Boori vaikuttaa vuosikymmeniä

Reppuruisku pääsi uusiokäyttöön, kun viiden hehtaarin kuviot piti lannoittaa.

70-luvun lopulla vesakoiden myrkytykseen hankittu moottorireppuruisku oli saanut levätä käyttämättömänä lähes neljä vuosikymmentä. Nyt se otettiin taas käyttöön. Ruiskun moottori vaati kunnoksen, mutta onneksi varaosia oli vielä saatavilla. Myös kantoviilekkeiden nahka oli kovettunut varastoinnin aikana, ja ne jouduttiin myös uusimaan.

Näin saatiin boorilannoitteen levitykseen oiva peli. Uusi ruisku olisi maksanut noin viidestä sadasta eurosta ylöspäin, parhaat lähes tuhat euroa. Lisäksi saimme lainaksi toisen samanlainen ruiskun, joten näin oli kahdella miehelle työvälineet.

Boorilannoitteen levitys kannattaa tehdä alkukesästä, maaston kuivuttua kevään jäljiltä ja ennen maanpinnan kasvillisuuden kasvua, jolloin ruiskun puhaltama lannoitesuihku menee suoraan maahan eikä jää kasvillisuuteen.

Metsätaloussuunnitelma perustana

Jos tilalla on ajantasainen metsätaloussuunnitelma, siitä saa lannoitussuunnitelman tekoon perusteet ja pystyy helposti laskemaan, paljonko vedellä laimennettua boorilannoitetta tarvitaan lannoitettaville kuvioille. Toki kuvioiden pinta-alatiedot voi määrittää gps-laitteella maastossa tai Maanmittauslaitoksen karttapaikka-sivustolla.

Käytimme lannoitteen laimennussuhdetta 1:3, eli 2.5 litraa lannoitetta 7,5 litraan vettä, kun ruiskun säiliön vetämä on 10 litraa. Lannoitussuosituksen yläraja on kolme kiloa booria hehtaarille.

Vielä piti saada kohdalleen ruiskun levityssuuttimen asento ja ruiskuttajan kävelynopeus. Tämä toteutui pienialaisella, 0,2 hehtaarin kuviolla, johon laskennallisesti meni laimennettua lannoitetta vain 16 litraa, eli reilu puolitoista ruiskullista.

Helppoa ja nopeaa metsätyötä

Istus- ja raivaustöitä pidetään helpoimpina metsänomistajan omatoimisina metsätöinä. Boorilannoitteen levityksen voi rinnastaa näihin helppoihin ja kohtuullisen keveisiin työsuorituksiin – jos pitää kevyenä kävelyä noin viidentoista kilon taakka selässä joskus hankalassakin maastossa louhikoita, risuja ja oksia väistellen.

Kun ruiskun suutin ja kävelynopeus saatiin säädettyä kohdalleen, alkoi työ sujua jopa ennakoitua nopeammin. Lannoitteen laimennusvettä oli saatavilla työkohteiden läheltä. Yksi kohde oli kuivemmalla alueella, mutta sinne tehtiin valmista laimennettua lannoitetta riittävästi. Näin ruiskut pyörivät lähes tauotta.

Tärkeintä on, että boorilannoite leviää tasaisesti joka paikkaan. Ojat jakavat kuvion kätevästi osiin, ja sammal- ja heinätuppoja kannattaa nostella puiden oksille merkeiksi. Yhden levityskaistan leveys oli noin 5–6 metriä, ja ruiskullisen levitti reilussa kymmenessä minuutissa. Kahdella ruiskulla saatiin runsaassa kymmenessä tunnissa käsiteltyä suunnitellut kuviot, pinta-alaltaan yhteensä 4,7 hehtaaria.

Ojien varsiin jätetiin viiden metrin kaistat käsittelemättä, jotta lannoite ei valunut sadevesien mukana ojiin ja siitä suurempiin vesitöihin. Lannoitettaville kuvioille kului yhteensä 100 litraa lannoitetta – 42 täyttä ruiskullista.

Booriterveyslannoitusta ei tarvitse uusia vuosikymmeniin, joten pienellä vaivalla voi kohentaa kuvioiden puuston kasvua pitkälle tulevaisuuteen.

Julkaistu Metsälehdessä 12/2019

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito