Keskustelut Puukauppa Edunvalvontaa

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 174)
  • Edunvalvontaa

    Merkitty: 

    Itse metsänhoitoyhdistyksestä eronneena kysyn teiltä muilta, oletteko miettineet kuinka puolueeton toimija MHY todella tänäpäivänä on?

    Monessa maantieteessä metsänhoitoyhditstyksellä on oma korjuupalvelu, joka on täysipäinen kilpailja ns. perinteisten ostajien kanssa harvennushakkuilla, monessa maantieteessä jopa aukkohakkuullakin.

    Kilpailua on myös metsänhoitopuolella. Isot yhtiöt ovat tarjonneet minulle täysin samoja palveluja esim. taimikonraivausta ja istutusta kuin MHY. En malta olla ajattelematta, että, että tämä korpeaa ”yhdistyksen väkeä” kun kaikkea ei tarjotakaan enstiseen malliin kultalautasella.

    Aiheuttaako edellä mainitut syyt tiettyjen toimijoiden suosimista kilpailutuksessa? Eli niiden ostajien jotka eivät astu MHYn ”varpaille”. Väitän,että katkontataulukoita voidaan manipuloida kilpailutustilanteessa muuttamalla esim keskijäreyksiä.

    Loppujen lopuksi, kuka valvoo läpinäkyvästi ja uskottavasti MHYn toimintaa kilpailutustilanteessa? Ajaako kaikki toiminta lopulta metsänomistajan etua?

    Onko entisestä rengistä tullut isäntä

  • jees h-valta

    Ei ole eikä tule. Mhy:n tarina on kutistuva ja kuivuva ja sinällään aivan sama mitä siellä uhotaan. Monet toimarit vain vartoilee että pääsisi eläkkeelle ennen isompaa rytinää. Näivetys on jo pahempaa kuin tauti luonnossa on.

    Metsuri motokuski

    Mitä tarkoitat katkontataulukon manipuloinnilla ? Mhy:n korjuupalvelun katkontataulukot tulevat ostajien apteerauksista. Toisekseen tilastot tulevat välitetyistä kaupoista ja niiden ostajien katkontataulukoista.

    Muuten kirjoituksesi oli ihan hyvä ja kyseenalaisti mhy:n roolin. Rooli muuttui aika paljon kun uusi lakimuutos tuli. Mhy:n rooli muuttui yhdeksi puunostajaksi ja edunvalvojan tehtävä ei mielestäni enää ole niin ajankohtainen. Samoin mhy:n liiketoiminnan rooli muuttui kun yhdistyksen rahoituspohja muuttui.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Eikös Mhy mainosta,että ei puolueeton,vaan metsänomistajan asialla.Yhdistykset ovat nykyisin MTK:n aisankantajia ja  jäsenkatoa on prosentti pari vuottapäälle.Raha ainakin kelpaa,edunvalvonta sitten paremmin uskon asia.

    harrastelija harrastelija

    Mo:n edunvalvontaa hoitaa mo itse. On kovin sinisilmäistä luulla, että joku puun välittäjä hoitaisi asiakkaansa edunvalvontaa. Jokaisen väliportaan on tietysti otettava osansa, jos meinaa olla mukana, ja se on yleensä pois sieltä alkutuotannosta.

    Aktiivisen mo:n kannattaa kilpailuttaa puunsa ja valita mieleisensä ostaja suoraan ilman välikäsiä. Esim. MG:lla on takuuhinnat, joten kait se hinta on takuuna kaikille myyjille sama?

    mehtäukko

    Aloittajan kysymyksiä olen aprikoinut aiemminkin, mutta joilla kuilla tahoilla tämä ei vaan mene ymmärrykseen. Pukit ovat tekohampaineen kaalimaan vartijoina!

    On niin kuin aikoinaan Metsäkeskuksen onnenpyörä: suunnittelivat itse hankkeitaan, hakivat rahoituksen, toteuttivat ja valvoivat. Sekö jos mikä on täydellistä korruptiota? Myhistys korjuupalvelun pyörittelyllään ja kaikkien muiden hakkuiden ”valvojana” on melkoinen pelle. Tuon toisen ketjun oikeuden ”asiantuntijalausunnoillaan” oikeita satusetiä.

    Tolopainen

    Tänä kesänä myyn leimikon, josta MHY olisi viisi vuotta sitten maksanut 5€ kiinto energiapuuna, nyt menee sellufirmalle nelinkertaisella hinnalla, tein silloin itse siihen ensiharvennuksen kaatamalla lehtipuita pois muutaman kiinnon hehtaarilta.

    Puuki

    T:

    Jospa se oli 5 vuotta sitten vielä niin pientä puuta , että ei muuta olisi saanut kuin energiapuuta.

    Mutta myhistys ja edunvalvonta ei oikein kuulu samaan lauseeseen ainakaan yleisesti. Ostopalveluna voi joku saadakin edunvalvontaa  mutta samassa mielessä kuin ennen lakimuutosta, jossa siitä tuli yksi puun ostaja, ei se ole mo:en edunvalvoja enää.

    Yhdestä melko isosta mhy:n tukkileimikkokaupasta on kokemusta (vierestä seurattuna)eikä mennyt ihan mo:n odotusten mukaan lopullisen kantohinnan suhteen se.

    nuori isäntä

    Itse ajattelen asian niin, että MHY:n rooli tulee muuttumaan. Ja ne MHY: t jotka eivät osaa muuttua tulevat kutistumaan ja lopulta sulautumaan isompiin.

    Ennen ajateltiin, että tarvittava edunvalvonta oli leimikon teko ja sen kilpailuttaminen. Nykyään täälläkin olevista aktiivisista metsänomistajista iso osa kilpailuttaa leimikot itse. Jotkut ovat jopa menneet naimisiin vastapuolen kanssa.  Metsänomistajat tarvitsevat kuitenkin vastavoiman teollisuudelle. Tästä erinomaisina esimerkkeinä julkinen ilmastonmuutos- ja sitä kautta hakkuukeskustelu sekä Fsc:n HV merkinnät joista keskustellaan tuossa toisessa keskustelussa. Tätä edunvalvontaa tarvitaan sieltä paikallisesta kannosta sinne Brysseliin asti. Lisäksi tarvitaan asiantuntijaa ojitus, tie ja kasvatusasioissa. Puukaupan kilpailuttaminen ei oikein ole enään edunvalvontaa jota tarvitaan, paine on muualla.

    Se, että onko MHY:t ja MTK onnistuneet edunvalvonnassa metsäasioissa onkin oma juttunsa. Mielestäni eivät! Itse annan kouluarvosanaksi 6. Eivätkä ole myöskää ole onnistuneet edes vakuuttamaan metsänomistajia vastavoiman tarpeellisuudesta.

    Yksittäinen metsänomistaja on aivan liian pieni hoitamaan edunvalvontaansa.

     

    Tolopainen

    MHY on kustannus metsänomistajille, ei se voi tuoda etuja, kun puukaupassa kartellit on kielletty ja se koskee myös myyjäpuolta. Laki estää metsänomistajien etujen ajamisen, siitä on aivan turha maksaa mitään.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Se mikään kartelli ole, jos puukauppa kilpailutetaan ja etsitään katkontatietojen avulla paras ostaja. Mhy:n korjuupalvelun voi vaikka rajata etukäteen ulkopuolelle jos se epäilyttää tarjoajana.

    Kansainvälinen edunvalvonta tulee myös teille Mhy:n ulkopuolisille ilmaiseksi, joten miksi valitatte? Tuskin Mhy-ketjusta teille haittaa on. Etämetsänomistajille hyvä apu. Toimii myös alueellisesti, osallistuu mm. sähköverkon parannus-, lannoitus- ym yhteishankkeisiin sekä seuraa kaavoitusta.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 174)