Ruotsin metsäjohtajaa vaaditaan myymään metsänsä

Ruotsissa on noussut omituinen kiista paikallisen metsäkeskuksen, Skogsstyrelsenin pääjohtaja Herman Sundqvistin asemasta.

Ensin Sundqvistia syytettiin yksityisellä sähköpostitilillä tehdystä viestien vaihdosta metsäteollisuuden edustajien kanssa. Yhteydenpito liittyi toimiin Ruotsin valtiollisen television SVT:n kriittisen metsäohjelmaan liittyen.

Kun viestien vaihto paljastui ja SVT vaatii viestittelyä nähtäväkseen, kerrottiin Skogsstyrelsenistä, että pääjohtaja oli hävittänyt viestit.

Tämän jälkeen nostettiin esille Sundqvistin ja hänen perheensä mittava metsäomaisuus. Sundqvistin kerrottiin ostaneen metsää myös pääjohtajana toimiessaan. SVT ja Dagens Nyheter kummastelivat, voiko metsälakia valvovan organisaation johtaja omistaa metsää vai syntyykö tästä jääviysongelma.

Ruotsin vasemmistopuolueen ympäristöpoliittinen edustaja Elin Segerlind vaati Sundvistia joko luopumaan metsistään tai eroamaan.

”Joko pääjohtaja myy metsänsä, jos hän haluaa pitää pääjohtajan tehtävänsä, tai sitten hänen on sitouduttava pidättäytymään hakkuista pääjohtajakautensa ajan”, Segerlind jyrähti TV4:n uutisissa.

Nyt Sundqvist on kutsuttu Ruotsin elinkeinoministerin Ibrahim Baylanin puhutteluun tekemään selkoa tilanteesta.

Ruotsissa iso media ryöpyttää metsäsektoria vähintään yhtä rankasti kuin meilläkin tällä hetkellä.

”En tiedä, millaista Suomessa on, mutta en osaa kuvitella, että keskustelu voisi teillä olla kovempaa kuin täällä”, totesi Sundqvist Metsälehdelle kesällä 2017.

Asiasta kertoi ensin sanomalehti ATL.

Suomessa ei ole vastaavaa ollut esillä

Suomessa vastaavaa keskustelua ei ole käyty, kertoo Suomen metsäkeskuksen johtaja Ari Eini, joka itse ei omista metsää.

”Emme ole linjanneet henkilöstön metsänomistamista kielletyksi, mutta sivutoimilupapyynnöt välillä aiheuttavat pohdintaa”, hän kertoo.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut