Kesätöissä metsässä

Salla Tanskasen kesään kuuluu leimikoiden suunnittelua, korjuutyön laadun valvontaa ja taimikoiden tarkastuksia.

Relaskooppi kulkee Salla Tanskasen mukana metsässä. (Kuvaaja: Johanna Kokkola)
Relaskooppi kulkee Salla Tanskasen mukana metsässä. (Kuvaaja: Johanna Kokkola)

Ajatus oli pyörinyt Salla Tanskasen mielessä jo jonkin aikaa. Kesätyöpaikka. Sellaista pitäisi alkaa etsiä. Kun hän viime syksynä asioilla ollessaan sattumalta huomasi metsänhoitoyhdistys Pohjois-Karjalan toimipisteen, päätti hän pistäytyä kysymässä töitä sieltä. Nyt takana on reilu kuukausi yhdistyksen kesäharjoittelijana.

”Harjoittelupaikan saaminen ei ole itsestäänselvää, joten lähetin hakemuksen muutamaan eri paikkaan. Lopulta pääsin pariinkin haastatteluun”, Tanskanen kertoo.

Tanskanen opiskelee metsätalousinsinööriksi Karelia-ammattikorkeakoulussa Joensuussa. Metsäalan töissä hän on toista kesää.

”Viime kesänä olin harjoittelijana Tornatorilla. Nauhoitin luontokohteita ja tilarajoja hakkuita varten.”

Metsänhoitoyhdistyksessä Tanskasen työtehtäviin kuuluu muun muassa leimikoiden ja metsänhoitotoimenpiteiden suunnittelua, korjuu- ja istutustyön laadun valvontaa sekä taimikoiden tarkastuksia. Parasta työssä on hänen mielestään sen monipuolisuus ja se, että saa olla tekemisissä monenlaisten ihmisten kanssa.

Tulevaisuus avoin

Opintoja Tanskasella on jäljellä pari vuotta. Sitä, millaisiin töihin hän valmistuttuaan haluaa, hän ei osaa vielä sanoa.

”Heti valmistumisen jälkeen voisi olla mukava päästä konkreettisesti metsään suunnittelemaan ja työskentelemään metsänomistajien kanssa. Myöhemmin voisin olla kiinnostunut esimerkiksi esimiestyöstä.”

Metsäalan työllisyysnäkymiä Tanskanen pitää hyvinä.

”Luulisi, että tekevälle löytyy töitä. Jos työtilanne näyttää huonolta, haen yliopistoon metsänhoitajakoulutukseen.”

Metsässä Tanskanen viihtyy myös vapaa-ajallaan. Vanhempien metsässä riittää taimikonhoitotöitä, ja metsätaitokilpailuissa Tanskanen käy aina, kun opiskeluilta ja töiltä ehtii.

”Se on hyvä tapa kehittää metsänarviointisilmää.”

Julkaistu Metsälehdessä 12/2019

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat