Keskustelut Puukauppa Energiapuun tienvarsihinta

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 90)
 • Energiapuun tienvarsihinta

  Mitähän on karsitusta hakepuusta maksettu eri alueilla? Kysyntä ainakin täällä länsirannikolla tuntuu olevan hyvä ja hinta jokseenkin kohtuullinen 22-25€ per motti. Ostajien mukaan hinta tulee nousemaan syksyä kohden, mutta tuskin yli 25€ mennään paljon. Tietysti puulaji ja puiden järeys vaikuttaa hintaan sekä energiapuukasan koko tienvarressa.

 • jees h-valta

  ensiharvennus tuolla hinnastossa 13-14 euroa/motti ettei se rahasumma nin kovasti muutu tuosta raivaajan esimerkistä.

  Raivaaja

  Siis en oletakaan että kuitupuuna saisi juuri mitään enempää. En kritisoi energiapuuta vaan ajattelin lähinnä pystykaupasta saatua hintaa.

  Metsuri motokuski

  Jos minulla olisi myynnissä tukikelpoinen ensiharvennus johonka saisin e-puu tuen en miettisi hetkeäkään hakata sitä e-puuksi mieluimin kuin kuiduksi. Täällä meillä maksetaan noin 6- 7 euroo e-puusta kiinto isännälle. Isännälle jää tuet noin 10 euroo. Me hakkaamme e-puun 40 mm latvamittaan ja ranka katkonnalla jolloin kertymä metsästä on ihan toista luokkaa kuin kuituleimikkona. Jos hakataan noin 60 litrakoon harvennus e-puuksi niin saanto on noin 20 – 30 % suurempi e-puuna. Kuusella se on lähellä tuota 30 %.

  Timppa

  Epäilemättä rahaa tulisi juuri niin kuin Metsurimotokuski edellä totesi.
  Näissä hommissa kiinnostaa kyllä myös työn laatu. Siis ”tekeekö kolmenmarkansuutari viiden markan vahingon.”
  Olen tottunut luottamaan harvennuksissa tuttuihin kuskeihin, jotka käyvät vuodesta toiseen keräämässä kuitupuuta. Vähintäänkin epäilys on, ettei jonkun e-puuleimikon hakkaavaa kuskia kiinnosta työnlaatu niin paljoa tai ei ole ammattitaitoa.

  Millaista laatuhajontaa esiintyy noissa e-puusavotoissa?
  Vai olenko turhaan huolissani?

  Metsuri motokuski

  Kuule Timppa ! Ne e-puun hakkaajat ovat samoja miehiä jotka hakkaavat niitä kuituleimikkoja, kakkosharvennuksia ja aukkoja. Ei meillä ole erikseen e-puu hakkureita. Jos mies ei kelpaa harvennuksille niin ei se kelpaa e-puu hakkuuseenkaan. Samat säännöt ja työnjälki vaatimukset ovat kummassakin,

  Timppa

  Sanopa Metsuri motokuski miten tällainen kuvio?

  Osittain harvahkoa mäntyä, josta saa jo tukkia. Osittain sitten perkaaja (yhtiön mies) jättänyt tiheyteen n. 2500 runkoa/ha, jossa sitten vaihtoehto e-puu tai kuitu.

  Voiko hakata niin, että mäntyosuudet normaalisti tukki/kuitu ja muu e-puuksi? Vai pitääkö kaikki e-puuksi?

  Pähkäilijä

  Timppa,

  voi hakata tukki (+ kuitu) + energiapuuksi koko leimikon. Jos energiaa tulee paljon ja siitä saa kohtuullisen korvauksen verratuna kuituun niin mikäettei. Ongelmaksi tulee harvennuksilla mijhin saa mahtumaan kasat metsissä jos energiapuu on mukana ja lähtee kokorunkona. Samalla myös ajourat tarttee olla leveämmät kun kuormat on ku heinähäkkejä oksineen + pitkällä hännällä kolhivat kurvipaikoissakin.

  Timppa

  Tarkoitin kyllä, että se e-puu on runkopuuta, siis rankaa. Missään tapauksessa en hakkauta niin, että oksat ja neulaset lähtisivät

  Metsuri motokuski

  Ilman muuta voi niin kuin edellä kirjoitettiin. Mutta niin kuin tuolla aiemmin ilmoitin niin leimikko pitää olla tukikelpoinen. Silloin se vasta kannattaa. Jos leimikosta tulee tukkia ja muu tehdään energiaksi energiapuun hinnalla niin se ei ole kannattavaa. Kannattavuus tulee silloin kun puhutaan pääosin kuituleimikosta ja leimikosta saadaan e-puu tuki.

  Nyt on ollut tosin valla meillä päin että kuituosuus hakataankin energiaksi ja isäntä saa siitä lähes kuitupuun hinnan. Perusteena on ollut suuret rahtikulut kuidulle kun taas energia menee läheiselle voimalaitokselle. Se on isännälle suurinpiirtein sama kun hakuumäärä kasvaa vaikka kuutiohinta ei ihan ole ollut kuitupuun hintainen. Se on hyvin paljon paikkakuntakohtainen. Jos lähellä on hyviä loppukäyttäjiä e-puulle ja sellutehtaat ovat kaukana niin markkinat alkavat kääntymään e-puun hyväksi.

  Pähkäilijä

  No sittenhän se ei ole senkään vertaa ongelma, matriisissa kun on energiapuu niin motomitalla tuo hakataan. Meillä keikkuu lähes joka kuviolla ”hylkykuusi” mukana kun vielä 3 vuotta vanhoja myrskypuita tehdään metsässä, jotkut vielä kestävät käsittelyäkin.

  Energiapuu on tuossa kohtaa yksi puulaji muiden seassa.

  EDIT

  joskus on myös puulajina ”isännän puu” jonne hakataan kaikki lehtipuu ja lahot esimerkiksi kun MO tahtoo ne polttopuikseen.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 90)