Maailman Metsäpäivä – International Day of Forests

Metsätalousinsinööriopiskelija Darja Salonen bloggaa

Kuva instagram @lapinamk
Kuva instagram @lapinamk

Maaliskuun toiseksi viimeisenä tiistaina, vietettiin YK:n Kansainvälistä Metsäpäivää. Tätä päivää juhlistetaan vuosittain 21. maaliskuuta ja ensimmäistä kertaa sitä vietettiin vuonna 2013. Tänä vuonna tätä päivää juhlittiin teemalla Metsät ja energia, kun taas edellisvuonna teemana oli Metsät ja vesi. Teemat vaihtelevat vuosittain ja niistä päättää Collaborative Partnership on Forests -kumppanuusjärjestely (CPF), joka on 14 eri kansainvälisen tahon vapaaehtoinen yhteenliittymä.

Vuosittain ihmisiä eri maista kannustetaan tekemään jotain hyvää Maailman metsien eteen. Tällaista toimintaa on monissa eri maissa ja se on usein erilaisten puulajien istutus- tai jopa halailutapahtumien järjestäminen sekä erilaiset symposiumit, joissa kerrotaan metsien tärkeydestä maapallolla.

Metsät ja puut tarjoavat meille puhdasta ilmaa, jota hengitämme ja vettä, jota juomme. Metsät turvaavat luonnon monimuotoisuuden ja mahdollistavat sen, että elämä täällä maapallolla on edes mahdollista. Ne myös suojelevat meitä katastrofaaliselta ilmastonmuutokselta.

Minun mielestäni me suomalaiset olemmekin hyvin onnekkaita, sillä Suomi on yksi maailman metsäisimpiä maita ja metsiemme kokonaispinta-ala on yhteensä hurjat 26,3 miljoonaa hehtaaria. Se on erittäin paljon, jos ajattelee sitä, että esimerkiksi Alankomaissa metsäpinta-alaa on vain 260 000 hehtaaria.

Tänäkin vuonna Yhdistyneiden Kansakuntien elintarvike- ja maatalousjärjestö (FAO), julkaisi Internet-sivustollaan Kansainvälisestä Metsäpäivästä paljon erilaista ja monipuolista viestintämateriaalia, jopa useilla eri kielillä. Tämän lisäksi Kansainvälinen Metsäalan opiskelijayhdistys, (IFSA), rohkaisi metsäalan opiskelijoita ympäri maailmaa julkaisemaan lyhyitä videotervehdyksiä, joissa he kertoivat siitä, mitä metsät heille merkitsevät, miksi he menevät metsään ja mitä he tekevät siellä.

Alkuvuodesta päätimme yhdessä Metsähallituksen kanssa täällä Rovaniemellä, että koulumme Luonnonvara- ja ympäristöalan opiskelijayhdistys Rovaniemen Metsäpojat ry ja Metsähallitus järjestävät kaikille avoimen Maailman Metsäpäivä -ulkoilmatapahtuman.

 

Päivän aikana Luonnonvara- ja ympäristöalan opiskelijoiden kanssa oli mahdollisuus käydä juttelemassa siitä, mitä metsät merkitsevät ihmisille sekä siitä, miten metsiä voi ja kannattaa hoitaa. Metsähallituksen Luontopalveluiden puolelta oli ammattihenkilö kertomassa Rovaniemen alueen sekä Pyhä-Luoston kansallispuiston retkeilyreiteistä ja Lapin Ammattiopisto oli tuonut keskustaan harvesterin, joka hämmästytti monia ohikulkijoita – varsinkin matkailijoita. Tämän lisäksi ammattiopisto tarjosi lapsille ja aikuisille mahdollisuuden tehdä linnunpönttöjä, vaikka Yle Luonnon Miljoona linnunpönttöä -kampanja onkin jo päättynyt. Niin ja taisi siellä yksi Darja-niminen oravakin pyöriä.. 😉

Keväisin terveisin Lapista
Darja

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Kuvat