Riistaneuvostot asettavat hirvitavoitteita – monin paikoin tavoitteet ennallaan

Keski-Suomessa tavoitetiheyden nostoa perusteltiin karhukannan ennakoidulla kasvulla.

Alueelliset riistaneuvostot ovat asettaneet hirvikantatavoitteet vuosille 2024–26 jo viidellä riistakeskusalueella. Neljässä (Etelä-Savo, Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo ja Kaakkois-Suomi) tavoitteet säilyivät ennallaan, mutta Keski-Suomessa tavoite nostettiin 2,7–3,2 hirveen tuhannella hehtaarilla. Edellisellä kaudella se oli 2,5–3,0 hirveä/1 000 hehtaaria.

Nostoa perusteltiin varautumisella suurpetojen, esimerkiksi karhun, kannan kasvuun. Koska karhun metsästys nykymuodossaan ei enää onnistu, kanta todennäköisesti kasvaa, riistaneuvosto arvioi. Tavoitteen nostosta huolimatta hirvien aiheuttamien vahinkojen uskotaan pysyvän kohtuullisella tasolla.

Ennen tavoitteesta päättämistä riistaneuvostot kuulivat sidosryhmiä.

”Hirvieläintavoitteiden asettamisessa on pyritty ottamaan huomioon sekä hirvieläinten aiheuttamat vahingot että riistataloudelliset hyödyt. Vahingot ovat olleet viime vuosina hyvin kohtuullisella tasolla. Tämän vuoden tavoiteasettelussa korostui huoli karhukannan kasvusta”, kertoo Keski-Suomen riistapäällikkö Olli Kursula tiedotteessa.

Kaakkois-Suomessa tavoite pidettiin ennallaan, eli 2,7–3,2 hirveä tuhannella hehtaarilla.

”Asetetut tavoitteet edellyttävät hirvikannan leikkaamista”, sanoo riistapäällikkö Ohto Salo tiedotteessa.

Tilanne on samanlainen myös Etelä-Savossa: tavoitteiseen pääsy edellyttää kannan leikkaamista. Etelä-Savossa kuten muuallakin Suomessa hirvikannan lasku pysähtyi viime syksynä, ja tällä hetkellä hirvitiheys on selvästi tavoitetta suurempi.

Valkohäntäpeura saa levitä hallitusti

Valkohäntäpeuran metsästykseen annettiin pääasiassa väljiä tavoitteita. Esimerkiksi Pohjois-Savossa kannan päätettiin antaa levitä hallitusti alueelle, eikä numeerisia tavoitteita asetettu. Samoin Etelä-Savossa tavoitteena on hallittu valkohäntäpeurakannan leviäminen ja kasvu vahinkotilanne huomioiden.

Riistaneuvostojen päättämät hirvieläintavoitteet ohjaavat verotussuunnittelua, joka käynnistyy maaliskuun puolivälissä. Suunnittelusta vastaavat hirvitalousalueiden riistanhoitoyhdistykset. Verotussuunnittelun perusteella haetaan pyyntilupia huhtikuun loppuun mennessä. Suomen riistakeskus päättää pyyntiluvat kesällä ja hirviseurueet laittavat suunnitelmat käytäntöön syksyllä alkavalla metsästyksellä.

 

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Harrastukset Harrastukset