Keskustelut Metsänhoito Energiapuun tarve lisääntyy Suomessa

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 85)
  • Visakallo Visakallo

    Kuusikoissa tuo 80% toteuu ja ylittyykin. Männiköissä siihen päästään. Koivikoissa toki jäädään alle.

    suorittava porras suorittava porras

    Silloin energiapuuhomma on ok ,kun muuta ei ole tehtävissä. Jos taas taimikoita kasvatellaan tietoisesti hoitamattomana energiapuuasteelle suuremman tukipotin toivossa ,ollaan pahasti hakoteillä.

    Tein useita vuosia energiapuuhakkuita alkaen vuodesta 2002. Lähes jokaisen e-puukohteen kohdalla puhuttiin lähinnä saattohoidosta . Metsä oli jo pilalla. Toinen ääripää oli ,että olisi pitänyt tehdä motolla raivaus taimikkoon sen sijaan ,että olisi käytetty monta kertaa parempaa vaihtoehtoa eli miestä ja raivaussahaa. Näistä jälkimmäisistä oli seurauksena monia alan yrittäjiä kohdanneet taloudelliset vaikeudet ,jotka valitettavan usein johtivat umpikujaan. Fixterin tarina on yksi niistä .

    jees h-valta

    Metsässä kait saa tienata kaikki mahdolliset eikä vain päätehakkuusta kuten suorittava kait meinaa. Jos e-puuhakkuu antaa mukavaa nuoren metsän tuloa en näe mitään järkeä että sinne pitää lähteä kuluja ja tunteja itse tekemään. Suorittava, jos hiukankin pystyt analyyttiseen mietippä kumman valitset. Muutama sata euroa kantorahatuloa vai lukematon määrä hikisiä tunteja ja maahan pilattu puusto? Minulla valinta oli helppo, entä sinulla?

    Visakallo Visakallo

    mettämiäs: ”Pysyykö em. tavalla korjatuissa kohteissa kiertoajan tukki-% edelleen vastaavalla tasolla?”

    Käyttämäni menetelmä on kaksivaikutteinen. Ensiharvennus tehdään aina riittävän voimakkaana , samoi ajourat tehdään kerralla kunnolliset. Siten ensiharvennuksen jälkeen päästään jo keskittymään tukin kasvattamiseen. Toisessa harvennuksessa sitä onkin näiltä alueilta kertynyt jo kohtalaisesti. Toisaalta kertymään mukaan laskettava karsimaton latvusosuus toki pienentää kiertoajan laskennallista tukkiprosenttia.

    suorittava porras suorittava porras

    …ja lumituhoja taisi kertyä ihan omiksi tarpeiksi energiapuumenetelmän ansiosta. Kohteet ovat erityisen alttiita luonnontuhoille vielä useita vuosia korjuun jälkeen.

    jees h-valta

    Minulla yksi mänty nojottaa toista päin. Muita tappioita ei. vartoilin vastausta kysymykseeni suorittava.

    suorittava porras suorittava porras

    Olen joskus kertonut esimerkin tapauksesta ,jossa energiapuukohteen käsittely kesti motolla 4 vuoroa/ha. Tämä oli pelkkää energiaraippojen keräilyä . Kun metsä hoidetaan asiallisesti alusta alkaen. Koko kiertoajan puut hehtaarilta korjataan motolla samassa ajassa tai jopa nopeammin. Melkoista ilmaston pilaamista tuo energiatouhu hyötyyn nähden. Lisäksi haaskataan muutenkin vähien motukuskien aikaa joutavaan näpertelyyn. Sahaa osaa tumpelompikin käyttää ,mutta osaavat motokuskit tarvitaan oikeisiin töihin.

    Visakallo Visakallo

    Sanotaan tämä nyt vielä kerran: Jos hirvikanta hoidetaan asiallisesti, minäkin voisin hoitaa männikköni toisin. Mikä tässä on suorittavalla niin vaikea ymmärtää? Kukaan kesäretkeläisistä ei asettanut menetelmääni kyseenalaiseksi, kun näkivät olosuhteet paikanpäällä. Tärkeintä kuitenkin on, että olen näissä vaikeissa olosuhteissa pystynyt kasvattamaan siemenestä lähtien hyviä tukkimänniköitä, eikä metsistä ole tarvinut luopua. Siitä olen ylpeä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kyllä voit Visakallo olla ylpeä, muistakin kuin männiköistä.

    Visakallo Visakallo

    suorittava porras: ”…ja lumituhoja taisi kertyä ihan omiksi tarpeiksi energiapuumenetelmän ansiosta. Kohteet ovat erityisen alttiita luonnontuhoille vielä useita vuosia korjuun jälkeen.”

    Jostain syystä viime talven lumituhot kohdistuivat minulla yksistään kuusikoihin, joista korjattiin 400 mottia pelkästään lumituhopuita. Aivan näiden kuusikoiden vieressä olevat ko. energiapuumänniköt säästyivät lumituhoilta.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 85)