Puolukan pölytys onnistui ja sadosta on tulossa hyvä

Mustikan määrissä on tänä vuonna suuria alueellisia eroja.

Tiesitkö, että marjahavaintojen tekijäksi voi ryhtyä kuka tahansa? Ohjeet havaintometsän perustamiseen löytyvät osoitteesta marjahavainnot.fi. (Kuva: Mikko Riikilä)
Tiesitkö, että marjahavaintojen tekijäksi voi ryhtyä kuka tahansa? Ohjeet havaintometsän perustamiseen löytyvät osoitteesta marjahavainnot.fi. (Kuva: Mikko Riikilä)

Puolukkaa näyttäisi tänä vuonna tulevan hyvin koko maahan, ennakoi Luonnonvarakeskuksen (Luke) erikoistutkija Rainer Peltola. Länsi-Suomessa satonäkymät ovat hänen mukaansa jopa keskimääräistä paremmat.

”Ilahduttavaa on, että puolukkaa tulee hyvin myös niille alueille, joilla mustikka otti tänä vuonna vähän siipeensä. Eli jos mustikkasangot jäivät vajaiksi, niin onpahan puolukkaa”, Peltola sanoo.

Tärkein marjasadon määrään vaikuttava tekijä on pölytyksen onnistuminen. Mustikka kukkii kesäkuun alussa, puolukka kesäkuun lopulla. Kesäkuun alku oli tänä vuonna kylmä, mikä haittasi mustikan pölytystä. Kesäkuun jälkipuolisko taas oli lämmin, joten puolukan pölytys onnistui hyvin.

”Ei mustikkasatokaan huono ole, mutta alueellisia eroja on paljon”, Peltola sanoo.

Puolukan satokausi alkaa elo-syyskuun vaihteessa. Mustikan satokausi on nyt parhaimmillaan Keski-Suomessa. Etelä-Suomessa se alkaa olla jo ohi ja Pohjois-Suomessa se on vasta alkanut.

Luke on kerännyt tietoa marjasadoista vuodesta 2001 lähtien. Satoennusteet tehdään ympäri Suomea sijaitsevissa havaintometsissä tehtyjen havaintojen perusteella. Havainnot kerätään yhteistyössä 4H-liiton kanssa.

Tänä vuonna satoennusteiden teossa hyödynnettiin ensimmäistä kertaa myös Ilmatieteen laitoksen sääaineistoja. Sääaineistoihin perustuvien mallien avulla arvioitiin, miten hyvin pölytys onnistui eri puolilla maata. Niin luotettavia mallit eivät Peltolan mukaan kuitenkaan vielä ole, että satoennusteiden teko onnistuisi kokonaan kirjoituspöydän takaa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Harrastukset Harrastukset