Sää suosinut kanalintujen pesintää

Lämpö on tullut tarpeeseen sillä kanalintukannat ovat olleet monin paikoin selvästi keskimääräistä heikommalla tasolla.

Säät ovat olleet tänä vuonna suosiolliset kanalintujen pesinnälle suuressa osassa Suomea. Lämpöä onkin kaivattu kipeästi, sillä kanalintukannat ovat olleet monin paikoin selvästi keskimääräistä heikommalla tasolla.

”Viime vuosina kuoriutumisen aikoihin on ollut toistuvasti sateista ja viileää useiden päivien ajan. Tänä vuonna pitkäaikaisia ´jääkaappilämpötiloja´ yhdistettynä sateeseen ei kuitenkaan ole ollut. Melkein tekisi mieleni kuvailla olosuhteita ihanteellisiksi lintujen poikasille”, kertoo Keski-Suomen riistapäällikkö Olli Kursula Suomen Riistakeskuksesta.

Kursulan mukaan poikaset kuoriutuivat Keski-Suomessa viime vuosien tapaan kesäkuun alkupuolella. Juhannuksen aikoihin tehtyjen havaintojen mukaan teeren ja metson poikaset olivat pohjoisessa Keski-Suomessa lentokykyisiä ja lähes räkättirastaan kokoisia.

Myös Oulun seudulla ollaan varovaisen toiveikkaita pesinnän onnistumisen suhteen. Talven jälkeen kanalintukannat olivat riistapäällikkö Harri Hepo-ojan mukaan kohtalaisella tasolla.

”Ainakin ihmissilmin säät ovat olleet suotuisat pesinnälle. Muutamia poikuehavaintoja on jo tullut meille asti. Itsekin törmäsin tällä viikolla pyypoikueeseen, jossa oli 6 – 7 poikasta”, Hepo-oja kertoo.

Tarkempaa tietoa kanalintujen poikueiden onnistumisesta alueittain on luvassa heinä-elokuussa, kun kesän riistakolmiolaskennoista saadaan tuloksia.

”Toivomme, että riistakolmiolaskentoihin saadaan jälleen hyvin talkooväkeä liikkeelle, jotta lintukannoista saadaan mahdollisimman kattava kokonaiskuva”, sanoo Hepo-oja.

Katso Metsälehden Youtubesta toimittajan Kivijärvellä puhelimella kuvaama video, jossa lentoon pyrähtävät lähes samasta paikasta ensin metson ja sitten teeren poikaset.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat