Kannattaako valtuustoon pyrkiä?

Marraskuussa valitaan metsähoitoyhdistyksiin uudet valtuustot. Valtuustosta voi lähettää viestiä Brysseliin saakka, Mhy Päijänteen hallituksen jäsen Elina Saari kertoo.

Elina Saari
Elina Saari on Metsänhoitoyhdistys Päijänteen hallituksen jäsen ja ehdolla myös tulevissa vaaleissa. Vaalit järjestetään postiäänestyksellä 4.-25.11. (Kuva: Mikko Riikilä)

1. Miksi metsänhoitoyhdistyksen valtuustoon kannattaa pyrkiä?

Valtuusto on yhdistyksen ylin päättävä elin. Sen kautta voi välittää viestiä metsänomistajille tärkeistä asioista jopa Brysseliin asti. Valtuustossa oppii myös tuntemaan eri alojen ihmisiä.

2. Kuinka usein valtuusto kokoontuu?

Metsänhoitoyhdistys Päijänteen valtuusto kokoontuu kaksi kertaa vuodessa. Kovin aikaa vievä tehtävä ei siis ole. Kokouksiin voi myös osallistua etäyhteydellä.

3. Mitä asioita valtuusto käsittelee?

Valtuusto linjaa yhdistyksen strategiset tavoitteet ja valitsee hallituksen – ja voi myös erottaa sen. Lisäksi valtuusto voi ottaa kantaa esimerkiksi kaavoitukseen ja luonnonsuojeluun. Ainakin meillä keskustellaan vilkkaasti.

4. Miten hyvin erilaiset metsänomistajaryhmät ovat edustettuina valtuustossa?

Meillä on aika kattava edustus, koska jäseniä ei pitkään aikaan ole valittu vaaleilla vaan heitä on haettu pyrkien mahdollisimman hyvään edustavuuteen. Paikkakunnalla asuvat metsänomistajat saattavat olla yliedustettuina vaaleilla valituissa valtuustoissa, koska heidät tunnetaan laajalti.

Toivottavaa olisi, että tulevissa valtuustoissa näkyisi nykyistä paremmin myös se, että noin 40 prosenttia metsänomistajista on naisia.

Julkaistu Metsälehti Makasiinissa 5/2020

Kommentit (1)

  1. Metsäkupsa

    Omat kokemukseni MHY:n valtuustosta eivät ole kovin mairittelevia. Siksi osaltani tyhjänpäinen edustaminen päättyy tähän kauteen.Taitaa moni muukin samoin ajatella, koska ehdokkaita ei tungokseen asti ole tietojeni mukaan tyrkyllä ole.

Metsänomistus Metsänomistus