Rennosti ruokokynällä

Teemu Järven kädenjälki on helppo tunnistaa. Pitkäjänteinen työ taiteen parissa on tuomassa tuloksia.

Teemu Järven ruokokynän jälki piirtyy vahvana paperille. (Kuvaaja: Antti Saraja)
Teemu Järven ruokokynän jälki piirtyy vahvana paperille. (Kuvaaja: Antti Saraja)

Ranteen ote on rento, kun täsmällinen liike kuljettaa ruokokynää valkealla paperilla. Välillä kynä sukeltaa mustepulloon ja jatkaa sitten tankattuna viivan piirtämistä. Kohta on näkyvillä tutun eläimen hahmo, jonka liike on vangittu valkoiselle paperille.

Taiteilija Teemu Järvi tunnetaan eläinkuvistaan ja omaperäisestä käsialastaan. Hänen piirrostekniikkansa perustuu vanhalle aasialaiselle tussiperinteelle. Ruokokynän jälki piirtyy vahvana kontrastinaan herkkä ja hauras viiksikarvan viivan terävyys.

Teemu Järvi

Kynäaihiot Järvi kerää kalamatkoillaan reheviltä järviltä tai merenrannoilta. Kansankielessä kaislana tunnettu järviruoko sopii taitelijan välineeksi loistavasti. Parin solmuvälin mittainen pätkä veistetään päästä viistoksi, ja työväline on valmis.

Helsinki, Karkkila, Savukoski

44-vuotias Teemu Järvi on jättänyt Helsingin osittain taakseen ja keskittyy nykyisin työhönsä jykevähirsisessä kodissaan Karkkilassa.

”Karkkilan seutu tuli tutuksi jo aiemmin perhokalastusharrastuksen kautta. Karjaanjoki on hoitotoimien myötä eteläisen Suomen parhaita harjus ja taimenpaikkoja”, Järvi kehuu.

Työtila on kävelymatkan päässä vanhassa Högforsin tehdaskiinteistöstä. Helsingissä on yhä käytävä viikoittain tuotteita myymässä ja markkinoimassa.

Järvi on kulkenut omaa tietään sisustusarkkitehdin ja kalustesuunnittelijan maailmasta vapaaksi taiteilijaksi. Hän tunnistaa itsessään ikiaikaisen perimän.

”Menestyäkseen tällä elonkehällä ihminen on kautta aikojen ollut saalistaja ja keräilijä. Nykyinen elämänmuoto teollisessa maailmassa on ajallisesti vain joitakin prosentteja, jos sitäkään, ihmiskunnan historiasta.”

Vuodesta 1988 alkaen Savukosken mökki on kuulunut Teemu Järven kesään. Siitä on tullut tärkeä kiintopiste, jossa metsästäjä, kalastaja ja keräilijä voi toteuttaa itseään. Sieltä hän ammentaa tärkeitä asioita taiteeseensa.

Viime vuosina Järvi on työskennellyt useita viikkojen jaksoja myös Kemijoen rantatörmällä. Tämän vuoden lomaohjelmaan kuului kalareissu Norjan Finnmarkiin ja naisystävän kanssa vaellus Urho kekkosen kansallispuistossa.

Jaurujoen varressa he näkivät merkkejä reilun neljän vuosikymmenen takaisesta laajasta myrskytuhosta, jossa puita kaatui puistossakin kosolti.

Tuotteita laidasta laitaan

Teemu Järven Illustrations-tuotteiden kirjoon kuuluu muun muassa numeroitua taidegrafiikkaa painettuina pigmenttivedoksina paperille tai koivuviilulle. Hän on myös tuotteistanut piirroksiaan julisteiksi, postikorteiksi, kalentereiksi ja erilaisiksi käyttöesineiksi. Esimerkiksi kudottu keittiöpyyhe on valmistettu yhteistyönä Lapuan Kankureiden kanssa.

Järvi on avannut menestyksellä töilleen markkinoita Euroopassa: Saksassa, Sveitsissä, Ranskassa ja Hollannissa. Kuluvan marraskuun messumatka Japaniin ja Koreaan pitää taiteilijan kiireisenä. Kaukomaiden markkinat kutkuttavat mieltä. Pitkäjänteinen työ taiteen parissa on tuomassa odotettuja tuloksia.

Tulevaisuudessa Järvi toivoo saavansa enemmän aikaa varsinaiselle piirtämiselle. Taiteelliseen työhön keskittyminen on nyt paremmin mahdollista Taiteen edistämiskeskuksen myöntämän kolmevuotisen taiteilija-apurahan turvin.

”Joskus on hedelmällistä viettää tovi luovasti jouten kalalla tai metsällä. Alitajunta kyllä työskentelee vääjäämättä, halusit tai et”, tuumaa Järvi.

Julkaistu Metsälehdessä 21/2017

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Harrastukset Harrastukset