”Seisomalla ei rahaa tule”

Kolmetuhatta tainta maahan päivässä? Lapissa se on mahdollista – ainakin, jos on nopeat futarin jalat ja istutusurakan välissä muistaa levätä.

Taimi mahdollisimman keskelle mätästä, sen korkeimpaan kohtaan. Musa Rahmanille taimien istutus on maistunut kesätyönä jo kuuden vuoden ajan. Kesäkuu on pohjoisen istutuskuukausi. (Kuvaaja: Juha Ollila)
Taimi mahdollisimman keskelle mätästä, sen korkeimpaan kohtaan. Musa Rahmanille taimien istutus on maistunut kesätyönä jo kuuden vuoden ajan. Kesäkuu on pohjoisen istutuskuukausi. (Kuvaaja: Juha Ollila)

Metsähallituksen uudistusalat ovat tänä kesänä yli 200 nuoren kesätyöpaikka Lapissa. Rovaniemeläiselläkin hakkuuaukolla työskentelee seitsemän nuoren istutusryhmä, mutta aluksi paikalla ei näy kuin tyhjiä taimilaatikoita.

Istutusputkien klonksahtelu paljastaa, että työt ovat käynnissä. Ensimmäiseksi vastaan tuleva punatakkinen taimien polkija on ehtinyt jo aukon takalaidalle.

Metsänistutus on tuttua puuhaa rovaniemeläiselle Musa Rahmanille, sillä hän on kuudetta kesää istutusputken varressa.

”Olen kaveri, joka on istunut eniten Metsähallituksen autojen kyydissä näille työmaille”, Rahman lohkaisee.

Helpommillaan nopeaa hommaa

Logistiikka-alan opinnot juuri päätökseen saanut Rahman kertoo istuttavansa parhaimmillaan 2 500–3 000 tainta päivässä. Työmaalla oppaana toimiva Metsähallituksen Lapin metsänhoitopäällikkö Olli Lipponen nyökyttelee taustalla hyväksyvästi.

Tahti kuulostaa kovalta etenkin, jos sitä vertaa Etelä-Suomen kivikkoisiin kuusenistutusaloihin. Lappilaiseen hiekkamaaperään istutusputki uppoaa helpommin.

Rahmanilla ei mene kauan männyntaimen maahanlaitossa. Vikkeläjalkainen nuori mies kertoo pelaavansa jalkapalloa.

”Seisomalla ei rahaa tule.”

Rovaniemen työmaalla istuttajat saavat seitsemän senttiä jokaisesta maahan isketystä männyntaimesta. Nopeimmilla istuttajilla lompakko paksunee siis päivässä noin parilla sadalla eurolla.

Urakkatahtia ei kuitenkaan jaksa pitää yllä 3–4 viikkoa kestävän istutuskauden ajan, jos iltaisin ei malta keskittyä syömiseen ja palautumiseen, Rahman muistuttaa.

”Lepo on tärkeää.”

Keskelle ja ylös

Suomen metsäkeskuksen keväällä julkaisemien tarkastustulosten mukaan lappilaisia taimikoita vaivaa liian harva istutustiheys. Metsähallituksen Olli Lipponen ei löydä ainakaan suoraa selitystä havainnolle.

”Kaikki lähtee onnistuneesta maanmuokkauksesta. Siitä eteenpäin koko istutusketjun on oltava kunnossa.”

Rovaniemeläisellä hakkuuaukolla tehty kääntömätästys on onnistunut varsin hyvin. Taimet on isketty riittävän syvään, mutta osalla alueesta taimien istutuskohta mättäässä olisi voinut olla parempi.

”Mahdollisimman keskelle ja ylös”, kuuluu Lipposen taimensijoitusohje.

Metsähallituksen kesätyöntekijät saavat istuttamiseen päivän perehdytyksen. Työmaita valvovat Metsähallituksen omat metsurit tai metsäalan opiskelijat.

”Istutustöihin on riittänyt todella hyvin hakijoita. Täytyy kehua nuoria. Työskentely metsässä kiinnostaa”, Lipponen sanoo.

Tänä kesänä puuntaimia istutetaan valtion maille Lapissa noin viisi miljoonaa. Tavoitteena on, että suurin osa puista saadaan maahan juhannukseen mennessä.

”Viime aikoina on tehty paljon luontaiseen uudistamiseen tähtääviä hakkuita ja harvennuksia, joten istutusmäärä on alhaisempi aiempiin vuosiin verrattuna”, Lipponen kertoo.

Julkaistu Metsälehdessä 12/2018

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito