Erätarkastajien valtuuksia lisäävä lakimuutos lieveni lausuntojen jälkeen

Uudessa hallituksen esityksessä oikeus tarkastaa reppu edellyttää aina epäilyä rikkomuksesta.

Hallituksen esitys erävalvontalain, metsästyslain ja kalastuslain muuttamista etenee eduskuntaan. Uudistuksen tavoitteena on tehostaa Metsähallituksen erävalvontaa sekä metsästys- ja kalastuslainsäädännön noudattamista.

Esityksessä erätarkastajaan kohdistuva niskoittelu säädettäisiin rangaistavaksi. Metsästyslain ja kalastuslain sääntelyä muutettaisiin puolestaan siten, että valvontaviranomaisella olisi nykyistä laajemmat oikeudet tarkastaa, ovatko henkilön saalis ja pyyntivälineet säännösten ja määräysten mukaisia.

Esitykseen on kuitenkin tehty syksyn lausuntokierroksen jälkeen lievennyksiä. Tarkastusoikeutta koskevaa ehdotusta muutettiin niin, että metsästäjän repun tai kalastajan kylmälaukun tarkastaminen edellyttäisi aina epäilyä säännösten tai määräysten rikkomisesta. Kulkuneuvojen tarkastaminen puolestaan ei olisi lainkaan mahdollista.

Myös erätarkastajien alueellista toimivaltaa laajentava ehdotus poistettiin esityksestä.

”Esitys edistää metsästyksen ja kalastuksen lainmukaisuutta sekä luonnonvarojen kestävää käyttöä. Valvontaviranomaisten toimivaltuuksiin ehdotettavat muutokset lisäisivät esimerkiksi salametsästykseen liittyvää kiinnijäämisriskiä”, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah  (kd.) sanoo.

Erävalvontalaissa on jo nyt säädetty erätarkastajille useita toimivaltuuksia, joihin kuuluu muun muassa oikeus henkilöllisyyden selvittämiseen, turvallisuustarkastuksen tekemiseen, eräin edellytyksin henkilön kiinniottoon ja poikkeuksellisesti voimakeinojen käyttöön, suppean esitutkinnan toimittamiseen sekä rikesakon määräämiseen ja rangaistusvaatimuksen antamiseen.

Erävalvonnan tarkoituksena on edistää ja valvoa Metsähallituksen hallinnassa olevien valtion alueiden käytön lainmukaisuutta sekä ennaltaehkäistä ja selvittää lakiin liittyviä rikoksia.

Kommentit (1)

  1. Erätarkastajien toimenkuvan voisi lopettaa kokonaan, säästösyistä. Erämiehet ovat vastuullista väkeä ja hoitavat hommansa ilman joutavien tarkastajien kyttäämistäkin. Aivan turhaa rahankulua on maksaa erätarkastajille korvauksia, koska heidän toimenkuvansa on täysin tarpeeton. Tästä on puhuttu paljonkin täällä Savossa.

Harrastukset Harrastukset