Keskustelut Metsänhoito boorilannoitus reppuruiskulla

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 56)
 • boorilannoitus reppuruiskulla

  onko kellään käytännön kokemuksia boorin levittämisestä metsään reppuruiskulla vesiliuoksena? Olen kuullut soluiboorin liuottamisesta veteen ja levittämisestä reppuruiskulla, mutta Yaralle on tullut myyntiin peltokäyttöön tarkoitettu booriliuos ( Bortrak),jota myydään 10 l kanisreissa. Booria sinä on 0,15 kg litrassa ja pönttö maksoi paikallisessa maatalouskaupassa 65 euroa rahteineen. Ajattelin laitaa sitä hehtaarille 9 litraa, jolloin booria tulee 1,3 kg/ha ja ainekustannus on alle kuusikymppiä hehtaarille eli vain kolmannes booriravinteen kustannuksesta.

  Kokeen mukaan normaalilla kävewluvauhdilla nestettä .menee 60 litraa hehtaarille, joten sopiva suhde on 9 litraa bortrakia ja 51 litraa vettä. Tyynellä ilmalla sellaisen määrän pysryy levittämään melko tasaisesti.

  Tämänkertainen kohteeni on kaukana tiestä monen ojan takana, joten halpuuttakin isompi etu on että nestemäisenä boorina kannettavaa on vain 60 kg/ha sensijaan että kantaisin palstalle
  booriravinnetta 300 kg/ha.

 • Puuhastelija

  Kävin ensimmäistä kertaa tekemässä Boorilannoitusta reppuruiskulla. Laitoin 10 litraa lannoitetta ja alueena vajaa hehtaarin kokoinen entinen pelto. Pellolle istutettu mäntyä parikymmentä vuotta sitten ja toinen laita on pari vuotta sitten täydennysistutettu kuuselle männyn epäonnistuttua.

  tamperelainen tamperelainen

  Kuinkas tuo nestemäisen(vesilaimennos) boorilannoituksen levitys,saako mennä taimien oksille?Ei saa levittää sateella tai kosteaan maahan ?Ensimmäinen ruiskutus lähiaikoina

  Niko

  Tamperelainen

  4 ha kokemus itselläni reppuruiskutuksesta ja tällä joa iemmin tällä palstalla olleella ohjeella itse toimin

  Taimitarhoilla ”booritankkausta” on tutkittu tarkkaan ja tosiaan yhtään lisää ei pidä yrittää omatoimisesti laittaa!Vaarana on yliannostus. Boori on hivenravinne, jota kasvit tarvitsevat hyvin pieniä määriä terveeseen kasvuun. Yliannostus on mahdollista jos lannoituksen kohdistaa pienille taimille ja mättäille. YaraVita Bortrac tulee levittää mahdollisimman tasaisesti kuviolle. Tämä ei tarkoita sitä, että joka neliölle tulee saada tarkalleen sama määrä, mutta parhaaseen tulokseen pääsee kun levittää ”niin kuin kuviolla ei taimia/mättäitä olisikaan”. Taimia ei tarvitse suojata jos pitää kiinni siitä, että joka neliölle (välialueillakin!) pyrkii levittämään saman määrän. Jos käyttää reppuruiskua, niin suosittelen sellaista mallia jossa on ns. säätösuutin. Suihkun pystyy säätämään niissä hyvin karkeaksi niin, että neste tulee pistemäisesti ikään kuin pisaroina. Se lisää levitysleveyttä ja tuuli ei kuljeta sumua.

  Jos kohdistaa hehtaarille varatun määrän (esim. Bortrac 15litraa/ha) vain taimille/mättäille, eli noin 2000 neliön alalle, niin ”yliannos” on viisinkertainen. Vaikka taimille ei koituisi vahinkoa, niin booria varmuudella huuhtoutuu kun maaperä ei pysty ylimäärää puskuroimaan. Paras ja pitkävaikutteisen tulos saadaan siis tasaisella levityksellä välialueillakin. Boorilannoitus on pitkä-aikaista maanparantamista, vain pieni murto-osa menee seuraavan vuoden kasvuun.
  Reppuruiskua käytettäessä hyvä yleisohje on kaataa ruiskuun ensin puhdasta vettä 10 litraa ja sitten Bortracia 5 litraa. Kansi kiinni kevyt ravistus. Näitä ruiskullisia tarvitaan 3kpl/ha. Ruiskutetta ei tarvitse yrittää saada maahan. Riittää, että liuos jää pintakasvillisuudelle. Boori ei haihdu vaikka neste haihtuukin heinikosta hyvin nopeasti.

  tamperelainen tamperelainen

  Kiitokset Nikolle,oli hyvät,seikkaperäiset ohjeet,tuli aivan uusia näkökulmia esille.

  Petkeles Petkeles

  Kannattoo laettoo tosijaannii säelijjöön ekana vettä eekä toesinpäen. Meleko paksuva on tuo poortrakki ja paenuu säelijön pohjaan, eekä sitten hajjoo suuttimessa. Ite oon laettanna fifty-fifty seoksija. Hyvin on riittosuuvet osunna kun vuan reeppaasti harppoo.
  Se on muuten lehtilannotetta nii ee kannata väkevämmillä pitosuuksilla suihkuttoo asijoekseen päen neolasija.

  Petri Petri

  Levitin Bortracia reppuruiskulla vain taimikon tyvien juurelle. Mukavasti meni heinikko kellertäväksi, joten aika jytyä tavaraa on. Onneksi en levittänyt suoraan taimien päälle – olisivat nimittäin kärsineet ainakin jonkin verran. Käytin seosta 10l + 30 litraa vettä.

  Jätkä

  Tuli mieleen, kun noin pienistä määristä puhutaan, vanha UTU- ruisku.
  Laite on paristokäyttöinen ja levittää aineen tuulenhenkäyksen vietäväksi, eli sillä pystyy hennolla tuulella levittämään suoraan kävellen jopa kymmenen metriä leveän kaistaleen.
  Selkään kymmenen litran kanisteri valjailla ja parin – kolmen litran säiliö keskipakolautasen yläpuolella tekee työstä kevyen ja helpon.
  Nykyisillä akkulaitteiden virtalähteillä laite pyörisi varmaan koko päivän yhdellä latauksella.
  Olemme tehneet kyseisellä laitteella kemiallista vesakontorjuntaa ja voin vakuuttaa, että laite on todella hyvin levittävä.

  Aimo Jortikka

  Mistäs museosta tämmöinen UTU-ruisku löytyy?

  Pete

  microngroup.com/ulva
  Eli eikun tilaamaan vaan, tällä on maahantuojakin, mutta en muista kuka se on.

  Ulva ei mielestäni kuitenkaan sovellu bortracin kehitykseen. Se on liikaa suotuisasta tuulesta riippuvainen ja säiliö tosi pieni.

  Reppuruiskuun saa kerralla 0,3-0,5ha annoksen ja pistemäisellä suuttimella levitysleveyttä saa monta metriä tuulisellakin säällä.

  oppipoika

  Minkälaisia kokemuksia palstalaisilla on bortracista nyt kun sitä on käytetty jo lähes kymmenen vuotta. Onko eroa lannoituksen vaikutuksen kestosta? Toiset sanovat että bortracin vaikutus loppuisi nopeammin kuin esimerksi ecolanin boorituhkan. Pitääköhän paikkansa? Mietinnässä on että mitä lantaa sitä mehtään kylväsi.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 56)