Keskustelut Puukauppa CLT tehdas Kauhajoelle??

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 93)
 • CLT tehdas Kauhajoelle??

  Merkitty: 

  Pohjalaisen uutissivuilla on tänään tälläinen juttu:

  ”Puurakentamiseen tarkoitettuja CLT-levyjä valmistava tehdas nousee Kauhajoelle tulevan vuoden aikana.

  Luvassa on Pohjoismaiden suurin CLT-levyjen tuottaja.

  Jos kaikki menee suunnitellusti, ristiinliimattuja massiivipuisia rakennuslevyjä valmistava tehdas aloittaa toimintansa vuoden kuluttua syksyllä ja keväällä 2018 markkinoilla on Kauhajoella valmistettuja CLT-levyjä.

  Toiminta tuo seudulle työpaikkoja jopa 150. Näistä tehtaalla olisi 30-40. Loput syntyvät alihankinnasta sekä erilaisiin tukitoimintoihin.

  ”Kauhajoella tartutaan puurakentamisen uuteen aaltoon oikeaan aikaan. Puurakentaminen on nousussa yhtenä hallituksen kärkihankkeista. Ekologinen rakentaminen kiinnostaa kotimaassa ja maailmalla.

  – Tulevaisuuden rakentamisessa aletaan vaatia yhä enemmän hiilijalanjäljen huomioimista. Puu sitoo valtavan hiilivarannon ja sen hiilijalanjälki on negatiivinen, tehtaan taustalla olevan CLT Plant Oy:n hallituksen puheenjohtaja Keijo Ullakko sanoo.

  Erityisen hyvin CLT-levyt sopivat suurten puukerrostalojen rakentamiseen.

  AUNE WARONEN”

  Uutinen sisältää hyvin vähän tietoa? Itse asiassa se avaa vain isoin joukon vastausta odottavia kysymyksiä?

  Jos olis huhtikuun eka päivä niin tämä sopis siihen kuin nenä päähän.
  Kauhajoella ei ole minkäänlaista toimivaa sahaakaan jonka yhteyteen tuo tulisi?
  Toivotaan että on tottakin vielä!

  Terveisin: Korpituvan Taneli

 • Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Tässä ”6 m3” tarkoittamasta artikkelista CLT koskeva osa:

  Kuhmo rakentaa uuden puukoulun

  Puu on pääraaka-aine, kun Kuhmoon rakennetaan tämän ja ensi vuoden aikana uusi Tuupalan yhtenäiskoulu. Vain väestösuojatilat rakennetaan betonista, mutta muutoin koulurakennuksen runkorakenne toteutetaan CLT-rakenteisena. CLT-elementit ovat ristiinliimattuja massiivipuulevyjä, joita valmistetaan Kuhmossa.

  Uuden yhtenäiskoulun alustava kustannusarvio on hieman yli 10 miljoonaa euroa, mutta kaupunginhallitus varautui tiistaina tekemänsä päätöksen myötä 5-10 prosentin kustannusten nousuun.

  -Betonirakenteisena koulurakennus tulisi alustavan kustannusarvion mukaan maksamaan 10,42 miljoonaa euroa, mutta nyt olemme varautuneet siihen, että puukoulu maksaisi mahdollisesti 5-10 prosenttia enemmän. Sitähän ei tiedetä, tuleeko näin käymään, sillä aiemmin CLT-levyistä ei ole koulua rakennettu, Kuhmon vs. kaupunginjohtaja Juhana Juntunen korostaa.”
  Otteita 30.11 ilmestyneen Kauhajoki-lehden julkaisemasta CLT Plantin Uuden toimitusjohtajan Jari Pajalan haastattelusta:

  ”Pajala näkee puurakentamisen kasvun mahdollisuuden kerrostalojen ja julkisten toimitilojen teollisessa tuotannossa. Jatkuva kaupungistuminen ja puurakentamiseen liitetyt terveysnäkökulmat ovat luoneet viime vuosina kasvavia markkinoita puukerrostalorakentamiselle.

  *********

  CLT Plant Oy:n tuotanto tulee helpottamaan puukerrostalorakentamisen potemaa materiaalipulaa. ….

   

  Näin valoisat näkymät ovat nyt?

  Toivottavasti jatkossa ei sitten tumpeloida pohjoisen kylmissä ja kosteissa rakennusolosuhteissa. Homehtuu se puukin jos se homehdutetaan.

   

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  6 m3 6 m3

  Tuota mainittua koulua rakennetaan teltan sisällä, säältä suojassa. Ainakin sateilta. Pitääpäs kuvata tulevan viikonlopun aikana työmaa.

   

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Onhan se kantapään kautta opittu se teltan käyttö. Täälläkin uusittiin katto ja vähän muutakin 50 vuotta vanhaan kouluun ja teltan alla tehtiin.

  Se siinä vain ihmetyttää että aikoinaan ei edes aiottu telttailla ja osattiin silti rakentaa terveitä taloja. Tosin aikataulu oli väljempi ja sään huomioiva. Ennen kaikkea jokaista taloa lämmitettiin jo rakennusaikana se viimeinen talvi, niin että kosteus saatiin sieltä pois.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  Visakallo Visakallo

  Koulut homehtuvat useimmiten siitä syystä, että hyvin tehokas koneellinen ilmanvaihto sammutetaan säästösyistä kesäloman ajaksi. Kun ilmanvaihto syksyllä taas käynnistetään, on rakenteiden homehtuminen ehtinyt alkaa. Ilmanvaihto aiheuttaa rakennukseen jälleen alipaineen, joka vetää taas uutta kosteutta rakenteisiin. Kun tämä toistuu vuosittain, saattaa koko koulu, – myös uudenpikin  homehtua.

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Nimen omaan se ”uudempi” homehtuu. Onhan sitä onnistuttu homehduttamaan vuosikymmeniä terveenä palvelleitakin rakennuksia.

  Esim juuri uusi ilmastointi ilmaan konnollista korvausilmaa ja muutamat pintakäsittelyratkaisut ovat olleet tuhoisia.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  6 m3 6 m3

  Jahans. Vai sammutetataan ilmastointi kesäksi. Enpä ole moista huomannut. Perusilmastointi on pyörinyt kun noissa kohteissa on tullut koluttua työnpuolesta.

  Aivan vanhankansan rakennusmestarin suusta kuultuna seuraavaa:

  Nykyaikainen rakennusjärjestys ei anna aikaa rakenteitten kuivatukselle eri työvaiheitten välillä. Ensimmäisenä lyödään lukkoon avajaispäivä. Sitten vasta ruvetaan suunnittelemaan työjärjestystä ja aikatauluja.Jos jossakin on jääty jälkeen, ensimmäisenä etsitään syylliset ja sillä välin kosteat pinnat piilotetaan pinnoitten alle. Sitten vuoden päästä voivotellaan että pitipäs sattua, tavaran toimittaja on antanut väärät työohjeet etc. etc. .

  Rakentamisessa on alettu mennä p….e edellä puuhun.😧

   

   

   

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Juuri näin 6 m3 tätähän se on. Tuohon jo hiukan viittasin edellä. Kyllä jokaiselle työlle pitää löytyä se aika minkä se todellisuudessa vaatii.

  Talousmiehet ovat tässä suhteessa yksi keleitä. He mäkättävät että rakennusaikainen rahan korko pitää saada mahdollisimman pineksi yms soopaa.

  Rakennusaikataulu pitäisi antaa rakennusammattilaisten tehtäväksi, sillä saatteella että rakennus ei sitten saa homehtua.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  6 m3 6 m3

  Tuo kesäaikainenkin pienellä teholla pyörivä ilmastointi vetää kuivuneista lattiakaivoista sangen moninaisia hajumaailmoja. Tullenee sieltä kuivuneitten hajulukkojen kautta kaikenlaista muutakin sisäilmaan kuin pelkkä haju. Kiinteistönhoitajilla ei ole enää aikaa laskea vettä lattiakaivoihin.

  Sisäilma ongelmien syyt ovat varsin moninaisia.

   

  Visakallo Visakallo

  Saneerauskohteissa näkee edelleenkin sitä, että riittävän korvausilman saannista ei ole huolehdittu. On kyllä asennettu tehokas ilmanpoisto, joka vetää korvausilman sieltä mistä sattuu sitä saamaan. Monesti se  löytyy lattian alta, josta kosteus nousee myös seiniin. Pahimmissa käymissäni kohteissa olko-ovea ei meinaa alipaineen takia saada auki, ja kun sitä saa hieman raotettua, kuuluu ujellus. Tällaisia kouluja on jouduttu remontoimaan uudestaan kohta käyttöönoton jälkeen.

   

  MaalaisSeppo

  Harvemmin ulkoilmassa on enemmän kosteutta kuin sisäilmassa. Itse olen vanhaa koulukuntaa, jolle opetettiin, että rakennukset pidetään alipaineisina, jottei sisäilman kosteus pääse pilaamaan seinärakenteita.

  Käytännössä rakennuksia ei ole mahdollisia pitää jatkuvasti yli- tai alipaineina, kun esim tuulee reppaasti. Jos yrittää, voi ulko-ovien avaus olla vaikeaa.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 93)