kun Kemin jättitehtaan tuotantoa aloitetaan.

Pahin tilanne on Pohjois-Pohjanmaalla, joka on Kemin biotuotetehtaan puunhankinnan ydinaluetta.

Metsä Groupin Oulun piirin päällikkö Maritta Uutela toteaakin, että puuta ei nyt saada korjattua niin paljon kuin tarve ja tahtotila on.

”Emme halua väkisin lähteä yrittämään korjuuta ja samalla riskeerata metsien ja tiestön kuntoa.”

Sääennusteet lupaavat helpotusta

Iso osa puunkorjuukoneista seisoo kurjien korjuukelien vuoksi.

”Ei tämä silti vaaranna Kemin puuhuoltoa. Sinne tulee puuta monesta lähteestä, muun muassa rautateitse. Kovimmin tilanne koettelee meidän yrittäjiämme, joiden koneet seisovat”, Uutela sanoo.

Hänen mukaansa kelirikkoaikaan korjattavaksi sopivia leimikoita ostetaan normaaliin tahtiin.

”Emme yritä ostaa niitä tavallista enempää, koska talvi tulee pian. Ensi vaiheessa pakkaset kovettavat tiet ja pääsemme kuljettamaan jo hakattuja puu­eriä tienvarsilta eteenpäin. Maasto on niin märkää, että tarvittaisiin melkein superpakkasia, että tiet jäätyisivät nopeasti.”

Metsä Groupin Kemin piiripäällikkö Jarkko Parpala ennakoi tilanteen helpottavan pohjoisesta alkaen toissa viikolla alkaneen pakkasjakson myötä.

Parpalan mukaan Pohjois-Suomessa korjuuta ei vielä ole jouduttu keskeyttämään, mutta koneita on täytynyt siirtää tavallista enemmän suotuisien kohteiden löytämiseksi.

”Olemme korjanneet muun muassa kohteita, joissa maasto on kantavaa. Silti puiden kuljetus viipyy, kunnes pakkanen kovettaa tiet.”

Tukkipuuta ei Kemin sellutehtaalle ole jouduttu ajamaan, vaikka kelit ovatkin tukalat.

”Meillä on paikallisten sahojen kanssa toimitusmääriin sidottuja tukkitoimituksista, joten tukit ohjataan tarkoin sahoille.”

Murskekuormilla menekkiä

”Olosuhteet ovat aivan hirveät. Murskekuormia menee nyt puunkuljetusten jälkien korjaamiseen melkoisia määriä”, vahvistaa Metsänhoitoyhdistys Pyhä-Kalan johtaja Maunu Kilpivaara.

Hänen mukaansa hankalat olosuhteet vaativat tarkkaa korjuun suunnittelua, mutta haasteet ovat melkoiset.

”Eivät nämä olosuhteet ainakaan edistä korjuun laadun parantamista.”

Kilpivaara ennakoi hankalien olosuhteiden vaikeuttavan erityisesti sahojen puuhuoltoa, mikä saattaa pahimmillaan alkaa rajoittaa sahausta. Osin tukala tilanne on sahojen itse aiheuttamaa.

”Sahat ovat viime kuukaudet näkyvästi valittaneet suhdanteen heikkoutta, mikä on varmastikin vähentänyt monen metsänomistajan puunmyyntihaluja”, Kilpivaara sanoo.

Myös Haapajärvellä toimivan Hasan metsäpäällikkö Timo Paananen tuskailee pitkän uransa hankalinta syksyä. Hän myöntää puun saannin vaikeaksi. Sesonkiin sopivia leimikoita ei ole valittavaksi asti.

”Olemme epävarman markkinatilanteen vuoksi toimineet viime ajat aika pienin puuvarannoin, ja lomien jälkeen puuntarjonta on ollut vähäistä.”

Paananen korostaa, että huonossakin suhdanteessa sahausta halutaan jatkaa markkina-ase­mien säilyttämiseksi. Tähän asti sahaus on onnistunut vähän supistettuna, mutta nyt raaka-ainepula saattaa käydä ylivoimaiseksi.

Kommentit (3)

  1. Ei kyllä kannata isoilla koneilla ilman routaa paljon metsässä ajella, varsinkaan kuorman kanssa😊 Äkkiä tulee todella kovat tappiot metsänomistajalle ja metsätiekin menee kaupanpäälle pilalle!

  2. metsä-masa

    Väli-aikainen ilmiöhän tämä ”römpsyaika”, näitä vastaavia väli-viikkoja on puunkorjuussa ollut aina, joka puolella suomea. Enemmänkin tämä on ostonharjoitus nopeasti lisääntyvään puunkäyttöön, leimikkorakenteesta ja oston onnistumisesta.

    Kuva saattaa maallikkoa hämäta, koska se on varastopaikalta joka on hyvin yleistä tähes aikaan vuodesta lähes jokaisella varasto paikalla !

  3. Joo, ei ole kuvaaja lähtenyt ravi- ojaa kauemmas. Sehän tuosta puuttuisi, että jostain ”syystä” purku olisi tieltä!

Puukauppa Puukauppa