Keskustelut Tekniikka Echo moottorisahat

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 161)
 • Echo moottorisahat

  Merkitty: 

  Tuosa olen jo jonkin aikaa katsellut kyseisiä sahoja! Näyttää vähän huskin vanhemmilta 200 malleilta! Kellään kokemuksia merkistä?

 • jees h-valta

  Kyllä aika paljon on isoa puuta tullut 201:llä kaadettua. En ole kyllä yleensä innokas ihan uudella teräketjulla ison puun kaatoon mutta kun kierroksia käyttää niin puuta syö kyllä perin reipasta tahtia. Paremmin hallittava kieltämättä on muutaman tankin sahattu ketju. On ikäänkuin tasapainoisempi yhdistelmä. Mutta sahurin tottumuksesta varmaan paljon kiinni kuinka kevyellä sahalla tykkää sahata. Minä kyllä sahaan sellaisella mieluummin kuin isolla tykillä syystä ettei isolla taas viitsi kauaa karsia ja pientä puuta käsitellä. Turha väsyttää itseään liian raskaalla kalustolla.

  Jätkä

  EDIT Tilhi ei ole 35 ccm , vaan 35,2 ccm. Mikä autuus repeää siinä, että sinä tyveä sahatettssasi PAINOTAT sahaa? Eikä siinä mene laippa mutkalle, kun PAINAT sitä. Minä syötän sahaa puuhun. Jos on kaarnatuki käytössä, kaatokin onnistuu jopa yhdellä kädellä.

  Miten toimii Mattimasan sahaustekniikka altapäin, eli työntävällä terällä, kun hän PAINAA terää?

  Kun teräketjun hampaat ovat hyvin teroitettu, se leikkaa kevyemmin, kuin tylsistyneenä. Kun terä on tylsä, sitä pitää painaa, että se edes vähän leikkaisi, mutta silloin terä helposti jumiintuu. Kannattaisi teroittaa…

  Mottimasa Mottimasa

  Puolisen kiloa tai ehkä vain 300 grammaa painoeroa ei juuri näy jos sillä saa huomattavasti tehokkaamman sahan. Hyödyn muutaman sadan gramman painoeroon häviää kun joutuu olemattoman kokoisen tankin vuoksi käymään tankkaamassa paljon useammin. Paremmin on sellainen eläkeläisen saha tai rankasavotalle sopiva. Nuorempi raavas metsuri ei alle puolen kilon painoerosta väsähdä, sitten ovat erikseen nämä 5 kilon isot sahat. Täytyy silti tilhiäkin kehua kun hakkuukaverin 201 välillä kokeillut, käynnistys on helppoa.

  jees h-valta

  En minäkään tylsää terää tarkoittanut vaan senverran ajettu että se rouhein puunsilppuaminen hiukan rauhoittuu. Saa keskittyä tasaiseen sahaukseen eikä tarvii tosiaan kevitellä välillä. Kyllä se tunnustaa täytyy että tukkipuuta uudella terällä sahatessa 201:n on teholtaan alamittainen eli kevitellä pitää mutta jo pienellä teräketjun kulahduksella saha jaksaa pukertaa tasaisemmin puuta.

  Mottimasa Mottimasa

  Jätkä kukahan se saivartelee? Ei yksikään saha itsestään puuhun menee, aina tarvitaan joko nostava, sivulle työntävä tai painava liike kaasun lisäksi ja varsinkin kaadettaessa voiman vähyys näkyy. Ja kyllä jessi on oikeassa terän suhteen, juurikin se oikein terävä terä pysähtyy 201 herkemmin kuin sopivasti sahattu. Enskaahan sahaa pienelläkin, mutta esim nyt on hakkuussa järeämpää yli 20m runkoa jotka tyvestä senverran paksuja ettei laippa tahdo yhdestä suunnasta yltää läpi, tukkia tulee, kyllä 201 voimat loppuvat kesken. Tosin 41 kuutioinenkin pienehkö.

  sitolkka

  200 tilhi hakkaa minkä tahansa 40 kuution sahan. 201 voi jo olla huonompi. En tunne sitä. Tosin pieniä ammattisahojahan ei oikein ole.

  Pavekka

  Ei niissä käytännön eroja ole kuin tärinässä. Joku sanoi 200 kiihtyvän paremmin 201 vääntävän. Koneviestin tms. Leikkuutestissä tehokkaampi dolmar 420 jäi. Laitoin omaani ärhäkän superketjun eli aggressiivisimman talttahampaan mitä saa. Parani vielä entisestään. Mutta ei kannata jos ei osaa sahata pikkusahalla. Sitä tosiaan ei saa painaa tai pakottaa. Hyytyy helposti. Ellei kuuntele sahan kierroksia ja hallitse voimiaan niin menee vielä huonommaksi.

  Joku mainitsi dolmarin 4600 mulla oli sen uudempi malli eli 4605. Mun mielestä se oli ärhäkämpi kuin 5105. Molemmat ajasta jäljessä. Liian painavia mukana raahattavaksi. Polttopuukasalla ihan käypiä. Käy nätisti ja lujan tuntuisia.

  Jätkä

  Pavekka on oikeilla jäljillä.

  Uusi ketju sahassa ei ole raskaampi leikkuunsa takia, vaan siksi, että uusi ketju pitää teroittaa ensin, ennenkuin se on makeimmillaan. Sen lisäksi sen pitää hioutua nimenomaa vetolenkeistään, koska nehän on prässillä tehty, eikä ole ”pyöristynyt ” kulmistaan. Kun saha on oikeassa iskussa pöydällä, se pysyy paikoillaan kun ketjusta vetää pyörimissuuntaan. Kun ketjusta vetäisee, se pyörii pidempään kuin veto on.

  Jos te luulette, että minun teräketjutietoni ja -taitoni ovat menetetty, niin erehdytte pahasti.  Teroittakaa miten haluatte, mutta minä saan sen paremmaksi. (paria – kolmea lukuunottamatta, he ovat jopa yhtä hyviä)

  Kumikettu

  No voiskos sitä Jätkä ajatella, että tuomme siulle terättäväksi perunalaatikollisen teräketjuja? Olisi kansantaloudellinen vaikutus, kun sahattaisiin valtakunnan terävimmillä ketjuilla. Polttoaineen kulutus minimoituisi.

  StihljaEchoMies

  Joku kommentoi, ettei sahaan kannata vaihtaa yhtä piikkiä suurempaa vetopyörää. Vaihdoin tosiaan Echo 501 sahaan yhtä piikkiä suuremman vetopyörän (samalla kyllä kavensin ja pidensin laippaa). Mukavasti jaksaa silti vääntää ja ottaa kierroksia. Riippuu varmaan sahasta, mihin pystyy vetopyörän vaihtamaan. Ketjunopeus on kasvanut ja leikkuuteho parantunut. Kun ketjun leikkuu ja puruhammas ovat kunnossa, niin ei sitä sahaa ihmeemmin tarvitse painaa. Saha tekee itse työn. Hölmöhän se nyt menee painamaan, rasittamaan sahaa ja itseään. Etenkin Oregon speedcut ja Stihlin ketjut ovat niin laadukkaita ettei painamiseen ole tarvetta. Painamisella tarkoitan siis voiman käyttämistä sahatessa. Pitäähän sitä sahaa tukevasti käsissä pitää. Joskus kauan aikaa sitten sahasin äijän alitehoisella hussella. Sitä piti painaa. Ostakaa itselle kunnon isäntälinjan- tai ammattisaha. Työskentely on mukavaa, turvallista ja helppoa. Jos ette ole ennen sahanneet kunnollisella sahalla, niin menkää kokeneen sahaajan oppiin muutamaksi päiväksi. Säästyy tapaturmilta. Turvavarusteet aina päälle niin ei lähde vahingon sattuessa henki.

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 161)