Kolmen rivin pikku-uutinen lupaa jatkoa Metsä Fibren Merikarvian sahalle

Metsä Fibre ei ole vielä paljastanut länsirannikon sahojensa tulevaisuutta kokonaisuudessaan. Toukokuussa 2020 Rauman sahan tontilla tehtiin maanrakennustöitä. (Kuvaaja: Juha Sinisalo)
Metsä Fibre ei ole vielä paljastanut länsirannikon sahojensa tulevaisuutta kokonaisuudessaan. Toukokuussa 2020 Rauman sahan tontilla tehtiin maanrakennustöitä. (Kuvaaja: Juha Sinisalo)

Siitä alkaen, kun Metsä Fibre pari vuotta sitten ilmoitti rakentavansa jättimäisen mäntysahan Raumalle, lännessä on veikkailtu yhtiön Kyrön ja Merikarvian vanhojen mäntysahojen kohtaloa. Kiireisimpien arvausten mukaan kumpaisenkin taru olisi lopussa. Kyrön saha sijaitsee lähellä Turkua, Merikarvia Pohjois-Satakunnan rannikolla.

Jos Merikarvian sahan tulevaisuudesta lyötäisiin vetoa, jatkoa puoltavien vetojen kertoimet olisivat joulusta alkaen mitä ilmeisimmin laskeneet. Näyttää entistä vahvemmin siltä, että sahaus Merikarvialla jatkuu senkin jälkeen, kun suursaha Raumalla ensi syksynä käynnistyy.

Kyrön jatkon puolesta pelaaminen sen sijaan vaatisi melkein yhtä korkean kertoimen kuin Porin Ässien lätkämestaruus ensi keväänä. Vanhaan, ahtaalla tontilla toimivaan laitokseen ei ole enää ole satsattu. Kerrotaan, että sahan tontin ympärille saatiin aita, mutta portteihin ei pääkonttorilta enää rahaa tullut. Osaava väki karkaa muualle – eivätkä edes portit olisi heitä pidätelleet.

Kyrön ja Merikarvian sahat ovat vuosittain käyttäneet yhteensä vajaat miljoona kuutiometriä mäntytukkia. Jos molemmat menevät kiinni, jäisi Rauman tuoma tukin käytön nettolisäys reiluun puoleen miljoonaan kuutioon. Jos toinen jatkaa, Metsä Fibre sahaa länsirannikolla miljoona mottia nykyistä enemmän tukkia tulevina vuosina.

Lännessä arvaillaan, missä Metsä Fibre jatkossa sahaa mäntytukkinsa. (Kuvaaja: Ismo Pekkarinen)

Iso saha on suuri työllistäjä pienessä pitäjässä, joten Merikarvian kunnan vastuuhenkilötkin ovat saaneet seurata sydänsyrjällään Metsä-Fibren sahauutisia. Viime kuukausina pulssit kunnantoimistolla ovat hieman laskeneet, koska hyviä enteitä on näköpiirissä.

Jo viime vuonna Metsä Fibren toimitusjohtaja Ismo Nousiainen lupaili jatkoa, vaikka toki ilman päätöksiä.

Joulun alla yhtiö julkaisi tiedotteen, jonka mukaan 37-vuotias diplomi-insinööri Mikko Lintula siirtyy Rauman projektilta Merikarvian sahan johtajaksi. Länsirannikolla kolmen rivin pikku-uutinen osattiin noteerata mittaansa paljon isompana.

Vasta valittu Lintula ei kovin monisanaisesti avautunut sahan tulevaisuudesta, mutta vakuutti kokevansa nimityksen selkeästi uralla etenemisenä. Ei siis näytä siltä, että hänet olisi hyllytetty ajamaan alas vanhaa sahan rohjoa.

Osana Merikarvia-spekulaatioita on ennustettu että laitos siirtyisi sahaamaan kuusta. Äkkiseltään tämä tuntuisi järkevältä, männyllehän Metsä Fibrellä on jatkossa käyttöä Raumalla. Lähin oma kuusisaha sen sijaan on kaukana Vilppulassa. Nyt Metsä Group on myynyt rannikon kuusitukkeja UPM:n Seikun sahalle Poriin.

Nämä veikkailut saivat uuden käänteen, kun uusi johtaja joulun alla linjasi, että Merikarvia pysyy jatkossakin mäntysahana.

Kemin tuleva biotuotetehdas kiihdyttää pohjoisen puunhankintaa, mikä tuottaa kuitupuun lisäksi mäntytukkeja. Merikarvialla sahan rantaan pääsee puutavaralaivalla, joten ehkäpä laivat jatkossa tuovat tukkeja pohjoisesta ja vievät kuitupuuta paluukuormina Kemiin. Ruotsistakin on tukkia Merikarvialle aina silloin tällöin tuotu.

Mikko Riikilä

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa