Tuulituhoriskit kartalle

Oman metsän tuulituhoriskin voi nyt katsoa Luonnonvarakeskuksen verkkopalvelusta parilla klikkauksella.

Susanne Suvanto kertoo, että tuulituhoja ennustava verkkopalvelu on vuoden työn tulos. Palvelun kehittämistä jatketaan vielä toisen vuoden ajan. (Kuvaaja: Seppo Samuli)
Susanne Suvanto kertoo, että tuulituhoja ennustava verkkopalvelu on vuoden työn tulos. Palvelun kehittämistä jatketaan vielä toisen vuoden ajan. (Kuvaaja: Seppo Samuli)

Luonnonvarakeskus (Luke) on kehittänyt metsien tuulituhoja ennustavan karttapalvelun. Verkossa julkaistu Tuulituhoriskikartta-palvelu kertoo prosentteina, millä todennäköisyydellä valitulle alueelle tulee tuulituhoja seuraavan viiden vuoden aikana.

Todennäköisyyksien laskennassa on hyödynnetty muun muassa valtakunnan metsien inventoinneista saatuja tuloksia, metsävaratietoja, tuulisuus- ja maaperätietoja sekä metsänkäyttöilmoituksia.

”Metsänkäyttöilmoituksia käytetään lähteinä, koska riskit tyypillisesti korostuvat esimerkiksi hiljattain harvennetuissa metsissä”, kertoo Luken tutkija Susanne Suvanto.

Myrskyt ajoittuvat tyypillisesti loppusyksyyn ja talveen.

”On odotettavissa, että tulevaisuudessa tuulituhojen määrä vielä kasvaa talvien lämpenemisen takia. Sulan maan aikana puut ovat herkempiä kaatumaan myrskyissä kuin silloin, kun maa on roudassa.”

Riski suurin etelässä

Tuulituhoriskikartassa riskitasot vaihtelevat nollan ja parinkymmenen prosentin välillä. Suurin osa alueista kuuluu muutaman prosentin luokkaan. Tuhojen todennäköisyys laskee, mitä pohjoisemmaksi mennään.

”Pohjoisessa routajakso on talvella pidempi. Lisäksi Etelä-Suomessa on enemmän vaihtelua metsän rakenteessa ja kuviot ovat pienempiä, jolloin syntyy enemmän tuulelle alttiita metsänreunoja.”

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito