Keskustelut Metsänhoito Bräcken mätästys

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 46)
 • Bräcken mätästys

  Eli kiinnostaisi kuulla kokemuksia Bräcken mätästimen toimivuudesta, onko istutuspaikat hyviä, onko paljon edullisempi kuin kaivuri mätästys yms. Nopeastihan tuo varmaan mättäät pyöräyttää, mutta toimiiko vain parhailla pohjilla, ilmeisesti hakkuutähteet pitää kerätä.

 • mehtäukko

  Työnäytösten ja uutisoinnin  mukaan on nopea, edullinenkin ja heinittymistä/valumia ehkäisevä menetelmä.Kuski valitsee olosuhteisiin sopivan ohjelman,jolloin kone hoitaa työtä sen mukaisesti, mutta työjälkeä on seurattava.

  Murrokkokaan ei haittaa jos sitä ei ole mahdottomasti ja se jos on ainakin osin mädännyttä.

  Salonpoika

  En ole itse tuon jälkeen istuttanut mutta työnäytöksessä kävin katsomassa ja olen jututtanut kahta ammatikseen istuttanutta kokemuksista. Sellainen mielikuva on tullut ettei vastaa läheskään asiallista kaivurityötä ja edellyttää hakkuutähteiden poistoa. Edullisempi menetelmä se tietysti on mutta hyvää ei tahdo saada halvalla. Istutusalueen mätästyksen ottaisin kaivurin, karumman kylvöalueen voisin ajattaa tuolla. Kylvölaitehan siinä on mukana. Pitäiskin kirkolla käydessä pysähtyä katsomaan miten työnäytöksen kohde jaksaa.

  rööri roope

  Istutin v 2015 keväällä 25 ha ja tänä keväänä 5 ha aukot ko koneen jäljelle.Maastot mäkiset mutta muuten hyvät .Hakkuujätteet ajettu pois.Jälki kohtuullinen ja selvä mutta ei kaivinkoneen jäljen veroinen.

  Nopea verrattuna kaivuriin.Hakkuutähtee kannattaa ajattaa pois. Hyvään maastoon ok kapistus.Ha kustannuksista en tiedä kun ei tullut kysyttyä.

  kuusessa ollaan

  Ja jos hakkuutähteitä ei ole ajettu pois, olisi niiden annettava kuivahtaa yhden kokonaisen kesän ajan, jotta murskaantuvat vetokoneen telojen alla ennen mätästintä. Jos laikkuri ajaa järkevästi poikittain hakkuu-uriin nähden, silloin hakokasojen vaikutus vähäisempi.

  Jätkä

  Eipä tuo jälki voi paljoa huonompi olla, kuin kaivurin kanssa räävitty ”mätästys”. Hyvä laikutus on istuttajalle nopeampi ja selkeämpi kuin tumpelo-kaivurikuskin tekemä räävitty ala. Ei ole tarkoituskaan, että kaikkiin laikkuihin isketään taimi – niitä tulee niin paljon, että istuttajan on käytettävä hieman järkeä istutuspaikkaa valitessaan.

  En ole tavannut kuin yhden hyvin mätästetyn alan sadasta kuviosta. Kaikki äestetyt, laikutetut ja kynnetyt ovat olleet parempia istutettavia kuin melkein kaikki mätästetyt alat.

  Pete

  Bracke tekee kohtuu hyvän jäljen, mutta sekään ei ole yleiskone. Aika usein tarvitaan myös ojankaivuuta, isompaa tai pienempää, ja jos se jää kuviolle tekemättä, niin kokonaisuutena lopputulos on heikonpi kuin kaivinkoneella. Bräcken mätästin on monipuolisempi kuin metsä-äes, mutta omasta mielestäni kylvöön sopii äes kaikkein parhaiten. Äesvaossa on monipuolisempaa itämisalustaa kuin laikussa. Taitaa vaan maailma, tai Suomi, mennä siihen että uusia metsä-äkeitä ei kukaan enää osta. Tämä on sääli männyn järkevän uudistamisen kannalta.

  Jätkän kanssa olen jyrkästi eri mieltä mätästyksestä. Kyllä asiansa osaavia kaivinkonekuskeja edelleen löytyy. Jos hyvää lopputulosta tavoitellaan niin kaivinkone on paras. Sillä syntyy, kääntö-, laikku- ja naveromätästä. Tasataan samalla pahimpia korjuu-uria ja kaivetaan navero tai oja sinne missä sitä tarvitaan. Se nyt näkyy erittäin selkeästi että maalajille oikein tehty mätäs on äesvakoa huomattavasti parempi paikka pottitaimelle. Kiertoaika lyhenee vuosilla ja raivaustarve on merkittävästi pienempi.

  Kaikkein paras lopputulos syntyy sopivalla pohjalla tietysti istutuskoneella. Sen ei ole voittanutta, mutta ei sekään sovi kaikille istutuspohjille. Ja edelleen jos tarpeellinen oja jää kaivamatta niin huipputulokseen ei pääse.

  voisin hyvinkin ostaa bräckemätästystä isoille kivennäismaakuvioille jos voin kuitenkin kohtuu kustannuksella varmistaa että tarpeellinen ojankaivuu tehdään erikseen. Sopiville moreenimaille voisin kokeilla männynkylvön (pienellä siemenmäärällä) ja mätästyksen yhdistelmää. Kuuset sitten mättäisiin vaikka hieman pinemmällä taimimäärällä.

  Rane2

  Nimenomaan on tarkoitus että jokaiseen kaivurilla tehtyyn mättääseen istutetaan taimi.Siksi kuljettaja mittaa välillä tiheyttä ongenvavalla.Ylimääräisten mättäiden tekoon katoaa urakan kannattavuuskin.Samalla isännän työmaalla saattaa olla mätästystä,ojitusmätästystä,ojankaivuuta ja laikutusta sekä tien tekoa .

  Tolopainen

  Jätkän tiedot ovat vanhentuneita. Istutusalueet mätästetään kaivinkoneella ja tehdään samalla tarvittavat ojat, joita yleensä aina tarvitaan kuusen istutusalueille.

  kuusessa ollaan

  Äkeen korvikkeena tuo bräkke toimii sillä ohjelmalla, jolla mätästinkiekko ei kauhaise maata, vaan lukittuu vetämään vain kunttakerroksen pois. Ja sen raapaisun pituus on käsittääkseni säädettävissä ohjaamosta. Työjälkeä parantaa sitten vielä se, että kärjet vaihdetaan tuohon käyttöön suunniteltuun kampaterään. Ei iso homma, muutaman pultin avaus ja kulutusosan vaihto.

  Metsuri motokuski

  Asia on noin kun Rane 2 kirjoitti. Tosiaankin on tarkoitus istuttaa jokaiseen mättäseen ja mättäät tehdään oikeaan tiheyteen. Se on koneyrittäjälle jonkinmoinen kuluerä jos mättäitä raavitaan liikaa työskentelyalueelle.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 46)