Sirkkelisahurit kilpailevat joustavuudella

Pieniä sahoja tarvitaan, jotta asiakkaat saavar haluamansa erikoistuotteet, vuoden sahuri Pentti Huppunen toteaa.

Vuoden sahayrittäjät 2018: Pentti Huppunen, Olavi Nieminen ja Jyrki Huppunen
Vuoden sahayrittäjä -tunnustuksen sai tänä vuonna lehtikuusen jalostukseen erikoistunut kolmen yrittäjän rinki. Pentti Huppunen sahaa, Olavi Nieminen hankkii puun ja Jyrki Huppunen höylää ja kuivaa. (Kuvaaja: Seppo Samuli)

”Kaikki lähellä tuotettu on nosteessa, oli kyse sitten ruoasta tai sahatavarasta”, Suomen sahayrittäjät ry:n hallituksen puheenjohtaja Timo Ripatti sanoo.

Yhdistyksen jäsenmäärä on hienoisessa kasvussa. Nyt mukana on 271 jäsentä, jotka ovat sahureita, höyläreitä ja jatkojalostajia.

”Suurin osa on pieniä ja paikallisia toimijoita, mutta mukana on jäseniä, joilla liikevaihto pyörii miljoonissa. Se on mahdollista jatkojalostuksella ja viennillä.”

Ripatti arvioi sahayrittäjien yhteenlasketun sahausmäärän olevan lähellä miljoonaa tukkikuutiota.

”Emme pysty kilpailemaan hinnalla teollisia toimijoita vastaan, mutta haluamme kilpailla laadulla ja joustavalla palvelulla.”

Ripatti sanoo, että sirkkelien mittatarkkuuden heitot ovat taaksejäänyttä aikaa.

”Sahat ja ennen kaikkea terät ovat kehittyneet, samoin terähuolto. Isossa osaa pyörösahoista on kovapalaterä ja terien perushuolto tehdään siihen erikoistuneessa yrityksessä.”

Tunnustuspalkinto yrittäjäringille

Vuoden sahayrittäjä -tunnustus myönnettiin tänä vuonna lehtikuusen jalostukseen erikoistuneelle kolmikolle. Olavi Nieminen hoitaa puunhankinnan, Pentti Huppunen sahauksen ja serkkunsa Jyrki Huppunen höyläyksen ja kuivauksen.

Huppuset toimivat Nurmijärvellä. Vuodessa käytetään noin 1 500 tukkikuutiota. Pääkaupunkiseudulla markkinat vetävät niin hyvin, että Pentti Huppunen pelkää joudutaanko kohta myymään eioota.

”Pieniä sahoja tarvitaan, jotta asiakkaat saavat haluamansa erikoistuotteet.”

Julkaistu kokonaisuudessaan Metsälehdessä 3/2018

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat