Puumarkkinoilla odotetaan vilkasta syksyä

Nyt on kysyntää niin tukilla kuin kuitupuulla, myös energiapuulle on ottajia.

Energiapuun kysyntä on kasvussa, mikä voi heijastua myös kuitupuun hintaan. (Kuvaaja: Jaakko Vähämäki)
Energiapuun kysyntä on kasvussa, mikä voi heijastua myös kuitupuun hintaan. (Kuvaaja: Jaakko Vähämäki)

Puukaupassa on menossa lomien jälkeinen asemiinajovaihe, Pohjois- ja Ylä-Savossa toimivan Metsänhoitoyhdistys Savotan johtaja Rauno Karppinen luonnehtii.

”Kysyntä näyttää jatkuvan siitä, mihin kesäkuussa jäätiin. Ostajat hakevat kesäkorjuukelpoisia leimikoita, kysyntää on sekä tukeilla että kuiduilla. Hinnat ovat vähintään samaa luokkaa kuin kesäkuussa.”

Turpeen käytön vähentäminen alkaa näkyä, sillä energiapuun kysyntä on kasvussa. Päivö-myrskyn tuhoalueiden selvittely on vielä meneillään.

”Tuhot ovat onneksi pienialaisia, mikä toisaalta tekee puunkorjuusta haasteellisen. Muutamien kymmenien runkojen kohteiden myynti on vaikeaa.”

Lounais-Suomessa sahaavan Westaksen metsäjohtaja Juha Mäki kertoo, että vaikka tavallisesti puukauppa lähes pysähtyy juhannukseen, niin tänä vuonna kaupankäynti jatkui.

”Tarjouspyyntöjä on tullut ja kauppa alkoi pirteänä heti lomien jälkeen”, Mäki toteaa.

Westaksella on isohkot ostotavoitteet sekä mänty- että kuusitukille.

Kauppaa käyty vaisusti

Puukaupassa on hyvä veto ainakin nyt syyskauden alussa, metsänhoitoyhdistysten puuta välittävän Pohjois-Suomen Metsämarkkinat Oy:n toimitusjohtaja Mika Säynäjäkangas arvioi.

”Mutta vuoden loppu on hämärän peitossa.”

Säynäjäkangas otaksuu, että ostajilla on nyt pienet pystyvarannot.

”Kesäseisokit olivat lyhyet, joten puuta on tarvittu, mutta puukauppaa on käyty vaisusti. Huonojen korjuukelien vuoksi kesäleimikoita syötiin jo viime talvena.”

Pohjoisessa on ollut sateinen heinäkuu. Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu ovat olleet niin märkiä, että kaikille kesäkohteille ei ole päästy.

”Kun samanaikaisesti on sekä tarjonnan niukkuutta että sahojen hyvää vetoa, niin kysyntä säilyy hyvänä myös lähikuukausina.”

Sahateollisuus ry:n puheenjohtaja Tommi Sneck on tyytyväinen, että kuitupuun hinta on herännyt, paljolti energiapuun kysynnän nostamana. Hän uskoo, että metsänomistajien on helpompi puristaa lisähintaa kuitupuusta kuin havutukista.

”Sahausmäärät ovat laskeneet niin, että tuskin tässä mitään puu-uupeloa nähdään. Talvileimikoita jäi viime talvena korjaamatta, mikä laittaa talvikohteille hintapainetta alaspäin.”

Julkaistu kokonaisuudessaan Metsälehti Makasiinissa 5/2020.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa