Keskustelut Metsänhoito boorilannoitus reppuruiskulla

Esillä 6 vastausta, 51 - 56 (kaikkiaan 56)
 • boorilannoitus reppuruiskulla

  onko kellään käytännön kokemuksia boorin levittämisestä metsään reppuruiskulla vesiliuoksena? Olen kuullut soluiboorin liuottamisesta veteen ja levittämisestä reppuruiskulla, mutta Yaralle on tullut myyntiin peltokäyttöön tarkoitettu booriliuos ( Bortrak),jota myydään 10 l kanisreissa. Booria sinä on 0,15 kg litrassa ja pönttö maksoi paikallisessa maatalouskaupassa 65 euroa rahteineen. Ajattelin laitaa sitä hehtaarille 9 litraa, jolloin booria tulee 1,3 kg/ha ja ainekustannus on alle kuusikymppiä hehtaarille eli vain kolmannes booriravinteen kustannuksesta.

  Kokeen mukaan normaalilla kävewluvauhdilla nestettä .menee 60 litraa hehtaarille, joten sopiva suhde on 9 litraa bortrakia ja 51 litraa vettä. Tyynellä ilmalla sellaisen määrän pysryy levittämään melko tasaisesti.

  Tämänkertainen kohteeni on kaukana tiestä monen ojan takana, joten halpuuttakin isompi etu on että nestemäisenä boorina kannettavaa on vain 60 kg/ha sensijaan että kantaisin palstalle
  booriravinnetta 300 kg/ha.

 • A.Jalkanen A.Jalkanen

  Boorilannoite (rakeinen) oli se mitä itse levitin kuusen taimikkoon. Se on monipuolisempi kuin pelkkä boori joka on täsmälannoite. Jos on turvemaan kohde niin sitten tuhka on hyvä. Neulasnäyte kertoisi tarvitaanko boorin lisäksi muuta.

  Puuki

  Oliko Yaran boorilannoketta ? Paljonko levitetään/ha ku-taimikkoon ?

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Lannoitukseni tehtiin noin 10 vuotta sitten, joten ko. valmistetta, eli boorilannoite rakeisessa muodossa säkeissä, ei enää kai ole markkinoilla. Ainetta meni varmaan noin 100 kiloa hehtaarille, levitys käsin ämpäreitä apuna käyttäen. Ohessa kommenttini vanhasta ketjusta.

  http://www.metsalehti.fi/keskustelut/aihe/kokemuksia-bortrac-lannoitteesta/

  ”Nimimerkkien tapaamisessa Veli-Jussi Jalkanen oli sitä mieltä että tutkimusten mukaan (mm. Rikala ja Hynönen) boorin puutosta on myös piilevää lajia, eli juuriston kasvu häiriytyy jo korkeammissa pitoisuuksissa, ja neulasoireet ja verson kasvuhäiriöt näkyvät vasta alhaisemmissa boorin pitoisuuksissa. Boorilannoitus voi siis olla kannattava sijoitus, vaikka neulasanalyysin mukaan se ei vielä olisi ihan tarpeen, eikä kemeran ehdot täyty.

  Itsekin tein boorilannoituksen omalla kustannuksella kuusen taimikkoon jossa oli jonkin verran magnesiumin puutetta ja boori melko alhainen. Kasvu jossain määrin pensasmaista. Viljavuuspalvelu suositti kyllä boorilannoitetta.”

  reservuaari-indeksi reservuaari-indeksi

  OP: ”..Onko eroa lannoituksen vaikutuksen kestosta? Toiset sanovat että bortracin vaikutus loppuisi nopeammin..”

  Hyvä kysmys. Itsekin olen lukenut tuon ”tuhka 30v”, joskin valmistajan sivuilta. Itselleni valikoitui nestemmäinen pelkästään sen takia, että levittäminen omatoimisesti oli noin tuossa kohteessa kätevämpää. Ala melko pieni ja tie vieressä.

  Ainehan ei sinällään häviä koskaan eikä missään, niin luulisi lannoitusmuodonkin olevan melko yhdentekevää.

  Vertailualaa ei tullut tällä kertaa jätettyä, mutta ainakin sitä haluaa nähdä taimikon kehityksessä selkeääkin parannusta. Kustannus taisi olla alle 100€ ja omaa työtä 1-2 pv päälle, ei iso riski/kustannus muutamaan hehtaariin. Muutaman vuoden päästä kohde alkaa olla ensiharvennuksessa, boorikäsittelyä en aio uusia.

  Reva-Niko

  MaalaisSeppo

  Itse tein ko lannoituksen 2013 Kemera-tukiohjeiden mukaan em rakeistetulla boorilannoitteella. Lannoitetta kului n350 kg/ha. Käsipelillä, kuten Anneli. Kaikkiaan 1500 kg. Hiki tuli pintaan kesäkuussa ja kivennäisvettäkin kului. Kemeratuki kattoi suunnittelun ja muista kuluista lähes 40 %. Maksettavaa mulle jäi n 150/ha + matkat ja vissyt. Lisäksi postikulut näytteiden lähetyksestä.

  Suurin kivennäispuute oli magnesiumista ja seuraavaksi boorista. Kaikkia hivenainepuutteita eivät nykylannoitteet korjaa. Ennen oli paremmin, vaikka hikisemmät konstit.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  No joo, ehkä mullakin meni enemmän kuin sata kiloa. Aika kultaa muistot… olihan niitä säkkejä jonkinmoinen määrä lavassa.

Esillä 6 vastausta, 51 - 56 (kaikkiaan 56)