Puukauppa | Sahoilla on koronabuumi

Tukkileimikoiden myyjien on nyt syytä olla hereillä.

Korona-ajan tuoma kotien remonttibuumi on osaltaan pitänyt sahat kiireisinä. (Kuvaaja: Johner Images)
Korona-ajan tuoma kotien remonttibuumi on osaltaan pitänyt sahat kiireisinä. (Kuvaaja: Johner Images)

Havutukin viime vuoden loppupuolella alkanut reipas hinnannousu jatkuu edelleen. Suhdanteen suurimmat selittäjät ovat koronaeristyksestä seurannut kotien remontointi-innostus ja Yhdysvaltojen tähtitieteelliset elvytystoimet.

Kaikki suhdanteet taittuvat joskus, mutta sahasuhdanteet harvoin kesällä. Remontointi ei voi jatkua tavallista vilkkaampana loputtomiin. Elvytys on politiikkaa ja talouden ennustamisessa politiikka on yleensäkin vaikein elementti.

Tai sitten suhdanne saa lisävauhtia, jos etätyöstä tulee uusi normaali, jolloin kodit ja toimistot pitää rakentaa uudella tavalla.

Kolmantena kysymysmerkkinä kummittelee, laittaako elvytysrahan tulva liikkeelle hintakuplista ilmat päästävän inflaation.

Paljon puhuva jalkaterän asento

Metsänhoitoyhdistys Lounais-Hämeen toiminnanjohtaja Kari Kannisto sanoo näkevänsä jo sahureiden jalkaterän asennosta, että sahatavaralla on nyt kysyntää ja yhdistyksen toimituskauppojen sovitut määrät voi ylittää surutta.

Kannisto uskoo, että suhdanteen ajurina ovat Yhdysvaltojen jättimäiset elvytyspaketit. Samalla hän on epäileväinen, kuinka kauan voimakkaalla elvytyksellä aikaansaatu hintaralli voi kestää.

”Elvytyspiikin jälkeen otetaan askel taaksepäin kaikissa raaka-aineiden hinnoissa, tukilla se on kymppi pois hintahuipusta.”

Lounais-Hämeen alueella ei ole vielä maksettu seitsemällä alkavia hintoja, mutta lähelle sitä.

”Kesäleimikoilla on kova kysyntä, mutta tarjonta on hintatasoon nähden vaisua. Jos on myyntihaluja ja haluaa osansa tästä suhdanteesta, niin kannattaa tehdä kauppakirjat juhannukseen mennessä.”

Finanssikriisin pitkä häntä

Sahakonserni Keitele Groupin johtaja Matti Kylävainio muistuttaa, että koronasuhdanteen takaakin löytyy finanssikriisin pitkä häntä.

”Sen seurauksena Yhdysvalloissa alirakennettiin kymmenen vuotta. Nyt tämä patoutunut rakentamistarve purkautuu ylenpalttisen elvytyksen ja löysän rahan siivittämänä.”

Koronasuhdannetta tuskin kukaan osasi ennustaa, ja yhtä lailla ennustamatonta on suhdanteen kääntyminen. Kylävainio pitää elvytyskuplan riskiä ilmeisenä ainakin Amerikassa, mutta ei niin suurena Euroopassa.

Kylävainio ymmärtää metsänomistajia, jotka yrittävät ajoittaa kauppansa hintahuippuun. Hän kuitenkin muistuttaa, että askelta on vaikea sovittaa lankulle.

”Parhaat tuotot saa, kun myy tasaisesti. Liian pitkään odottamalla suhdanne saattaa mennä ohi kokonaan.”

Lasku aina jyrkempi

Keiteleen tuotanto on myyty kesälomiin saakka ja Kylävainio uskoo, että hyvä suhdanne kestää pitempään.

”Sahatavaramarkkinoiden negatiiviset asiat harvoin tapahtuvat kesäaikana, jolloin kulutus on parhaimmillaan.”

Tosiasia on kuitenkin, että kaikki sahalaitokset ympäri maailman sahaavat niin paljon kuin puuta saavat. Globaali sahatavaran tuotanto on noin 330 miljoonaa kuutiometriä.

”Yleensä se viimeinen miljoona mottia heilauttaa tasapainon ylikysynnästä ylitarjonnan puolelle ja sysää hinnat laskuun.”

Sahatavaramarkkinoilla lasku on aina nousua jyrkempi.

”Ensiksi ostajat painuvat periskooppisyvyydelle ja sen jälkeen hinnat romahtavat.”

Leimikot kaupantekovalmiuteen

MTK:n kenttäpäällikkö Pauli Rintala sanoo, että kysyntäviisarit osoittavat vankasti ylöspäin kaikilla tuotteilla ja kaikkialla, paitsi papereilla ja energiapuulla, eikä näköpiirissä ole ainakaan äkkinäistä romahdusta.

”En sano, että nyt pitää myydä puuta, mutta nyt pitää tehdä valmiit leimikot myyntiä varten, jotta on edellytykset nopeaan kauppaan.”

Hän painottaa, että sellulla tahkotaan nyt ennätystulosta, sillä tuotanto on maksimissa ja hinnat lähellä kaikkien aikojen huippua.

”Maksukyky kuitupuusta on ihan jotain muuta kuin tämän päivän hinnat.”

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Kuvat