Kirjanpainajien epidemiaraja rikki Kymenlaaksossa ja Päijät-Hämeessä

Epidemiarajan ylittyminen tarkoittaa, että kaarnakuoriaiset voivat iskeytyä myös terveisiin kuusiin.

kirjanpainajan seurantaa
Uudenkylän seurantapisteeltä Lahdesta löytyi elokuussa miltei 7 000 kirjanpainajaa. Uudenkylän kesän kokonaissaalis on nyt ylittänyt epidemiarajan eli 15 000 kuoriaista. (Kuva: Markku Rantala/Luke)

Kuusikkotuhoja aiheuttavien kirjanpainajakuoriaisten määrä on noussut elokuussa yli epidemiarajan Päijät-Hämeessä ja Kymenlaaksossa, Luonnonvarakeskuksesta kerrotaan. Aikaisemmin kesällä epidemiaraja on jo rikkoutunut Lapinjärvellä, Mäntsälässä, Vihdissä ja Rautalammilla.

Epidemiarajan eli 15 000 kirjanpainajan määrän ylittyminen seurantapyydyksissä tarkoittaa, että kaarnakuoriaiset voivat iskeytyä myös terveisiin kuusiin.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkimusinsinöörin Markku Rantalan mukaan saalismäärän selvä nousu joillakin paikkakunnilla viittaa siihen, että kirjanpainajien kesän toinen parveilu on käynnissä. Elokuun lämpimät säät ovat siis saaneet keväällä ja alkukesänä munituista munista kuoriutuneet nuoret kirjanpainaja-aikuiset parveilemaan.

Kuusituhot mahdollisia

Lisää epidemiarajan rikkoutumisia tullaan todennäköisesti vielä näkemään tänä vuonna. Esimerkiksi Lappeenrannan seurantapyydykseen on jo kertynyt tähän mennessä yli 14 000 kirjanpainajaa.

Rantala ei ole havainnut merkittäviä kuusituhoja seurantapyydysten lähistöllä, mutta kirjanpainajien suuren määrän vuoksi riski kuusikkotuhoihin on olemassa ainakin Itä-Uudellamaalla, Kymenlaaksossa ja Päijät-Hämeessä. Kirjanpainajaseuranta jatkuu vielä syyskuuhun, jolloin pyydykset tyhjennetään viidennen ja viimeisen kerran tänä kesänä.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito