Keskustelut Metsänhoito Aukon tuottomenetelmät

Esillä 10 vastausta, 2,931 - 2,940 (kaikkiaan 2,951)
  • Aukon tuottomenetelmät

     

    ”Entinen leppää kasvanut hakamaa hakattiin aukoksi ja istutettiin koivulle.  Koivu kasvoi erittäin hyvin, mutta vielä paremmin kasvoivat lepät.  Monta vuotta peräkkäin sain perata sitä kuviota ennen kuin voitin ne lepät.”

    Toinen tapaus oli entinen leppää kasvava niitty.  Harvensin leppiä niin paljon kuin uskalsin ja istutin kuuset sekaan.  Olinko harventanut liian vähän vai liikaa vai mistä johtui, etteivät ne kuuset menestyneet.

    En kyllä suosittele leppien hyödyntämistä.   Kaikki nurin ja koivua tilalle, jos hirviriskiä ei ole.  Muuten kuusta.

    Kun kasvattaa kuusikon täystiheänä ja sitten istuttaa uudet taimet nopeasti, niin ne kasvavat nykyään niin hyvin, ettei heinettyminen pysy perässä.”

    ”Harsintahakkuun poistuma on yleensä n. 80- 100 mottia/ha ja tukkiosuus n. 60  % , parhaimmillaan n. 70 % .

    Tavallista harvennusta parempi kantorahatulo edellisessä harsinnassa  (20 vuotta sitten) ei riitä korvaamaan kasvutappion kuluja koska silloin pitäisi ottaa laskelmaan mukaan myös alunperin (päätehakkuu/jk) tulleet  tuloerot.   Jk:n heikompi yksikköhinta, pienempi poistuma ja pystyyn jääneen puuston pääoma-arvo korkoineen nykyhetkeen laskettuna (verrattuna tasaikäisen vaihtoehdon uudistuskuluihin ).”

  • Jovain Jovain

    Ristiriita on olemassa. Niin kuin on tullut kerrottua, en ole avannut ensimmäistäkään pienaukkoa valopuille. Syystä, että niitä valopuita metsänpeitossa ei ole olemassa. Pienaukot ovat lähinnä kuuselle ja siitä syystä esim kaikki vanhat kuusikot on uudistettu avovaiheen kautta. Seurataan puuston luontaista kehitystä (sukkessio) ja sitä kautta päästään helposti esim mehtäukon perään kuuluttamaan sekametsään. Ei tarkoita jaksottaista metsänhoitoa, voi olla myös jk metsänhoitoa.  Toisena fokuksena voidaan pitää tarkoituksella hankittua (valuvika) metsänhoitoon. Tuskin on kannatusta tehdä pienaukkoa tai poimintahakkuuta paljaaseen maahan, jos ja kun uusiutumisen edellytyksiä ei ole olemassa. Tässä metsän luontainen kehitys (sukkessio) ohitetaan ja on lähdetty tarkoituksellisesti ohjaamaan luontaista kehitystä. Joka useinkaan ei onnistu ja ei ole edes mahdollista. Ei kukkokaan käskien laula ja kun tämä järjestely on tehty puuhuollon edistämistarkoituksessa. Ajetaan kaksilla rattailla, mm jk on tullut koplatuksi ja metsänhoidon kannalta lopputulosta voidaan pitää huonona.

    mehtäukko

    ”..Pienaukot ovat lähinnä kuuselle ja siitä syystä esim kaikki vanhat kuusikot on uudistettu avovaiheen kautta…”   Lopeta sitten höpinät jk:sta.

    ”..Tuskin on kannatusta tehdä pienaukkoa tai poimintahakkuuta paljaaseen maahan..”  Mitä? Puustoa hakataan eikä paljasta maata!?

    ”..Ei kukkokaan käskien …Ajetaan kaksilla rattailla,- ajele vaan ja käske kovemmin.

    Jovain Jovain

    Ei kelpaa tallintakuset. Ei se vaan sovi, että tulet tamppaamaan hyvässä kasvukunnossa olevat metsät. Ovat molempien hoitomuotojen metsiä ja samaa tuotantoaluetta. Ei sovi pilkkominen (tavoite) sopivan kokoisiksi kuvioiksi ja vain siitä syystä, että ovat jaksottaisen metsiä. Valtaosa Suomen metsistä on edelleen peitteisen metsänhoidon metsiä ja ei se vaan sovi, eikä ole tarkoituksen mukaista, että kaikki metsät valjastetaan yhden hoitomuodon tehotuotannolle?

    mehtäukko

    Mistä sinä keksit nyt tulla tamppailemaan, hä ? Ja mitä hiton ”samaa tuotanto-aluetta”?

    Valtaosa Suomen metsistä on edelleen peitteisen jaksollisen metsänhoidon metsiä, ja saat vapaasti roikkua missä haluat seuraamassa lajittelulinjastoilla tai vahdata ptl vaihtoja… Mutta lopeta vatulointi.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Jatkuva kasvatus on keksitty niille, jotka ei halua avohakkuita. Se on ensimmäinen ja kaiken muun ylittävä prinsiippi. Pienaukkohakkuut ovat olennainen osa jatkuvaa kasvatusta koska silloin ei tarvitse heidän mukaan tehdä isoja, varmaan useamman hehtaarin alueita.

    Minusta sinun ei kannattaisi sotkea käsitystä jatkuvasta kasvatuksesta siihen sinun omaan ajatukseen metsänkasvatuksesta. Me tekijät kuitenkin teemme sitä ihmisille sillä ajatuksella, että siellä ei tosiaan sitten tehdä isoja avohakkuita. Kaikki kyllä ymmärtää Jovainia jos on tullut siihen lopputulokseen, että JK on typerää niinkuin sitä tehdään ihmisille ja kuinka he sitä haluavat.

    mehtäukko

    Mehtäukko ei ole kyllä ymmärtänyt Jojon (kaksosten) poukkoilua jk:n puolustamisessa. On pilaantunut koko taikina, sillä väitökset ovat ristiriitaista höttöä. Ja vaikka yksi osa-alue olisi ”hyvää” esim. puustoisuus, se kumoutuu harvennushinnoilla, korjuuhaasteilla, kysyntähaasteilla jne.

    Perko

    ”peitteisen jaksollisen”    aukoista!

    Toistaiseksi Suomen metsätalous on jäänyt ansaan, jossa tehokkuus mitataan kuutioina, ei euroina tai hyvinvoinnin lisääntymisenä. Järjestelmä tuottaa paljon puuta, mutta sen hyödyt jäävät hajalleen – osaksi kansainvälisten markkinoiden armoille, osaksi veronmaksajien tukien varaan. Jotta metsistä saataisiin todellista kestävää vaurautta, täytyy kysyä, miksi niin suuri kallis koneisto tuottaa niin vähän yhteiskunnallista hyötyä – ja miten tämä voisi muuttua?

    mehtäukko

    Tänne kirjoitetut metsien puutavaran luvut vuosikasvusta ja kokonaismäärästä eivät osoita ”ansaan jäämisestä”. Väite on puppua. Kun aikoinaan teollisuus laittoi tukkia paperinjalostukseen, se ei ollut mo vikaa. Tämän hetken puunhinnat ovat todella hyvät. Muut tahot huolehtikoot omista vastuu-alueistaan matkalla markkinoille.

    Jovain Jovain

    Avohakkuut ovat aina kuuluneet jatkuvaan kasvatukseen ja varsinkin peitteiseen metsänhoitoon. Mehtäukon ”peitteisen jaksollinen” soveltuu aika huonosti tähän vertailuun. Eihän metsänhoidon elementtejä voida omia vain toiseen hoitomuotoon kuuluviksi. Kyllä ne kuuluvat molempiin  ja hoitomuotoja yhdistelemällä päästään eteenpäin.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ei uudistumisen edellytyksiä taida aina nähdä etukäteen vaan pienaukkoja joutuu kokeilemaan.

Esillä 10 vastausta, 2,931 - 2,940 (kaikkiaan 2,951)