Ryskähommien ammattilaiset kokoontuvat Kalajoella

Pro Forest -tapahtumassa tapaa ihmiset, jotka pyörittävät Suomen ja vähän muidenkin maiden metsätaloutta.

Viime vuonna markkinoille tullut Sampo-Rosenlewin kuusipyöräinen HR56 hakkuukone keräsi runsaasti kiinnostuneita Pro Forest -messuilla. (Kuvaaja: Sami Karppinen)
Viime vuonna markkinoille tullut Sampo-Rosenlewin kuusipyöräinen HR56 hakkuukone keräsi runsaasti kiinnostuneita Pro Forest -messuilla. (Kuvaaja: Sami Karppinen)

Kalajoen lentokentällä järjestettävät Pro Forest -messut keräsivät avajaispäivänä perjantaina mukavasti kävijöitä aurinkoisessa, joskin tuulisessa säässä. Kävijät koostuivat selvästikin juuri siitä tärkeästä porukasta, joka arkena hoitaa metsissämme ryskähommat.

Rauno Räisä oli saapunut messuille Saksasta saakka. 

”Olen Pieksämäeltä lähtöisin, mutta toiminut puunkorjuuyrittäjänä Saksassa jo 35 vuotta. Osin messujen takia tuli lähdettyä käymään Suomessa.”

Räisä löytyi Ponssen osaston liepeiltä, eikä se ollut sattumaa, sillä hänen Scanfotec-yrityksensä koneet ovat keltamustia. Tällä hetkellä kolme koneketjua paiskii töitä Saksassa Brandenburgin alueen männiköiden harvennuksilla. 

”Saksassa puunkorjuussa ratkaisevat muutkin asiat kuin pelkkä mottihinta. Sen takia en ole harkinnut Suomeen paluuta.”

Räisän mukaan kevät on ollut Saksassa poikkeuksellisen kuiva.

”Kesälle on ennustettu myös kuumaa. Se voi tietää pahaa kirjanpainajatilanteen kannalta.”

Rauno Räisä oli saapunut messuille Saksasta, jossa hän toiminut metsäkoneyrittäjänä jo 35 vuotta. ”Kevät on olut kuiva, ja kesästä on povattu kuumaa Saksaan, mikä voi näkyä hyönteistuhoissa.” (Kuvaaja: Sami Karppinen)

Puun hinta puhuttaa, energiapuun kysyntä laimenee

Saarijärveläiset Terho Liimatainen ja Pasi Sironen katsastivat itävaltalaista Eta-klapikattilaa. Eta SH30 -käänteispalokattilan pystyy jopa sytyttämään etänä puhelimen sovelluksella. 

”Omasta taloudesta löytyy Arimax 35 -klapikattila”, Liimatainen kertoi.

Etan Sebastian Thurenin mukaan käänteispalokattila säästää jopa 40 prosenttia puuta perinteiseen yläpalokattilaan verrattuna. Suomeen kattiloita Thuren kertoo myydyn noin 50 kappaletta. 

Klapilämmittäjäksi tunnustautuu myös Sironen. Hänelle energiapuu on tullut tutuksi muutenkin, sillä hän korjaa metsänhoitoyhdistykselle energiapuuta.

”Energiapuun kysyntä on vähentynyt, mikä näkyy jonkin verran meilläkin. Etenkin kokopuuta korjataan nyt selvästi aiempaa vähemmän.”

Puun hyvä hinta nousi messuvieraiden puheissa esiin Kalajoella toistuvasti.

”Kyllä olen kiinnittänyt tukkipuun hintoihin huomiota. Minulla on kuvio vanhempaa kuusikkoa, josta olen harkinnut metsäkauppaa. Siinä on jo havaintoja kirjanpainajastakin”, Sironen tuumi.

Etan Sebastian Thuren esitteli modernia 30 kilowatin Eta SH30 klapikattilaa Saarijärveltä messuille saapuneelle Terho Liimataiselle. (Kuvaaja: Sami Karppinen)

Metka-tuki vauhdittaa terveyslannoitusta

Boorilannoituspalvelua dronella tarjoavan Silvadronesin osastolla mannekiinina mukana oli hiihtäjä Perttu Hyvärinen, joka on nykyisin myös yhtiön osakas. 

”Hienoa, että metsäala on saanut viime aikoina myös positiivista julkisuutta”, Hyvärinen totesi Savotta-tv-sarjaan viitaten.

Silvadronesin kesän kalenteri alkaa Ville Karjalaisen mukaan täyttymään. Uusi selkeä metka-tuki, jossa terveyslannoitukseen saa hehtaarille 155 tukea, on lisännyt boorilannoitusten kysyntää. 

”Moni asiakas tilaa meiltä palvelua nyt jo toistamiseen, kun he ovat saaneet ensimmäisestä kokeilusta positiivisen kokemuksen”, Karjalainen sanoo. 

Proforestissa näytteilleasettajia on mukana yli 200. 

”Meillä on näytteilleasettajia mukana ennätysmäärä ja aamupäivän perusteella myös messuvieraita on tullut messuille runsaasti. Olemme kävijämäärään tyytyväisiä tässä vaiheessa”, kertoo palveluvastaava Iiris Kleemola messujärjestäjä Expomarkista.

 

Silvadronesin Ville Karjalaisen mukaan terveyslannoituksen hehtaariperusteinen metka-tuki on selkeä, mikä on lisännyt lannoitusten kysyntää.  (Kuvaaja: Sami Karppinen)

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka