Keskustelut Metsänhoito Bräcken mätästys

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 29)
 • Bräcken mätästys

  Eli kiinnostaisi kuulla kokemuksia Bräcken mätästimen toimivuudesta, onko istutuspaikat hyviä, onko paljon edullisempi kuin kaivuri mätästys yms. Nopeastihan tuo varmaan mättäät pyöräyttää, mutta toimiiko vain parhailla pohjilla, ilmeisesti hakkuutähteet pitää kerätä.

 • Jätkä

  ”-Jätkän kanssa olen jyrkästi eri mieltä mätästyksestä. Kyllä asiansa osaavia kaivinkonekuskeja edelleen löytyy. Jos hyvää lopputulosta tavoitellaan niin kaivinkone on paras.”

   

  -Luullakseni olemme liikehtineet eri alueilla. Jos on asiaansa osaamaton kuski, tehtävään sopimattumat vehkeet -kauha, kone ja maasto, johon ei mätästys sovi, niin tulos on kallis ja surkea.

  Mutta jos on tapana vain ymmärtää väärin toisten kommentteja, niin siitä vaan.

  Istutuskohteiden valmistukseen riittää yleensä kivennäismaan paljastaminen ja siihen kaivukoneella tehdää usein ”Liian hyvä” jälki, eli kouhastaan kuoppa, josta tulleet maat siirretään tötterölle vieressä olevan risukasan päälle.

  Jos maa on hienojakoista ja kosteaa, eikä sitä paineta littuun, on se kuivahdettuaan todella v…umainen istutuskohta, joka pitää potkia ja polkea ennenkuin siihen putken iskee. Yhdessä kaivetun kuopan kanssa moinen esitys näyttää paljon pahemmalta kuin monasti moitittu ”syväkyntöalue”.

  Ojitusmätästys hieman eri juttu, kuten myös naveromätästys. Toki tuossakin yhdistelmässä olisi painoa ja tehoa asentaa kaivurin kauha vaikkapa puutavaranosturin kouran paikalle.

  Liiallinen maan myllääminen ei koskaan ole hyväksi.

  Apli

  Hyville tasaisille, ei kivisille maille joilta tosiaan hakkuutähteet on ajettu pois hyvä menetelmä, hyvin onnistuu ja ainakin minulla taimet ovat lähteneet kasvuun hyvin enkä kaivuria ole kaivannut, istutettu näille maille pelkästään kuusta se noin 1800kpl/ha ja hyvin on laikut riittäneet ja taimet olleet 2v ja kasvu ollut hyvä.

  rööri roope

  Noiden jätkän kommenttien perusteella on opella aika huono käsitys puiden istutuksesta.

  Ainut järkevä tapa on istuttaa mättääseen eikä laikkuun.

  Jätkä

  Mikä siellä röörissä taas ropisee? On kuin tyypillä ei olisi alaleukaa ollenkaan. Kunhan istutat aluksi vaikka vaan miljoona tainta, niin voi olla, että hiukan kokemukset muuttuu.

  En ole koskaan nähnyt laitkutusaluetta, jossa istutus olisi tehty muualle kuin laikkuun. (Enkä tule sellaista näkemäänkään)

  rööri roope

  Ainakin täällä idässä taimi yleensä istutetaan koneella tehtyyn mättääseen manuaalisesti tai koneistutuksena.Laikkuihin yleeensä kylvetään siemen manuaalisesti tai koneella laikutuksen yhteydessä.

  Opelle tiedoksi miljoona on ohitettu,kovimpana vuonna yli 200000:ta tainta manuaalisesti tuli istutettua.( koneella tehtyihin mättäisiin)

  Jätkä

  Haluanpa nähdä, miten menestyy laikkurilla käännettyyn kunttaan istutettu taimi. Siinä voi tosin todeta, että koneellinen muokkaus on mennyt sataprosenttisesti hukkaan.

  Ehkä olisi ollut syytä pysytellä hereillä, kun noista asioista on oppitunnilla ollut.

  kuusessa ollaan

  Nyt taitaa mennä laikutus ja laikkumätästys sekaisin…tässä Tapion kuva aiheesta, ylävasemmalla laikkumätästys ja alaoikealla laikutus.

  Kuvahaun tulos haulle erilaiset metsän muokkausmenetelmät

  Jätkä

  Laikkurin ei voi oikein sanoa tekevän mättäitä.  Lisäksi laikku ja mätäs ovat kaksi eri asiaa, mutta kaikki eivät sitä oikein tajua – pitäisi varmaan pistää putkella vielä pari miljoonaa tainta, niin ehkä asia valkenisi.

  Meilläkin on aina välillä niin kovapäisiä ”opetuslapsia, jota kuoputtavat istutuskohtaa muokkaamattomaan kunttaan, vaikka vieressä on erinomainen koneella tehty jälki.

  Kehtaavat vielä ottaa nenäänsä, kun siitä viisikin kertaa huomauttaa.  Avainkysymys on istutettaessa istutuskohdan valinta.

  Pete

  Jätkä ei nyt ymmärrä tai ei halua ymmrätää (tai kykene…), että tämä Bracken LAIKKUMÄTÄSTIN ei tee pelkkää laikkua vaan myös MÄTTÄÄN jonka se työstää juurikin siitä kuntasta, mutta myös kivennöäismaasta jonka se raapaiseen siihen kaksinkertaisen kuntan päälle. Parempaa istutuspaikkaa ei löydy kuin korkeintaan kukkapenkistä ja metsäpuille tuskin sieltäkään. Kuten jo todettua, niin Bräcke tekee ihan ok jälkeä sopivalla pohjalla. Parempaa kuin ”huono” kaivinkonekuski.

  Laikkuun istuttamisesta on kyllä kokemusta jo onneksi yli 10 vuoden takaa ja lopputulos oli hienojakoisilla mailla surkea. ”Äespallekin” on prempi paikka taimelle, mutta urakkaporukoille vaikea kun eivät he osaa ”lukea” oikeaa paikkaa siinä palteessa. Ammattimetsuri selviää kohtuudella siitäkin. Tosin äestystäkään en ole käyttänyt enää kymmeneen vuoteen muutamaa ct-vt kalliomaata luukuun ottamatta.

  Jätkä

  Bräcken mainosvideolla tehdyillä kunttakasoilla ei ole juurikaan virkaa, koska kivennäismaata ei kaksinkertaisen kuntan päälle kerry.

  Kylvökohteena laikut ”ihan hyviä”, mutta kaksinkertainen kuntta vaatii kokolailla pitkäteräisen istutusputken ja hieman pidemmät taimet, että jotain vihreää jää näkyviin.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 29)