Verotus yksinkertaistuu ja kevenee: Maanvuokratuloja aletaan verottaa pääomatuloina

Metsän vuokrauksesta saadut tulot on verotettu tähän asti maatalouden tuloina. Ensi vuoden alusta alkaen maanvuokratulot ovat samalla viivalla muiden vuokratulojen kanssa.

Metsänomistaja voi saada maanvuokratuloja esimerkiksi tuulivoimayhtiöiltä. (Kuvaaja: Sami Karppinen)
Metsänomistaja voi saada maanvuokratuloja esimerkiksi tuulivoimayhtiöiltä. (Kuvaaja: Sami Karppinen)

Maanvuokratuloja aletaan pian verottaa samoilla perusteilla kuin muitakin vuokratuloja: pääomatuloina.

Vain maa- tai metsätilaan kuuluvista rakennuksista, rakennelmista ja niiden rakennuspaikoista saadut vuokratulot pysyvät maatalouden tuloina.

Lakimuutokset astuvat voimaan ensi vuoden alussa, ja ne koskevat vuoden 2025 alusta alkaen toimitettavaa verotusta. Vuoden 2024 veroilmoitukset pitää siis tehdä vielä entisin periaattein.

Verojohtaja Timo Sipilä MTK:sta pitää tulevia muutoksia tervetulleina ja perusteltuina. Tähän asti maa- tai metsätilaa vuokraavaa on kohdeltu toisin periaattein kuin muita vuokranantajia.

”Vuokratulo maatilasta tai sen osasta on selkeästi pääoman kerryttämää tuloa. Siksi on selkeää, että se ei ole maatalouden tuloa”, Sipilä sanoo.

”Monelle metsänomistajalle on voinut olla yllättävääkin, että tulo, jota saa esimerkiksi metsän vuokraamisesta tuulivoimalan tai aurinkokennosähkövoimalan käyttöön, on osoittautunut varsin rankasti verotetuksi maatalouden tulon ansiotulo-osuudeksi.”

Useimpien verotus kevenee

Sipilän mukaan lakimuutokset keventävät useimpien metsänomistajien verotusta.

Maatalouden tulot jaetaan verotuksessa tilan nettovarallisuuden perusteella pääomatuloksi ja ansiotuloksi, ja tämä jako on koskenut myös maanvuokratuloja.

Koska pelkkää metsää omistavilla ei ole yleensä juurikaan maatalouden nettovaroja, heillä pääomatulo-osuus on jäänyt olemattomaksi. Niinpä kaikki maanvuokratulot tai ainakin valtaosa niistä on luettu ansiotuloksi, jota on verotettu progressiivisesti.

On selvää, että lakimuutos pienentää useimpien palkansaajien verotaakkaa.

”Aika pienillä eläketuloillakin lisäansio menee tiukoille marginaalitulon veroprosenteille”, Sipilä sanoo.

Veronmaksajain Keskusliiton laskelmat osoittavat, että jo 1 167 euron kuukausittaisilla eläketuloilla marginaalivero nousee 43,4 prosenttiin – toisin sanottuna se on silloin selvästi korkeampi kuin pääomatuloista maksettava 30 prosenttia.

Monenlaisia maanvuokratuloja

Lainvalmistelun vaikutusarvioinnissa muutoksen on arvioitu koskevan noin 45 000:ta maanomistajaa. Suurin osa maanvuokratuloja saavista ei viljele maata aktiivisesti.

Niinpä maanvuokratulot ovat olleet monelle metsänomistajalle ainoita maatalouden tuloja. Muutos tarkoittaa, että näiden henkilöiden ei tarvitse antaa enää tulevaisuudessa erillistä maatalouden veroilmoitusta.

Suurin osuus maanvuokratuloista ja valtion niistä saamasta veropotista tulee viljelykäyttöön vuokratuista pelloista.

Pienempi mutta todennäköisesti kasvava osuus on tuulivoimayhtiöiden maanomistajille maksamia korvauksia. Petteri Orpon hallitusohjelman yksi tavoite on vahvistaa tuulivoimainvestoinneille suotuisaa toimintaympäristöä, mitä lakimuutos osaltaan tukee.

Muita mahdollisia keinoja saada maanvuokratuloja ovat esimerkiksi aurinkovoimalat ja linkkimastot, metsien vuokraaminen metsästykseen, maisemanvuokra-alueiksi tai Tornatorille metsätalouskäyttöön sekä kaivosyhtiöiden maksamat kaivospiirimaksut.

Lue lisää aiheesta: Metsämaan vuokratulot menossa pääomaverolle

Kommentit (2)

  1. Valtio ei tekisi sellaista veromuutosta, että verotulot vähenee. Pienten tulojen verotus on huomattavasti kevyempää kuin pääomatulojen, joista menee 30% vero, vaikka tulo olisi pienikin. Miksi ei säilytetty valinnanvapautta tulonsaajalla.

  2. Pienituloisimpien eläkeläisten verotus kiristyy, joten jonkinlainen valinnanmahdollisuus olisi ollut tasapuolista.

Metsänomistus Metsänomistus