Sellu heiluu eniten

Metsäteollisuus hipoo ennätysvuotta, mutta paperintuotannossa riittää murheita.

Viennin arvolla mitattuna metsäteollisuuden päätuoteryhmät ovat suuruusjärjestyksessä kartonki, paperi, sellu ja sahatavara.

Kannattavuudessa sellu heiluu eniten ja kartonki kannattaa vakaiten, paperi painuu ja sahatavara kannattaa vaivaisesti, paitsi joskus oikein hyvin.

”Tänä vuonna kartongin kannattavuus nousee ennätystasolle ja myös selluntuotannon kannattavuus on poikkeuksellisen korkealla”, erikoistutkija Esa-Jussi Viitala Luonnonvarakeskuksesta sanoo.

Kovinta tulosta historiaansa nähden tekee kuitenkin sahateollisuus, joka kannattaa paremmin kuin neljännesvuosisataan. Suhdannepiikki on sahoille kuin happi hukkuvalle, sillä sahauksen luonteeseen kuuluvat pitkät matalan kannattavuuden kaudet, jolloin rahat eivät tahdo riittää edes välttämättömiin uusintainvestointeihin. Ja niitä tarvitaan, sillä sahojen linjoilla rauta kuluu.

”Perinteisellä paperintuotannolla sen sijaan riittää murheita, sillä kannattavuus kyntää syvemmällä kuin vuosikymmeniin.”

Yhtiöillä hyvä vuosi

Isot metsäyhtiöt ovat julkaisseet kuluvan vuoden tammi-syyskuun tulokset. Tästä vuodesta on tulossa kokonaisuutena oikein hyvä, mutta liiketulosprosentilla mitattuna ei kuitenkaan ennätyksellinen.

Silloin kun paperintuotanto vielä kannatti, se kannatti tosi hyvin, ja vastaavalle tasolle on vielä kirimistä. Vaikka metsäyhtiöt havahtuivat jälkijättöisesti ja eritahtisesti siihen, että painopapereiden kanssa on tosi kyseessä, ne havahtuivat kuitenkin. Paperintuotannosta jo kokonaan luopuneen Metsä Groupin tuotesortimentti osuu hyvin tähän aikaan, mutta toisaalta yhtiö on selluherkkä.

Metsäyhtiöillä on menossa melkoinen määrä investointeja, joiden yhteinen nimittäjä on pois paperista. Ennätysvuosia sopii odottaa sitten, kun uudet tai muunnetut tehtaat käyvät. Edellyttäen, että uudet biotuotteet alkavat lunastaa lupauksiaan ja että suhdanteet osuvat kohdalleen.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa