Raivaussahojen Ruotsi­–Saksa-maaottelu

Metsänomistajien ja ammattilaisten savotoille sopivien raivaussahojen vertailusta muodostui piinallisen täpärä.

Metsälehti vertasi keskikokoisia raivaussahoja, joiden moottorin sylinteritilavuus on noin 45 kuutiosenttimetriä.

Mukana oli kolme aidosti ammattilaistason metsäraivuria: miltei identtiset Husqvarna 545 Fx ja Jonsered FC 2245 sekä Stihl FS 460 C-EM. Vähän kriteereitä venyttäen mukaan otettiin vanha mutta ärjy Dolmar MS 4510 sekä rimaa edelleen laskien Dolmarin nelitahtinen MS 4300.4U.

Moottoriltaan viisikko edustaa neljää eri sukupolvea.

Dolmar 4510 edustaa 1990-luvulle asti rallattaneita villejä ja vapaita kaksitahtimoottoreita. Ne olivat vähintään yhtä terhakoita kuin nykymoottorit, mutta teknisesti yksinkertaisempia.

Husqvarnan ja Jonseredin X-torq/Clean Power -moottoreissa on ilmahuuhtelu. Se oli sahavalmistajien ensimmäinen askel päästöjen alentamiseen. Sylinterin palotila tuuletetaan puhtaalla ilmalla, joka johdetaan kaasuttimen toista kurkkua myöten. Hiilivetypäästöt alenevat, ja samalla moottorin vääntö paranee.

Myös Stihl käyttää ilmahuuhtelua, joka sen terminologiassa on nimetty 2MIX-tekniikaksi.

Stihlin ammattikäyttöön tarkoitettujen moottori- ja raivaussahojen moottoreissa on lisäksi elektroninen M-tronic-ohjausjärjestelmä. Pieni tietokone ohjaa kaasutinta ja moottoria – ja hyvin ohjaakin.

Dolmar MS 4300.4U:n nelitahtimoottori tarjoaa matalaa käyntiääntä ja puhtaita päästöjä. Metsätöihin teho ja kierrosherkkyys eivät riitä. Nelitahtisuus jäänee sahamoottorien teknisen evoluution sivupoluksi ja väistyy akkusahojen tieltä.

Metsäsahat ja pihatrimmerit

Lyhyt runkoputki helpottaa sahan käsittelyä tiheiköissä. Ero pitkärunkoisiin ruohoraivureihin on merkittävä. Ruotsalaissahoista ja Stihlistä on tarjolla sekä lyhyt- että pitkärunkoiset versiot. Dolmareita saa vain pitkärunkoisina.

Kahvojen leveys vaikuttaa sahan käsiteltävyyteen. Leveä oteväli kuormittaa erityisesti hartianseutua, kun taas kapeat kahvat tekevät otteesta levollisen. Tältä osin vertailun kärkikolmikko on tasoissa. Dolmarin MS 4510:ssa kahvojen oteväli on leveämpi.

Kaikki vertailun sahamallit käynnistyvät helposti. Kevyin on Stihlin jousiavusteinen ErgoStart.

Peukalolla vai etusormella?

Ruotsalaissahoja kaasutetaan peukalolla, Stihliä ja Dolmareita etusormella. Tankillisen sahattuaan kaasutustapaan ei enää kiinnitä huomiota. Husqvarna, Jonsered ja Stihl ovat yhtä erinomaisia metsän raivaukseen.

Dolmarin, Husqvarnan ja Jonseredin vakiovaljaat ovat paremmat kuin Stihlin, johon tosin voi lisävarusteena ostaa laadukkaat mutta kalliit X-fit-valjaat. Vertailimme raivausvaljaita kesäkuussa ilmestyneessä Metsälehdessä 12/2017.

Sahojen luotettavuudessa ei tällä hetkellä liene isoja eroja. Nyt kokeiltavia Husqvarnan ja Jonseredin malleja takavuosina vaivanneet käynti- ja kestävyysongelmat on ratkottu.

Stihlin kulmavaihde on kestovoideltu ja sellaisena huoleton. Metsänomistajakäytössä kestovoidellut kulmavaihteet ovat kestäneet hyvin. Ammattikäytössä niitä on silloin tällöin jouduttu vaihtamaan.

Tyhjäkäynti- ja kiihtyvyysongelmien vuoksi kokeilemaamme Stihliin vaihdettiin kaasutin.

Myös Dolmarin kaksitahtimalli on luotettavan maineessa. Nelitahti-Dolmarin kestävyydestä ei ole kuulohavaintoja. Koesahauksista laite suoriutui ongelmitta.

Dolmarin ja Stihlin pieni mutta merkittävä valtti ovat torx-kantaiset ruuvit. Sakarainen ruuvikanta antaa avaimelle pitävän otteen. Samaa ei voi sanoa ruotsalaisvalmistajan kuusiokoloruuveista. Niistä avain lipsahtaa herkästi ja pyöristää kuusiokoloa, kun kanta kerää metsässä likaa.

Kärkipaikka isolla terällä

Vertailussa kolmen kärki muodostui itsestään, mutta mallien paremmuusjärjestykseen asettaminen on haastavaa. Riidattomasti siinä ei ole onnistuttu edes Metsälehden asiantuntevalla nettipalstalla.

Päätimme silti yrittää. Ratkaisu löytyi sahojen varustuksesta. Husqvarna ja Stihl – kuten molemmat Dolmarit – myydään läpimitaltaan 200 millin terällä.

Jonseredissa sen sijaan on vakiovarusteena iso 225 millimetrin terä. Räyhäkkä 45 kuutiosenttimetrin moottori jaksaa pyörittää isoa terää terhakasti. Tämä kasvattaa terän kehänopeutta ja lisää samalla leikkuutehoa. Näin tasaisen kisan ykkössija meni Jonseredille.

Myös Husqvarna ja Stihl voidaan varustaa isolla terällä, jolloin ne saavuttavat saman edun.

Dolmareista vanha MS 4510 on ehdottomasti parempi. Sen valttina on ilmiömäisen hyvä moottori, mutta pitkä runkoputki pudottaa mallin mitalikolmikon taakse. Dolmarin valjaat ovat erinomaiset.

Nelitahti-Dolmar on helppokäyttöinen, miellyttävä maisemanhoitokone. Metsän raivaukseen teho ei riitä. Runkoputki on pitkä ja kahvat heppoiset, mikä tekee sahasta epävakaasti hallittavan.

Julkaistu kokonaisuudessaan torstaina 17. elokuuta ilmestyneessä Metsälehdessä 14/2017

ARVIOT

Jonsered FS 2245/Husqvarna 545 Fx

Arvostimme Jonseredin parhaaksi ison terän tuoman leikkuutehon ansiosta. Moottorin teho ja sitkeys riittivät hyvin läpimitaltaan 225 millimetrin terälle. Malli on teknisesti sama kuin Husqvarna 545 FX.

Ruotsalaissahojen käsiteltävyys on huippuluokkaa. Lisäksi Husqvarna Balance XT -/Jonsered Vector 4-55 -valjaat ovat erinomaiset, mikä tuo etua Stihliin verrattuna.

Talvikäytössä ilmanotto äänenvaimentimen kupeesta. Talviläppä sahan pohjassa.

Takuu ammattikäytössä vuosi, yksityiskäytössä kaksi vuotta.

Husqvarnalla takuuaika pitenee sekä yksityis- että ammattikäytössä vuodella, kun käytetään Husqvarnan pienkonebensaa.

Stihl FS 460

Todennäköisesti Stihlin paras raivaussaha kautta aikojen. Erittäin suosittu sekä metsänomistajien että metsurien käytössä.

Tietokoneen ohjaaman M-tronic –moottorinohjaus osoittanut toimivuutensa. Toimii luotettavasti talvikeleissä. Ilmanotolle erillinen talviasento.

Vakiovaljaat eivät vedä vertoja kilpailijoiden vastaaville. Lisävarusteena saatavat Stihl X-fit-valjaat maksavat noin 140 euroa

Kestovoideltu kulmavaihde.

Erittäin kevyt käynnistää.

Takuu yksityiskäytössä kaksi vuotta, ammattikäytössä vuosi.

Dolmar MS 4510

Jo 1990-luvulla esitelty malli. Moottori yhtä tehokas ja kierrosherkkä kuin kärkikolmikolla, ehkä jopa tehokkaampi. Sopii pitkän runkoputkensa vuoksi parhaiten pihatöihin. Vakiovarusteena siimapää, kolmioterä sekä metsäterä. Harmi, ettei Dolmar tehnyt 4510:stä lyhytrunkoista metsäversiota. Erinomaiset valjaat.

Terä lukitaan painettavalla napilla, joten irrallista lukitustappia ei tarvita, fiksu idea, jonka muutkin voisivat kopioida. Edullinen.

Takuu ammattikäytössä puoli vuotta, yksityiskäytössä kaksi vuotta.

Dolmar MS 4300.4U

Nelitahtimoottori, jossa erillisvoitelu. Sylinteritilavuudeltaan 43 kuutiosenttimetrin moottorista heruu 1,5 kilowatin teho. Se ei riitä metsätöihin.

Kahvat ja runko turhan rentoja, mikä tekee sahan käsittelystä notkuvaa.

Hiljainen käyntiääni. Kevyt käynnistää, mukava käyttää.

Sopii pihaheinikon niittoon.

Erinomaiset valjaat.

Takuu ammattikäytössä puoli vuotta, yksityiskäytössä kaksi vuotta.

Kommentit (2)

  1. Dolmarin ja Stihlin pieni mutta merkittävä valtti ovat torx-kantaiset ruuvit. Sakarainen ruuvikanta antaa avaimelle pitävän otteen. ,,,,,,Kas kummaa mullakin on husqvarnassa torxit…Olleet tehtaalta asti. Mukana tullut avain oli vaan kuusikulma. Sillä ne väänttökannat sitten menee.

  2. hyvä huomio. näköjään husqvarna on siirtymässä kuusiokoloruuveista torxeihin. Uudessa Hv 572:ssa noteerasin torx-ruuvit, mutta kokeiltavina olleissa raivaussahoissa sellaisia ei ollut…

Tekniikka Tekniikka

Kuvat