Retkeily | Tilaa ja lieden lämpöä

Kotateltta on vaihtoehto autiotuville, avomajoitteille ja matalille teltoille. Kamiina antaa lämpöä ja tunnelmaa, josta ei ole kiire minnekään.

Kamiinan kanssa kolmelle majoittujalle ja varusteille paikat tarjoavassa, noin kymmenen neliön Nova-kotateltassa on tilaa kokata ja kuivattaa varusteita.  (Kuvaaja: Studio Korento - Harri Mäenpä)
Kamiinan kanssa kolmelle majoittujalle ja varusteille paikat tarjoavassa, noin kymmenen neliön Nova-kotateltassa on tilaa kokata ja kuivattaa varusteita. (Kuvaaja: Studio Korento - Harri Mäenpä)

S yksyinen sade ropisee kattokankaaseen, mutta nyt on tarjolla mukavampaakin ajateltavaa: tuli valaisee kamiinan lasiluukun läpi ja lämmittää teltan niin, että ulkotakin voi riisua.

Kattila porisee kamiinan päällä, ja ulkomaailman pimeys vaihtuu sisällä tunnelmalliseksi puuhasteluksi. Mattia ja Teppoa mukaillen: ”Tää on paikka, jossa kansa viihtyy.”

Keskisalon kohdalta yli kahden metrin korkeuteen kohoava kotateltta tuntuu etenkin näin syksyn kosteudessa tervetulleelta vaihtoehdolta avomajoitteille ja ahtaammille vaellusteltoille. Ilmavuuden ansiosta vaatteitakin voi vaihtaa seisten.

Kamiina tekee kodan

Kuusikulmainen, ilman kamiinaa viidelle aikuiselle majoitustilat antava Nova-kotateltta painaa keskisalon, kiinnitystarvikkeiden ja pohjakankaan kanssa piirun verran yli neljä kiloa. Vertailukohtana voi pitää pienempiä tiloja tarjoavia neljän hengen vaellustelttoja, joiden paino vaihtelee alle neljästä kuuteen kiloon.

Kamiina tuo luonnollisesti lisää painoa. Parin kilon titaanikamiinan voi pitkämatkalainen vielä kantaa repussakin, mutta esimerkiksi käytössämme ollut, yli yhdeksän kilon Gstove on syytä pakata kanoottiin tai ahkioon. Tai kantaa autolta lähellä olevalle telttapaikalle.

Mutta tarvitseeko telttakota kamiinaa? Suhtauduin ajatukseen ensin epäillen – ennenkin on pärjätty risu- tai retkikeittimellä ja kömmitty makuupussiin viileässä teltassa.

Puut syttyvät nopeasti, ja veto on vähintäänkin riittävä. Kun lämpö leviää muutamassa minuutissa, epäilykset kamiinan mielekkyydestä häviävät.

Kamiinan vierelle levitettävät ritilät ovat käteviä laskutasoja, joiden päälle voi kokatessa laskea astioita. Samoilla ritilöillä voi ruokailun jälkeen kuivattaa kostuneita varusteita.

Liekkien hehku tuo telttaan varaus- ja autiotuvista tuttua tunnelmaa – syksyn sateissa teltassakin voi olla kuivaa ja lämmintä.

Lähiretkistä vaelluksiin

Kotatelttoja maahan tuovan Erikoistukku.fi:n Jani Vipusaari sanoo, että niitä ostavat taustoiltaan ja tarpeiltaan hyvin erilaiset asiakkaat.

”Kotatelttoja hankitaan metsästys- ja kalastusreissuille ja käytetään myös pitkillä, satojenkin kilometrien tunturivaelluksilla tai perheen kanssa lähiretkeilyyn.”

Mallivaihtoehtoja kotateltoissa on tarjolla kuten perinteisissäkin teltoissa. Keveimmillä on painoa alle kaksi kiloa, ja monen mallin pystyttää helposti yksinkin. Joihinkin malleihin on saatavilla sisätelttoja, joilla voi suojautua hyönteisiltä.

Vipusaari sanoo, että kysyntää kotateltoille olisi korona-aikaan ollut enemmänkin, mutta saatavuus on rajoittanut kauppaa.

”Niiden suosio on ollut koko ajan kasvussa, kun ihmiset ovat heränneet niiden tarjoaman tilavuuden, pinta-alan ja korkeuden hyötyihin suhteessa alhaiseen painoon ja pakkauskokoon. Korona-aika on lisännyt suosiota entisestään. Ensi kaudelle tuotteita on tilattu myyntiin ennätysmäärä.”

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Harrastukset Harrastukset