Uusi metsänomistaja Hytönen rankoja karsimassa

Vinkit intopiukeelle metsänomistajalle kesän ensimmäiselle moottorisahareissulle

 

Jaahas, täällä on taas metsänomistaja Hytönen ollut vauhdissa.😅

Alkuvuodesta tein metsänhoitosuunnitelman  tälle vuodelle. Ensimmäisenä listasta tartuin polttopuiden tekoon ja aloitin rankojen karsinnalla. Veljeni oli tehnyt omiin tarpeisiinsa polttopuuta jo aiemmin ja klapikone niiltä jäljiltä on valmiina halkomispaikalla.

Minun tehtävänä on karsia rangat metsätien läheisyydestä, kasata rungot pinoksi metsätien viereen. Velipoika joutuupi auttelemaan traktorilla klapikoneen käytössä sekä klapit viedään puuliiteriin traktorin peräkärryssä. Rankojen karsinta ei lopulta ole valtava homma varsinkin, kun rangat ovat metsätien vieressä ja klapikonekin ihan liki. Parissa tunnissa saa karsittua ja pinottua jo hyvän määrän runkoja.

Homma on sen verran rankkaa, että lihakset kyllä tottumaton saa jumiin🙋, joten parempi jakaa homma useammalle päivälle. Työkaverini intoontui tänään alla olevaa videota katsellessaan ja haluaa tulla mukaan. Talkoolaiset tervetuloa!

Ilman kommelluksia ei tästäkään reissusta selvitty! Huolsin sahan, varmistin että se toimii ja läksin metsään. Videolta tuosta alta löytyy koko tarina.👇

 

 

Tässä lupaamani vinkit uudelle metsänomistajalle reissuun moottorisahan kanssa:

  1. Tsekkaa jo aiemmin että varastosta löytyy tarvittavat tökötit kuten 2-tahtiöljyä, 98E bensaa, teräketjuöljyä ja kärkipyörän rasvaa. Minä sekoitan 2%:n polttoaineseoksen itse. Olen ostanut 2-tahtiöljyä kätevässä pakkauksessa, josta puristamalla erottuu oikea määrä öljyä viittä bensalitraa kohden. Bensa on jo valmiiksi 5 litran pöntössä, joten sinne vaan öljyt joukkoon. Kerran kävi niin, että pyysin huoltoasemalla miestä tekemään 2%:n seoksen. Moottorisaha savuutti hulluna ja lopulta sammahti kokonaan. Vein sahan huoltoon ja siellä ihmeteltiin mitä olin oikein tankkiin laittanut, kun oli koko saha aivan tukossa. Seos oli ollut 4%:sta.😁
  2. Ennen metsään lähtemistä teroita saha, jos et ole sitä edelliseltä reissultasi pois tullessa teroittanut. Täytä bensatankki, teräketjuöljysäiliö sekä ruuttaa kärkipyörään rasvaa. Käynnistä saha, jotta se varmasti toimii. Vesuri kannattaa ottaa myös mukaan, koska sillä on näppärä napauttaa huomaamatta jääneet oksat poikki.
  3. Tarkista vielä ennen lähtöä että kaikki suojavarusteet on mukana. Moottorisahalla tehdessä on hyvä olla kaikki suojavarusteet mukana ja päällä eli viiltosuojahousut, suojahanskat, viiltosuojakengät ja suojakypärä. Mukana voi olla myös vaihtokengät, kevyemmät hanskat, lippalakki, tuubihuivit on käteviä suojaamaan kaulaa tai päätä. Vaatteiden on hyvä olla istuvia, sillä liian väljät vaatteet jäävät helposti kiinni oksiin ja saattavat aiheuttaa vaaratilanteen.
  4. Työskentele metsässä rauhallisesti, kiireettömästi ja huolellisesti aina! Viiltosuojahousut on itselleni ollut tarpeen, sillä olen onnistunut sahaamaan pariin otteeseen reiteeni. Saha ei ole ollut sillon täydellä kaasulla vaan terä on pyörinyt viimeisiä kertoja. Siitä huolimatta viiltosuojahousun vanukerros on pöllynnyt, mutta terä on stopannut viiltosuojaan.
  5. Pidä huolta hyvästä energiatasosta! Syö riittävästi ennen metsätöihin lähtemistä. Ota mukaan vettä tai oma suosikkini on marjamehu. Ota mukaan eväitä ja syö taukoja pitäessäsi. Älä odota nälän tunnetta tai janoa. Pidä taukoa heti, jos tunnet energian laskevan sillä juuri silloin alkaa tapahtumaan virheistä ja huolimattomuudesta johtuvia vaaratilanteita.

Huomiona uusille metsänomistajille, että polttopuiden tekemisestä ei saa kuluja metsätalouden verovähennyksiin eikä siis myöskään rankojen karsinnasta. Matkapäiväkirjaani merkitsen ainoastaan ne matkat, jotka ovat vähennyskelpoisia.

Mitä vinkkejä sinulla olisi moottorisahailuun tai polttopuiden tekemiseen? Kommentoi alle ja kartutetaan vinkkejä.😊

Iloa ja aurinkoa sinulle!

Johanna

 

 

 

Kommentit (4)

  1. metsä-masa

    Johannan tila, metsäasiat ja sahankäsittelyaito on osaavissa käsissä, sahaajan varusteet, polttoaineet taito myös pienen kunnossa.

    Nykyiset sahat on hyvin toimintavarmoja ja säätövapaita kun huolehtii, ettei tankkauksen aikaan pääse tankkiin epäpuhtauksia.

    Mukava oli huomata myös tuvan lämmitys puiden hankinta, niiden lämpö- ja tunnearvo vain paranee kun ottaa urakan hyötyliikuntana näin juhlavuotena.

  2. Johanna Teräväinen

    Kiitos metsä-masa! Kyllä tulee ihan eri lämpö tupaan itse tehdyistä polttopuista.😄 Kovasti metsähommia harjoittelen, mitään en vielä tiedä, mutta aina jotakin uutta. Aurinoista kesää sinulle!

  3. Moikka, Johanna !

    Halusit kommenttia, miten voisi hoitaa helpommin omia metsiään….

    Mönkijää sekä mönkijän perävaunuja voi oikein hyvin hyödyntää, useammassa erilaisessa työssä sekä maastossa, mikäli niin haluaa .
    Esimerkiks just polttopuiden kuljetuksessa on oikein oivallinen peli . Kannattaa ostaa traktorimallin mönkijä ja yli 500 cc moottorilla niin jaksaa tehdä töitä kunnolla .

    Mikäli haluaa kohottaa kuntoaan ja säästää rahaa voi ostaa peräkärryn ilman kuormaajaa .

    Minä esim. teen polttopuusavottani siten että, menen metsään mönkijän + rankakärryn kanssa ja tuon puukuorman tullessani, pidän työstä tauon ja syötän polttopuut klapikoneeseen . Mikäli klapit pilkkoo suoraan säkkiin ja siirtelee säkkejä trukkisorkilla, säästyy monelta vaivalta .

    Laitat vain klapisäkkien alle 2 kpl trukkilavaa päällekkäin niin ilma pääsee virtaamaan ja vaihtumaan kunnolla, eikä maakosteus pääse klapisäkkeihin kastelemaan puita .

    Metsänomistajan töitä vois vielä olla ; istutus, raivaus/perkaustyöt, ensiharvennus (alle 5 hehtaarin leimikko), mönkijäteiden teko ja kunnossapitotyöt, maisemanhoidolliset hakkuut (mikäli on kallioita, järvimaisemia, mahdollisia retkeilykohteita jne)., riistanhoitotyöt mikäli metsästää….

  4. Johanna Teräväinen

    Kiitos vinkeistä Mika-75! Kyllä kuumottelisi lähteä metsätöihin mönkijän, perävaunun ja kuormaajan kanssa. Pitää tässä vielä vähän töitä tehdä, jotta pystyy moisia hankintoja tekemään. Ehkä eniten siinä houkuttaa se ajatus, että ei olisi niin rippuvainen tuon velipojan avusta, mutta ehkä tuo vielä heltiää minua auttelemaan. 🙂

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat