Keskustelut Metsänomistus Äärimmilleen venytetyt jokamiehenoikeudet

Esillä 5 vastausta, 31 - 35 (kaikkiaan 35)
 • Äärimmilleen venytetyt jokamiehenoikeudet

  Tiina Lietze’n käsittelee kolumnissaan, Metsälehdessä17.6.2021, aihetta ansiokkaasti. Itse olen aiemmin kirjoittanu samasta aiheesta/ongelmasta omalla palstallamme. Ensinnäkin, esim. Suomen Latu kannustaa joka yhteydessä hyödyntämään Suomen erinomaisia jokamiehenoikeuksia, mutta ei missään vaiheessa (tai ainakin hyvin huomaamattomasti) tuo esille jokamiehen velvollisuuksia tai maanomistajan perustuslaillisen omaisuudensuojan/yksityisyydensuojan aiheuttamia rajoitteita. Puhumattakaan koirakurista tai liikkumisesta moottorikäyttöisellä ajoneuvolla maastossa. Niin, mikä on maastoa ja mikä on tie. Lakimies sanoi, että se on tie, jonka yhteydessä on ojat, ojaton ajoura on maastoa! Nooh… sitten nuo Tiinan viittaukset Ympäristöhaallinnon sivujen ohjeisiin ovatkin jo melkoista jokamihenoikeuksien venyttämistä ja maanomistajan oikuksien polkemista. Kuka kansanedustaja uskaltaa nostaa maanomistajien oikeudet näiden venytettyjen jokamiehenoikeuksien ”edelle” ? Paluu 1960-luvulle tässä asiassa saattaisi olla kohdallaan… tai ehkä jotenkin muuten, mutta ei näin.

 • Gla Gla

  Tarkoitat varmaan asianomistajarikoksia ja sitten niitä muita rikoksia, joissa poliisilla on velvollisuus viedä asia eteenpäin? En minäkään pysty tekoja luettelemaan, mutta tuohan se jako periaatteessa on.

   

   

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Tarkoitan lähinnä sitä itsestäänselvyyttä, että ei poliisi voi tutkia, jos se ei tiedä rikoksen tapahtuneen. Ei ne ole selvänäkijöitä. Asianomistajuus on vähän eri asia: poliisi voi totta kai jättää syyttämättä rikoksen jos ”asianomistaja” ei sitä vaadi. Sitten on erikseen ne vakavat rikokset joista tulee aina syyte.

  isaskar keturi

  Niin poliisin kuuluu valvoa asioita, jotka eivät ole asianomistajarikoksia. Ei liikennerikoksistakaan kukaan rikosilmoitusta tee, vaan poliisi valvoo liikennettä. Samoin poliisin tulee tutkia henkirikos heti niistä vihiä saatua tavalla tai toisella. Näin oli siis alkuperäisessä maastoliikennelaissa, eli poliisin olisi pitänyt valvoa maastoliikennettä. Luonnollisestikin  joku totesi tehtävän mahdottomaksi, jolloin sen vieminen syytteeseen on muutetuttu vaatimaan asianomistajan toimia. Tosin ilmeisesti poliisin pitää kuitenkin puuttua luvattomaan maastoliikenteeseen, mutta se ei johda automaattisesti syytteeseen.

  Sulli

  Poliisi tutkii ja syyttäjä syyttää.

  Poliisi voi käynnistää tutkinnan joko omatoimisesti ihan mistä asiasta tahansa, tai sitten poliisille tehdyn tutkintapyynnön johdosta. Tutkintapyynnön voi tehdä yksityinen ihminen tai joku instanssi. Poliisi harkitsee ottaako se asian tutkittavaksi vai jättääkö sikseen. Kun tutkinta on valmis, syyttäjälaitos ratkaisee onko asiassa syytä nostaa syyte, onko asia yleisen syytteen alainen vai jätetäänkö nostaminen asianomistajan harkittavaksi.  Mikäli asia edelleen etenee, syyttäjä vie asian oikeuden ratkaistavaksi.

  Kumikettu

  Roudasin metsääni ilmestyneen jääkaapin viereisen 6-tien laitaan muutama vuosi sitten, kun oletin sen siitä tulleenkin. Pari viikkoa se oli siinä ja sitten hävisi pois. Yksinkertainen ratkaisu yksinkertaiseen ongelmaan.

  Tuosta Elokapinasta muuten: asiasta vastaavana olisin järjestänyt Mannerheimintien painepesun siihen hetikohta leiriytymisen jatkoksi. Ei pääkaupunkimmekaan ole niin siisti, etteikö sitä voisi hieman päivittäin kohentaa.

Esillä 5 vastausta, 31 - 35 (kaikkiaan 35)