Suosikkiraivuria ei ehkä saakaan

Kaikki raivaus-sahakaupoille mielivät eivät tänä syksynä saa haluamaansa mallia. Myös osaa akuista joutuu odottamaan.

Moottorisahoja pienkonekauppiaiden hyllyissä on kohtalaisesti, mutta monista raivaussahamalleista on edelleen pulaa. (Kuvaaja: Sami Karppinen)

Pienkonekauppiaiden viesti eri puolilta maata on samansuuntainen: tilattuja tavaroita on saanut odotella kauppoihin kuukausikaupalla.

”Juuri nyt on hyvä tilanne, kun helmikuuksi tilatut raivaussahat saapuivat äsken”, lohkaisee Esa Elonen Konekeskus Mikolasta Raumalta.

Kiuruveden Metsolan kauppiaan Jouni Topin mukaan asiakkaiden tarpeita on koetettu ratkoa jopa omia koneita lainaamalla.

”Tilatut toimitukset viipyvät paljon luvattua pidempään. Esimerkiksi osaa kevääksi luvatuista ajoleikkureista odotetaan yhä.”

Topin mukaan vaikeudet koskevat sekä Husqvarnan että Stihlin toimituksia. Husqvarnalla näyttää soittokierroksen perusteella olevan suurempia vaikeuksia akkujen toimituksissa. Isoja raivaussahan akkuja joudutaan kauppiaiden tiedon mukaan odottamaan jopa ensi kevääseen.

”Stihlin akkuja on ollut paremmin saatavilla”, kertoo Tomi Enbuska Vantaan Siemen ja Koneesta.

Raivaussahat kiven alla

Yksittäisten sahamallien saatavuutta on vaikea yleistää. Toisaalla myymälöissä on riittämiin tarjolla Husqvarnan suosittua keskikokoista metsäraivaussahaa 545 FX Autotunea, vaan ei yhtään sen saksalaista kilpailijaa Stihl FS 460 -sahaa. Toisissa kaupoissa tilanne voi olla päinvastainen.

Niin sanottuja isäntälinjan raivaussahoja, esimerkiksi Husqvarnan FR 545 -mallia, on saatavilla kohtalaisesti.

”Useimmille asiakkaille on lopulta löydetty tarpeet tyydyttävä ratkaisu, vaikka suosikkimallia ei ehkä aina olekaan saatavilla”, kertoo Jyväskylän Konesahan kauppias Hannu Ojala.

Hänen mukaansa niukkuus koskee myös suosituimpia Echon malleja, kuten uutta Echo 4310 SX:ää.

Moottorisahoja raivureita paremmin

Moottorisahoja on tarjolla raivaussahoja paremmin. Energiakriisin ennakoitiin siivittävän metsänomistajien polttosavotoita ja moottorisahojen kauppaa, mutta kysyntä on jäänyt ennakoitua vaimeammaksi.

Husqvarnan Suomen myyntipäällikkö Tuomas Kuivamäki kertoo, että sahoja ja isompiakin raivaussahojen akkuja saadaan toimituksiin nyt aiempaa helpommin.

”Koronasta alkaneista toimitusvaikeuksista ei ensi vuonnakaan täysin päästä eroon, mutta tilanne paranee koko ajan ja pystymme lisäämään toimituksia.”

Stihlin Suomen maajohtaja Timo Lindströmin viesti on samansuuntainen.

”Uskon, että moottorisahojen toimitukset saadaan kohtalaisen hyvälle mallille vuodenvaihteen jälkeen, mutta raivaussahojen osalta epävarmuus jatkuu. Komponenteista on edelleen pulaa. Tuotannossa on sitä suurempia ongelmia, mitä enemmän tuotteissa on elektroniikkaa.”

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka