Vakaasti uuteen puukauppavuoteen

Puumarkkinat näyttävät tasaisen hyviltä, vaikka paisuneet puuvarastot hillitsevät ostohaluja.

Puukauppa käy vakaasti, vaikkakin ostajien varastoihin on tiettävästi kertynyt puuta. Suurimmat epävarmuudet liittyvät sahatavaraan ja Kiinan talouteen. (Kuvaaja: Sami Karppinen)
Puukauppa käy vakaasti, vaikkakin ostajien varastoihin on tiettävästi kertynyt puuta. Suurimmat epävarmuudet liittyvät sahatavaraan ja Kiinan talouteen. (Kuvaaja: Sami Karppinen)

Metsäteollisuuden puuvarastojen suuruudesta ei ole tilastotietoa, mutta ne ovat paisuneet. MTK:n tutkimuspäällikkö Erno Järvinen perustelee havaintoaan sillä, että viime vuonna puuta ostettiin ja hakattiin runsaasti enemmän kuin käytettiin.

Lisäksi puun tuonti kasvoi käytön lisääntymistä vastaavalla määrällä, eli se mitä viime vuonna kotimaassa ostettiin enemmän, ostettiin varastoon.

”Jossakin varastoissa puuta täytyy olla reippaasti. Se heijastuu tämän vuoden puukauppaan.”

Järvinen ennakoi, että puumarkkinoilla vedetään henkeä ja sulatellaan varastoja, mutta kokonaisuus näyttää hyvältä viime vuoden tapaan. Vaikka varannot ovat isommat kuin vuosi sitten, niin puunkäyttökin on korkeammalla tasolla ja korjuukelit ovat nyt erinomaiset.

Kiina-hype ohi

Eniten epävarmuutta on sahatavaramarkkinoilla. Viime vuonna sahatavaran vienti Kiinaan laski 40 prosenttia, ja maa menetti ykkössijansa Egyptille Suomen sahatavaraviennissä.

”Kiina-hype on ohi, mutta Kiina säilyy sahatavaran kolmen suurimman vientimaan joukossa”, Sahateollisuus ry:n toimitusjohtaja Kai Merivuori näkee.

Kiinan markkina on edelleen olemassa ja se kasvaa, mutta Suomen perussahatavaran hintakilpailukyky on koetuksella. Venäjä vie siperialaista puuta heti rajan takaa, ja rupla on halpa.

Vaikka Kiinan taloudessa perusasiat ovat kunnossa, markkinoiden tunnelma on matala ja kauppasodan uhka Yhdysvaltojen kanssa leijuu ilmassa. Tosin viennillä on Kiinan taloudelle vähenevä merkitys, sillä maan oman elintason nousu ja kulutuskysynnän kasvu vaikuttaa talouteen entistä suuremmalla painolla.

Merivuori ennakoi, että tänä vuonna tukin ostomäärät pysyvät viime vuoden tasolla, eli hyvästä on tullut uusi normaali. Tukin hintatrendi kuitenkin kääntyy Kiinan tilanteen vuoksi.

Julkaistu kokonaisuudessaan Metsälehdessä 1/2019.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa